Baharla birlikte gelen sağlık, semizotu. Ülkemizde sağlıklı beslenme bilinciyle son yıllarda sofralarımızda daha fazla yer bulan, sıcağından soğuğuna farklı lezzetlerde karşımıza çıkan semizotu tam bir şifa deposu.
Semizotu; A, B1, B2,B6, C, E, niasin, nikotinik asit, beta karoten, riboflavin, folat gibi vitaminlerden ve özellikle K, Ca, Fe, Mg, Na, P, Cu, Zn ve Mn minerallerinden zengin olması sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye fayda sağlıyor.
100 gr da sadece 16 kalorili bir sebze olan semizotu yağ asitleri konusunda hiç bir sebzeye benzemez. Yüksek miktarda Omega 3 yağ asitleri içerdiği için beynimizde bulunan nöronların güçlenmesinde fayda sağlar.
Semizotunun damar hastalıkları, kalp ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Uykusuzluğa iyi gelen semizotu zihin yorgunluğunu da giderici bir etkiye sahiptir.
Sindirim sistemini rahatlatması sebebiyle özellikle mevsimle değişikliklerde oluşan kabızlığı önlemeye yardım eder.
İçerisinde bulunan yoğun demir nedeniyle kansızlık şikayetinde bulunanlar için beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin yapısına katkı sağlar.
Ağız ve akciğer kanserine karşı en etkili sebze olan semizotu hemen hemen her yemekte kullanılabilir.
Yeşil-Kırmızı-Beyaz Denge
Semizotu Salatası
1/2 Bağ Semizotu
1/2 Bağ Maydanoz
Taze Nane yaprakları
2 adet domates
1 adet kırmızı biber
Limon-Tuz-Kimyon ile soslayınız.
Üzerine 2 yemek kaşığı lor peynir.
Uzman Diyetisyen Elif Erkin
İnstagram : @diyetisyeneliferkin