Sıcaklarda bebeğinizi korumak için bebek arabasının üstünü bir örtü ile örtmenizin tehlikeli bir sonucu olabileceğini biliyor muydunuz?
Neredeyse tüm ebeveynler çocuklarını bir kaç dakika bile olsa sıcakta arabada bırakmamaları gerektiğinin bilincindedir. Ancak farkında olmadığımız ve sıklıkla yapılan bir hata ise bebek arabaları ile ilgilidir. Ebeveynlerin bebek arabasında uyuyan çocuklarını güneş gibi dış etkenlerden korumak için çok ince de olsa bir örtü ile örttüklerini görüyoruz. Ancak İsveçli araştırmacılarca hava akımı olmadığı için örtülü iç alanın ısısının bir anda çok yükselerek çocuk için tehlikeli olacağı belirtildi. Buna ek olarak örtülü olduğu anlarda bebeğin sıkıntıda olduğunu görmek ve müdahalede bulunmak daha güç oluyor.
Küçük çocuklar, büyük çocuklara göre sıcağa daha hassas olduğu gibi vücut ısıları 3-5 kat daha hızlı yükselebiliyor. Bu durum ise bebeklerde ve küçük çocuklarda sıcak çarpması, ani bebek ölümü sendromu gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
İsveçli araştırmacılar bebek arabasını ılık bir günde 11.30 ve 13.00 arasında güneşte bırakarak bir araştırma yapıyorlar. İlk olarak araştırmada sıcak havada üstü açık pusetin içinin 22 derece olduğu ölçülmüştür. İnce bir örtü ile 30 dakikada bebek arabasının iç ısısı 34 dereceye çıkmıştır, 1 saat sonra ise iç ısısı 37 derece olmuştur. Bu ısılarda çocuk hızla sıcak çarpması geçirebilir, 40 derecede ciddi böbrek ve beyin hasarları oluşabiliyor.
Çocuklarda sıcak çarpması belirtileri:
- Sıcak, kırmızı ve kuru cilt
- Hızlı nabız
- Halsizlik
- Hızlı nefes alma ve verme
- Kusma
- Baygınlık
Çok sıcak havalar bebeğinizin veya çocuğunuzun fiziksel sağlığını etkiler çünkü bedenleri yetişkinler gibi ısıya kolay adapte olamaz. Bebekler ve çocuklar etkinlikler sırasında yetişkinlere göre daha az terledikleri için bedenlerini kolayca soğutamazlar. Bu nedenle sıcak havalarda sıcak çarpması veya kalp sorunları yaşayabilirler.
Böyle üzücü bir olayın bebeğinizin başına gelmemesi için sıcak havalarda çocuğunuza hafif, bol ve pamuklu giysiler giydirin. Çocuğunuzu özellikle gölgede gezdirin. Arabada iseniz çocuğunuzun aşırı ısınmadığını sık sık kontrol edin. Çocuğunuzun sıcak günlerde normal günlere göre daha fazla sıvı tüketmesine özen gösterin.
Ayşe Başak Erk/ Uzm. Gelişim Psikoloğu