Çocuğunuzla etkinlik yaparken hem kaliteli zaman geçirebilirsiniz, hem de çocuğunuzun birçok gelişim alanını destekleyebilirsiniz. Örneğin; çocuğunuzun renk ve sayı kavramını, dil gelişimini, motor becerilerini, bilişsel gelişimini ve yaratıcılığını destekleyebilirsiniz. Çocuklar öğrenmeleri gereken bir çok bilgi ve beceriyi etkinlik yardımı ile daha hızlı ve kolay öğrenirler.
Çocuğunuz ile birlikte yaptığınız eğleneceli ve öğretici etkinlikler ile çocuğunuzun ince motor becerisini geliştirebilirsiniz. Etkinliklerdeki makas, boya kalemi, hamur kullanımı çocuğun el kaslarını güçlendirir. Güçlüince motor becerileri çocuğun ileri de rahat bir şekilde yazı yazması için mutlaka gereklidir.
Çocuğunuzla etkinlik yaparken renk kavramını, sayı kavramını, okuma-yazma becerisini ve sözcük dağarcığını destekleyebilirsiniz. Yaptığınız etkinlikler çocuğunuzun yaşına uygun ufak deneyler olduğunda ise daha bilimsel bilgiler paylaşabilirsiniz.
Çocuğunuz sizinle etkinlik yaparken düzenli ve detaylı çalışmayı öğrenebilir. Planlı ve düzenli çalışmak, organize olabilmek günlük yaşam için çok gerekli olan bir beceridir. Akademik yaşantıda da organize olabilen, düzenli ve planlı olan çocuklar daha başarılı olurlar. Aynı zamanda yaptığı etkinliğin aşamalarına dikkat etmek, kuruması için sabretmek, gerekli malzemeyi kullanmak gibi süreçlerde çocuğunuzun dikkat becerileri de desteklenir.
Yaptığınız etkinliklerin birçoğu çocuğunuzun yaratıcılığını ateşler. Çocuğunuzun kendinden bir şeyler katabileceği etkinlikler seçmeniz bu açıdan önemlidir. Böylece çocuğunuz duygusal yaşamını da etkinliklere yansıtabilir. Böylece çocuğunuz ile birlikte yaptığınız etkinlikler çocuğunuzun sözel olarak ifade edemediği şeyleri yansıtmasına sizinle paylaşması için fırsat yaratır.
Etkinlik yapımı sırasında ebeveyn-çocuk ilişkisi ve iletişimi kuvvetlenir. Çocuğunuz ile birlikte yeni bir şey yaratmanız onu özel hissettirecektir. Çocuğunuz etkinlikler yolu ile kendini, özelliklerini, güçlü yönlerini tanır.Etkinlik yaparken, çocuğunuz bir şeyi yaratmanın verdiği başarıyı yaşar. Etkinliklerde bazı yerlerinde zorlansalar bile tamamlayabildiklerini görmek, gerektiğinde yardım isteyebilmeyi öğrenmek, denemeye devam etmeyi öğrenmek çocuğunuzun öz güvenini olumlu yönde etikler.
Çocuğunuz ile etkinlik yapma sırasında çocuğunuzun içi dünyası hakkında birçok fikir edinebilirsiniz. Yaptığınız etkinlik üzerinden açık uçlu sorular sorabilir, çocuğunuzla sohbet edebilirsiniz.
Çocuğunuz, etkinlik sonunda bir şeyler yaratmanın verdiği haz ile materyalistik tutumdan uzaklaşır. Her şeyin hazırına sahip olmak yerine elinde olan malzemeleri kullanarak istediğini şekillendirebileceğini öğrenir.
Çocuğunuzun yaşına ve gelişimine göre aşağıda etkinlik önerileri bulabilirsiniz:
1 yaş çocuğu ile yapılabilecek etkinlikler
2 yaş çocuğu ile yapılabilecek etkinlikler
3 yaş çocuğu ile yapılabilecek etkinlikler
4-5 yaş çocuğu ile yapılabilecek etkinlikler
Ayşe Başak Erk
Uzm. Gelişim Psikoloğu