Çocuğunuzun Öfke Patlamalarını Nasıl Kontrol Altına Alabilirsiniz?

Çocuğun öfke patlamalarıyla baş etmede ebeveynler zaman zaman güçlük çekebilmektedir. Aşağıdaki önerilerden, çocuğunuzun öfke patlamalarını kontrol altına almak için yaralanabilirsiniz.

Öfke Patlaması Nedir?

Genellikle çocukların tepki göstermek için “Hayır!” anlamına gelen ani öfke çıkışıdır. Öfke patlamalarını erken yaşta istediklerini elde edemediklerinde başlayabilir. Bağırma, çığlık atma, tekmeleme, kendine yere atma, vurma gibi davranışlar öfke patlaması sırasında gözlenebilir.

Öfke Patlamalarıile Baş Etme

Haberin Devamı
  • İstediklerini vermekten çekinin. Eğer istediğine öfke patlaması sonucunda ulaşır ise çocuğunuz bu yolun kabul edilebilir ve işleyen bir yol olduğunu çok kısa sürede öğrenir ve uygulamaya devam eder. Eğer öfke patlaması öncesi cevabınız “hayır” idiyse bu cevaba sadık kalın.
  • Ona sarılın. Çocuklar öfkelendiklerinde, öfke patlaması yaşadıklarında kendilerini kontrol edemezler. Ona sıkıcı sarılarak onu her türlü kabul ettiğinizi ve güvende olduğunu hissettirebilirsiniz. Ona sakinleşene kadar ona bu şekilde sarılacağınızı söyleyin.
  • Gözlemleyin. Çocuğunuzun öfke patlamalarının ne zamanlarda, hangi durumlarda ortaya çıktığını gözlemleyin. Yorgun olduğunda mı? Okuldan geldiğinde enerjisini atmak mı? Eğer öfke patlamasının sebebini belirleyebilirsiniz, baş etmek için bazı düzen değişiklikleri yapabilirisiniz.
  • Öfkesini Adlandırın. Çocuğunuzun o anda öfkelendiği şeyi fark ettiyseniz ona öfkesini ve durumu adlandırın. Öfke patlamaları sırasında olmamak kaydı ile kendini ifade etmesi için alternatif çözümler önerin (yastığa vurmak, resim çizmek, yazmak, kağıt yırtmak vb.)
  • Bu davranışını yok sayın. Çocuğunuzun öfke patlaması yaşadığı sırada onu yok saymak ebeveynleri olarak gerçekten güç olsa da çocuğunuzun sizden olumsuz davranış ile ilgi çekmeye çalışıyor olabilir. Eğer ilginizi bu durum ile ona verirseniz, çocuğunuz olumsuz davranışlar ile ilginizi çekmeye çalışmaya devam eder. Çocuğunuz ile olabildiğince sıkça kaliteli zaman geçirin. Olumlu yönlerini ona belirtin ve onu takdir edin.
  • Konuyu veya ortamı değiştirin. Çocuğunuzun isteğini yerine getirmek yerine çocuğunuzun ilgisini çekebilecek bir konu hakkında konuşun. Küçük yaş çocuklarının dikkat süreleri kısa olduğundan dikkatlerini ilginç konu veya ortam ile dağıtabilir, olumlu bir yöne çekebilirsiniz.
  • Duygu kontrolünü ve sakinleşmeyi öğrenmesi için Sakinleşme Kutusu ve Sakinleşme Şişesi Etkinliği yapın.
  • Çocukların öfke patlamaları ile baş etmek güç olabilir. Çocuğunuz öfke patlamalarına yeni tepkinizi gördüğünde öfke patlamalarının dozu arttırabilir. Fakat zamanla kararınızda tutarlı olursanız öfke patlamaları kontrol altına alabilirsiniz. Öfke patlamaları nasıl kontrol altına alabileceğinizi öğrenmek ve eş zamanlı uygulamak zaman alabilir, bolca egzersiz gerektirebilir. Eğer ihtiyaç duyarsanız bir uzmana başvurmaktan çekinmeyin.

Çocuğunuzun vurma davranışını değiştirme için önerilere bu yazıdan ulaşabilirsiniz.

Ayşe Başak Erk

Uzm. Gelişim Psikoloğu

www.cocuklaringelisimi.com