Çocuğunuzun Öz Güvenini Güçlendirmek için Öneriler

Çocuğun kendine olan öz güveni onun sosyal ilişkilerini ve akademik hayatını etkilemek ile birlikte çocuğun psikolojisini ve çocuğun gelişimini de etkileyebilir. Yapılan birçok araştırma öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların özellikle öz güvenlerinde düşüklük olduğunu belirtir. Ancak her çocuk öz güvenlerini destekleyecek bir yaklaşıma ihtiyaç duyabilir.

1.Çocuğunuzun özel olduğunu ve takdir edildiğini hissettirin.

Çocuğunuzun özel olduğunu hissettirmek için çocuğunuz ile her gün belirli bir zaman diliminde kaliteli zaman geçirmeniz önemlidir. Bu kaliteli zaman içerisinde çocuğunuzun başarılarını takdir edebilir, çocuğunuzun yaşamına dair paylaşımlarda bulunabilir ve ona değer verdiğinizi somut olarak gösterebilirsiniz.

Haberin Devamı

2.Çocuğunuzun karar verme ve problem çözme becerilerini güçlendirmesine yardımcı olun.

Yüksek öz güven, sorun çözebilme becerisinin gelişmesinden etkilenir. Çocuğunuzun problem çözme becerisi yeterince gelişmediğinde en ufak sorunda kendine başarısız, kötü vb. etiketlemeler yakıştırabilir. Bu nedenle örneğin çocuğunuz arkadaşı ile bir sıkıntı yaşıyor ise çocuğunuz ile olası çözümler hakkında beyin fırtınası yapabilirsiniz. Daha sonra en uygununu uygulamasına yardımcı olabilirsiniz.

3.Çocuğunuzu yargılamaktansa, güçlü ve olumlu yanlarını vurgulayın.

Çocuğunuzun yapamadıklarına değil yapabildiğine / güçlü yönlerine odaklanın. Ayrıca “Sen başarısızsın “ demek yerine “Matematikte, kesirler konusunda zorlanıyorsun” diyerek çocuğunuzun kişiliği eleştirmek yerine bir konuda güçlük çektiğini vurgulamış olursunuz.

4.Çocuğunuza karşı empatik olun.

Çocuğunuzun yaşadığı zorluklara yönelik onu aktif dinleyin ve onun duygularını anlamaya odaklanın.

5.Çocuğunuzun güçlü olduğu alanlarda daha da güçlü olması için ona fırsatlar yaratın.

Çocuğunuzun zayıf olduğu alanlarda iyi olması için çabalamanın yanında, daha iyi olduğu konulardaki becerilerini de desteklemeniz önemlidir. Böylece kendini daha iyi hissedecektir.Ayrıca çocuğunuza bu güçlü yönlerini ifade edin ve takdir edin.

6.Çocuğunuza uygun beklentileriniz olsun.

Haberin Devamı

Çocuğunuzun yapısına ve gelişimine uygun ve gerçekçi beklentiler belirlemek önemlidir. Hem çocuğunuzun başarabileceği hedefler olması onu motive eder hem de her iki tarafta hayal kırıklıkları sebebiyle ilişkinin bozulmasından korunmuş olur. Çocuğunuza ulaşamayacağı bir hedef belirlediğinizde çocuğunuzun öz güvenini sarsar, onunla olan iletişiminizi riske atmış olursunuz.

Çocuğunuzun öz güvenini desteklemek için birlikte yapabileceğiniz bir etkinlik:

Malzemeler:

  • Eski dergiler
  • Beyaz karton
  • Makas
  • Yapıştırıcı
  • Boya Kalemleri

Yapım Aşamaları:

1.Çocuğunuzdan kendini veya onu simgeleyecek bir şekil, nesne veya hayvan çizmesini isteyin.

2. Çizdiğiniz resim üzerinden çocuğunuzun bu güne kadar başardıkları, güçlü yanlarını simgeleyecek resimleri dergiden bulması isteyin.İlk resmi ve başarısını siz ifade edebilirsiniz.Bulduğu resimleri keserek kenarda toplamasını isteyin.

3.Kestiği resimleri, kartona çizdiği simgenin etrafına dilediği gibi yapıştırırken her resmin hangi başarısını/ güçlü yanını ifade ettiğini belirtmesini isteyin. İstersen kendi yanına yazabilir veya siz not alabilirsiniz.

Haberin Devamı

4.Daha sonra çocuğunuz ile hazırladığınız kolaja bakarak ne kadar çok şeyi başardığı üzerine sohbet edebilirsiniz. Unutmayın her çocuğun kendine özgü bir çok başarısı vardır. Yürümeye başlamak bile bunlardan biri!

Çocuğunuzun problem çözme becerisini desteklemek için önerileri ise buradan ulaşabilirsiniz.

Ayşe Başak Erk

Uzm. Gelişim Psikoloğu

cocuklaringelisimi.com