GüzellikYaza hazırlık rehberi

Yaza hazırlık rehberi

15.01.2020 - 10:41 | Son Güncellenme:

Yeni yıla girmemizin beraberinde yaşadığımız 3 ay yaz hakkında kararlar almak ile geçiyor. Birçok kişi bu yaz istediği görünüme kavuşmak için hazırlıklara başladı bile. Doğru ve sağlıklı beslenme, etkili egzersiz ve kararlılık ile fit ve formda bir yaz geçirmek elimizde. Ne kadar erken başlarsanız, o kadar iyi mantığı ile şimdiden yaz için bazı kararlar almanın vakti geldi bile. İşte sizin için derlediğimiz yaza hazırlık rehberi...

Yaza hazırlık rehberi

Yeni yıla girmemizin beraberinde yaşadığımız 3 ay yaz hakkında kararlar almak ile geçiyor. Birçok kişi bu yaz istediği görünüme kavuşmak için hazırlıklara başladı bile. Doğru ve sağlıklı beslenme, etkili egzersiz ve kararlılık ile fit ve formda bir yaz geçirmek elimizde. Ne kadar erken başlarsanız, o kadar iyi mantığı ile şimdiden yaz için bazı kararlar almanın vakti geldi bile. 

Haberin Devamı

1. Yeterli ve dengeli beslenin

Uzmanlardan destek alarak, kendinize yeterli ve dengeli besinler içeren bir diyet planı oluşturun. Bu sayede hem kalıcı hem de sağlıklı şekilde fazlalıklarınızdan kurtulun. 

Günde en az 2 litre su içmeyi deneyin. Böylece vücuttaki yağ yakım süreci daha hızlı ve daha sağlıklı geçecektir. 

Organik besinleri tercih etmeye çalışın. Böylece besin değeri yüksek yiyecekler beslenme listenizin temelini oluşturacak.

 ‘İyi’ yağlar sınıfına giren hindistan cevizi yağını, zeytinyağını, ve doğal tereyağını tüketin. Mısır yağı ve soya yağının 'kötü' yağlar sınıfına girdiğinin bilincinde olarak onlardan ise uzak durmaya çalışmalısınız.

Beslenme düzeninizde probiyotiklere yer verin.  Probiyotiklerin doğru kullanımı bağırsak sistemini düzenler, bağışıklığı güçlendirir ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Probiyotik ile zenginleştirilmiş yoğurt, kefir, boza, tarhana, sirke ve peynirler kolaylıkla tüketilebilecek probiyotik besinler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Listenizdeki ara öğünleri atlamamaya özen gösterin. Kendinize ve günlük beslenmenize uygun ve minik atıştırmalıklar şeklinde besin değeri yüksek ara öğünler oluşturun.

2. Uyku düzeni

Uzmanlar iyi bir uykunun enerji ve morali önemli ölçüde arttırdığının altını çiziyor. Uyku vücut sistemlerini yavaşlatıp; rahatlatarak, uyandığınızda kendinizi fiziksel olarak daha güçlü hissetmenizi sağlıyor.

Yapılan çalışmalara göre yeteri kadar uyku alamayan kişilerin metabolizmalarının daha yavaş çalışıyor. Aynı zamanda kişilerin uyumadıkları için geç saatlerde besin tüketimlerinin arttığını, böylece kilo kazanımlarının yüksek olduğu belirtiliyor.

3. Harekete geç

Sıkı bir vücut için yapılan antrenmanların amacı kasları güçlendirirken, yağ oranını düşürmek. Metabolizma egzersizleri kasları güçlendirip dayanıklılığını artırırken aynı anda nabız atışlarını da yüksek tutarak vücuttaki kalori yakımını hızlandırıyor. Bu tür antrenmanları uzmanlar eşliğinde ve doğru tempoda yapmak oldukça önem taşıyor. 

Kendinize bir antrenman programı oluşturun. Haftada en az 3-4 kez antrenman yapmaya özen gösterin. Bunu bir alışkanlık haline getirene kadar devam edin.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar