1. Çocuğunuza saygı duyun. Çocuğunuzun ne kadar küçük olursa olsun onunda istekleri, duyguları ve düşünceleri vardır. Bu nedenle çocuğunuzun kişiliğine ve özelliklerine saygı gösterin. Çocuklar kendilerine saygı duyan kişileri hemen hisseder ve o kişiler ile daha rahat iletişim kurarlar.
2. Çocuğunuzu dinleyin. Çocuğunuzun bakış açısını ve duygularını anlayabilmek için onu etkin bir biçimde dinleyin. Çocuğunuzu dinlerken farklı bir iş ile meşgul olmamaya özen gösterin. Çocuğunuz ile sağlıklı iletişim kurmak için 23 öneri adlı yazıya da göz atabilirsiniz.
3. Sınırlarınızı belirleyin. Çocuklar ebeveynlerinin koydukları sınırlar içerisinde kendilerini güvende hissederler. Davranışlarının sonuçlarının belirli ve tahmin edilebilir olması onları rahatlatır. Bu nedenle sabit sınırlarınızın olması önemlidir.
4. Çocuğunuzun duygularını anlayın, empati kurun. Çocuğunuzun olumsuz duyguları ile uygunsuz davranışlar sergilediğinde onu cezalandırmak yerine asıl probleminin ve duygusunun ne olduğunu anlamaya çalışın. Çocuğunuzun her hissettiği duygunun doğal olduğunu unutmayın ve duygularını küçümsememeye özen gösterin ( “Buna bebek gibi ağlanacak bir şey yok” vb.)
5.Çocuğunuzu takdir edin, cesaretlendirin. Çocuğunuzun olumlu özelliklerini/davranışlarını övgü dolu sözleriniz ile takdir edin. Resim dersinde bir resim yaptı ise onu buzdolabınıza asabilirsiniz. Böylece çocuğunuz kendini değerli ve kabul edilen bir birey olarak algılayacaktır.
6. Çocuğunuza verdiğiniz sözü tutun. Çocuğunuz sözlerinizi tutuğunuzda size güvenebilir, değerli olduğunu hisseder ve kendi sözlerini tutma konusunda motive olabilir.
7.Çocuğunuzun teknoloji ile temasını sınırlandırın.İnternet ve televizyondan bir çok faydalı bilgi edinebileceği gibi yaşına uygun olmayan bilgi ve görseller ile karşılaşabilir. Bu nedenle televizyon ve internet kullanımını mutlaka kontrol edin. Ayrıca bilgisayar ve video oyunlarını yaşına bağlı olarak gün içinde sınırlı zamanlarda kullanılabilir kılın.
8.Çocuğunuzu dahil edin. Çocuğunuzu günlük yaşamınızdaki sorumluluklara yaşına ve gelişimine uygun olacak şekilde dahil edin. Alışverişe gittiğinizde belirli şeyleri almasını istemek, yemek sonrası tabağını taşımak gibi
9.Çocuğunuza özel alan tanıyın. Her çocuğun kendine ayrılmış bir zamana/alana ihtiyacı vardır. Bu alanlar sayesinde çocuğunuz kendi kararlarını alabilmeyi, kendine güvenebilmeyi öğrenir. Çocuğunuzu tamamen kontrolsüz bırakmak yerine kendilerini denemeleri için alanlar yaratarak onlara destek olabilirsiniz.
10. Çocuğunuz “çocuk” olmalıdır. Çocuğunuzun mükemmel olmasını beklemeyin. Hata yaparak ve davranışlarının sonuçları ile karşılaşarak öğrenecektir. Böylece çocuğunuz, yetişkinlik hayatında yeni şeyler denemekten çekinmeyen, davranışlarının etkilerinin farkında olan birey olarak yetişir.
Ayşe Başak Erk
Uzm. Gelişim Psikoloğu
Mika Psikoloji- www.mikapsikoloji.com