16.01.2022 - 03:37 | Son Güncellenme:
Yonca kış aylarında hayvan yetiştiriciliği yapan kişilerin başlıca yardımcısıdır. O sert ve soğuk havalar da hayvanlar dışarıda besin ihtiyaçlarını gideremeyeceği için önceden ekilmiş ve kurutulmuş yonca ürününü yemektedirler. Tarlalara ekilip zahmetle büyütülen yoncalar hayvanlara kış günlerinde doğal besin olmaktadır.
Yonca Ekimi
Genellikle yoncanın ekim zamanları sonbahar veya ilkbahar aylarında yapılmaktadır. Ürünün kış ayına ulaşmadan hazır hale gelmesi için çiftçiler uygun zamanı gözetmektedir. Bu aralıklarda ekilen yonca büyük tarlalar da hummalı bir bakım ile meydana gelmektedir. Bakımı iyi olmadığı takdirde ekilen üründen verim alınması da imkansız hale gelecektir.
Yonca Çimlenme Zamanı
Yonca dikim şeklinden ve derinliğinden fark etmekle birlikte yoncanın çimlenme süresi ortalama 7 veya 10 gün gibi bir sürede olmaktadır. Ekim esnasında toprağın derinliği ve dekara düşen tohuma kadar bu işin püf noktaları mevcuttur. 16-18 derece gibi sıcaklıkta bir hafta gibi sürede filizlenmeye başlamaktadır. Ürün gerekli bakım, sulama ve gübreleme işlemi yapıldıktan kısa süre sonra ciddi şekilde büyüme sağlayacaktır. Önemli olan etken hava, dikim ve bakımdır.