SağlıkYılbaşı akşamı sonrası nasıl beslenmeliyiz? İşte 1 Ocak önerileri...

Yılbaşı akşamı sonrası nasıl beslenmeliyiz? İşte 1 Ocak önerileri...

31.12.2021 - 13:29 | Son Güncellenme:

Yeni yılı kutlarken nasıl bir akşam geçirdiğimiz kadar ertesi güne nasıl uyandığımız da önemlidir. Gece boyunca besin ve alkol tüketiminin devam etmesi ertesi güne şişkinlik, gaz gibi mide problemleri, ciddi baş ağrıları, halsizlik, sindirim sıkıntıları ile uyanmaya sebep olur. Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın konu hakkında bilgiler verdi.

Yılbaşı akşamı sonrası nasıl beslenmeliyiz İşte 1 Ocak önerileri...

YILBAŞI AKŞAMI SONRASI 1 OCAK ÖNERİLERİ !

Haberin Devamı

2021‘i geride bırakacağımız şu günlerde herkes yılbaşı için planlarını çoktan oluşturmaya başladı. Kimimiz ailesi ile birlikte yılbaşını tatile çevirme planı yaparken kimimiz arkadaşlarımızla birlikte geçireceğimiz bol eğlenceli bir yılbaşı partisinin planını hazırlıyoruz. Yılbaşı denilince akıllara kurulan harika sofralar, lezzetli yemekler ve bol eğlence ile 2021’in tüm stres ve yorgunluğunu atmak gelir. 

-Geç saatlere kadar besin ve alkol tüketimi devam ettiyse ertesi güne bol su içerek başlamalısınız. Yılbaşı gecesi kaçırmalarını toparlamak adına ertesi gün içtiğiniz suyu 3lt’ye çıkartabilirsiniz. Bu sayede gece 21.00 den sonra tükettiğiniz ve midede sindirilmeyen besinlerin enerjiye çevrilme süreci başlar. 

Haberin Devamı

-Yılbaşı gecesi tüketilen alkolün olumsuz etkileri ertesi gün ortaya çıkacağı için gece boyunca bol su içmeye devam edilmelidir. Hatta suyunuzun içine birkaç dilim limon ilavesi yaparak C vitaminini yükseltmek ödem atmayı kolaylaştıracaktır. 

-Gece eğlenmenin vermiş olduğu yorgunluğu tüm gün uyuyarak kapatmaya çalışmayın. Vücudunuz uyandıktan sonra hormonal sisteminiz daha farklı çalışmaya başladığı için güzel bir kahvaltı ile enerjinizi toparlayabilirsiniz. 

-Özellikle kahvaltıda size gün boyu yorgunluk hissini unutturacak ve vücudunuzu temizleyecek antioksidan içeriği yüksek kırmızı biber, ananas, kivi, yaban mersini, maydanoz gibi besinlere yer vermelisiniz. 

-Kahvaltıda peynirli kırmızı biberli bir omlet ile metabolizmanızı hızlandırmak için bir adım atarken yüksek c vitamini ve protein ile vücudunuzu uyandırmış olacaksınız. 

-Sabah yapılan güzel bir kahvaltıdan sonra güne hafif öğünlerle devam edin. Mideyi rahatlatmak adına detoks çaylarının yanı sıra zeytinyağlı sebze yemekleri ve salatalar ile hafif öğün planı yapın ve midenizi yormayın.

-1 Ocak'ta alkol alımından ve kafein alımından kaçının. 

-1 Ocak'ta yılbaşı gecesinin yorgunluğunu atmak için midenize ve bedeninize zaman tanıyın. Mide bulantıları , şişkinlik ve sindirim problemlerini ortadan kaldırmak için kendinize sindirim sisteminizi rahatlatacak çaylar hazırlayabilirsiniz. Bu sayede gece tüketilen şekerli besinler ve alkolün sebep olduğu ödem ve şişkinlikten kurtulmanız daha hızlı olacaktır. 

Haberin Devamı

-​Yılbaşı'nın ertesi günü vücudunuz yeni güne adapte olurken hareketsiz kalmayın. Gün içinde dinlenip biraz toparlandıktan sonra yarım saatlik temiz havada yapacağınız bir yürüyüş vücudunuzun yenilenmesini ve canlanmasını sağlayacaktır. 

-31 Aralık günü akşam çok yemek için kendinizi gün içinde aç bırakmayın. Bu vücudunuzun daha fazla yağ depolamasına sebep olacaktır. Gün içinde sabah daha yoğun olmak kaydıyla akşama doğru hafifleyen bir beslenme programı takip etmeniz yılbaşı akşamını daha dengeli geçirmenize yardımcı olur. 

-1 Ocak'ta gün içinde beslenmenizde karbonhidratlardan mümkün olduğunca uzak durarak sebze ağırlıklı hafif bir gün geçirmenizi sağlar. Potasyum içeriği yüksek ıspanak, avokado, somon, kereviz gibi sebzeleri beslenmenize eklemelisiniz. Bu sayede yıl başı gecesi tüketilen tuzlu besinlerden alınan sodyumun atılması kolaylaşır, kasların doğru çalışması ,kanın asit-baz dengesinin yeniden düzenlenmesinde önemli rol oynayacak. 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar