Çocuklarda Parmak Emme Alışkanlığı

Bebekler daha anne karnındayken parmak emmeye başlayabilir.18 ay-24 ay civarında bebeğin doyum sağlayan bölgesi ağız olduğu için parmak emme davranışı süreklilik gösterebilir. Bebekler günlük rutinleri içerisinde parmak emerek kendilerini sakinleştirir ve rahatlatır. Genellikle 2 yaş – 4 yaş çocukları, yeni baş etme becerileri kazanmaya başladıkların( örneğin dil gelişimlerinin ilerlemesi ) parmak emmede azalma gözlemlenebilir. Çocukların3 yaş-4 yaşına kadar parmak emmesi gözlemlenebilen olağan bir durumdur. Ancak bazı çocuklar yaşları ilerledikçe parmak emmeye devam eder. Korktuğunda, yorgun olduğunda, sıkıldığında, yeni ortamlarda, uykuya dalmak için parmak emer. uygun yöntemler ile uygun zamanda değişimlenmesi önemlidir. Uygun olmayan yöntemler çocuğun kendini cezalandırılmış, suçlanmış hissettirebilir.

Haberin Devamı

Parmak Emme Davranışının Üzerinde Durmayın. Çocuğunuzu parmağını emdiği için kızmak, bağırmak, cezalandırmak işe yaramayacaktır. Parmak emme üzerinde ne kadar çok durursanız çocuğunuzun bu davranışına daha sıkı tutunmasına neden olabilirsiniz. Biber, sirke sürmek gibi yöntemlere başvurmayın. Bu gibi yöntemler sonucunda çocuğunuz kendisini cezalandırdığınızı hissedecektir.

Parmak Emmediği Durumlara Odaklanın. Çocuğunuzun parmağını emmediği zamanlarda onu takdir edebilirsiniz. Olumlu pekiştireç olarak takdiriniz çocuğunuzu parmak emmeden uzaklaşması için cesaretlendirebilir. ”Bugün öğlen parmağını emmeye ihtiyaç duymadın bu çok hoşuma gitti” gibi cümleler kullanabilirsiniz.

Parmak EmmeDavranışı Gerçekleşmeden Dikkati Yöneltin. Çocuğunuz parmağını emmeye başlamadan her iki elini de kullanacağı bir etkinlik sunun. Kağıt etkinlikleri olabileceği gibi, kitabın sayfalarını çevirmesini istemek, hamur ile oynamak gibi etkinlikleri de kullanabilirsiniz.

Geçiş Nesnesi Kullanın. Parmak emme, rahatlatıcı ve sakinleştirici bir etkinliktir bu nedenle bu davranışın yerine bir geçiş nesnesi oluşturabilirsiniz. Çocuğunuza kokunuzun sindiği bir t-shirtü veya peluş hayvan verebilirsiniz. Böylece parmak emmede hissettiği duyguları bu geçiş nesnesine aktarabilir.

Haberin Devamı

Çocuğunuz ile Kaliteli Zaman Geçirin. Çocuğunuzun duygusal doyumunu kaliteli zaman geçirerek sağlamaya özen gösterin. Çocuğunuz ile kalite zaman geçirdiğinizde çocuk-ebeveyn ilişkiniz kuvvetlenir. Çocuğunuz ile kaliteli zaman geçirirken her ikinizin de yapmaktan zevk aldığınız biretkinlik seçmeyi ve düzenli olarak kaliteli zaman geçirmeyi unutmayın. Çocuğunuz ile birlikte yapabileceğiniz etkinliklere ulaşabilirsiniz.

Çocuğunuzu Huzursuz Eden Etkenlerden Koruyun. Çocuğunuzun özellikle huzursuz ve stresli olduğu durumlarda parmak emdiğini fark ediyor iseniz çocuğunuza yardımcı olabilmek için önerilere ulaşabilirsiniz. Çocuğunuzu strese sokacak değişikliklerden onu zamanında psikolojik olarak hazırlayarak korumaya özen gösterin. Ayrıca çocuğunuz için uygun olmayan içeriklere çocuğunuzu maruz bırakmayın.

Çocukların belli bir yaş döneminde hale parmak emiyor olmaları ağız sağlıklarını etkilediği kadarsosyal ilişkilerini de etkiler. Bu da çocuğunuzun özgüvenine ve kendilik algısına olumsuz olarak yansıyabilir. Bu neden ile çocuğunuzun parmak emme davranışının doğal bir süreç ile azalma göstermediğini fark ettiğiniz durumda psikolojik destek almanız önemlidir.

Haberin Devamı

Ayşe Başak Erk

Uzm. Gelişim Psikoloğu

www.cocuklaringelisimi.com

Mika Psikoloji-www.mikapsikoloji.com