Depresyondayım, Kilo Aldım !
Duygular açsa, mide doymaz…
Depresyon döneminde olduğunuzu düşünüyorsanız ve bu zamanlar da "Mutsuzum ve her önüme geleni yiyorum, canım sıkkın bu yüzden hemen tatlıya yöneliyorum, stresli zamanlardayım elim sürekli abur cubura gidiyor, aç olmasam da buzdolabını açıp duruyorum" gibi cümleler size de uzak değilse önerilerime mutlaka kulak verin derim.
Depresyon en az 2 hafta süren duygu durum çökmeleridir. En yakın yol arkadaşı ise kilo durumunda ki artıştır. Çünkü bu iki durum birbirini besledikçe kısır döngü haline gelir, depresyon arttıkça kilo da artış, kilo arttıkça depresyon şiddeti ve süresinde de artış ile gözlemlenir.
Depresyonda ve Şişmanım
Depresyon özellikle kadınlarda çok daha sık karşılaşılan duygu durum bozukluğudur. Tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu kilo artışını sağlar maalesef. Ama bu bilgi keyfinizi kaçırmasın kilo artışına sebep olmayan ve depresyonu tedavi eden ilaçlarda mümkün. Bu konuyu mutlaka psikiyatrist ile görüşmenizi öneririm. Kullanmanız gereken ilaç için kilo aldırmayacak alternatif yok ise durum sadece beslenmenize kalıyor ve bu noktada diyetisyen desteği almanız şart. Kilo artışına sebebiyet veren depresyon ilaçları dışında da pek çok ilaç bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmak zorunda ve biz diyetisyenler bunu kontrol altına almak için eğitim aldık ve yine hiç bir ilaç siz istemediğiniz sürece sizi kilo almaya mecbur bırakamaz, emin olabilirsiniz.
Depresyon durumunun pek çok sebebi olabilir ve mutlaka üzerinde durulması ayrıntılı araştırılması gereken bir dönem olduğu için bir psikolog da tedavinin temel taşlarındandır. Eğer kilo sorununuza “giderek derinleşen halsizlik, bitkinlik, keyifsizlik, gün boyu süren yorgunluk, uyku bozuklukları, bellek zayıflamaları, odaklanma güçlükleri, nedensiz-anlamsız duygusal ataklar, öfke-sinir nöbetleri, ağlama krizleri” gibi ruhsal işaretler eşlik ediyorsa, hele bir de bu belirtilere ek olarak olur olmaz zamanlarda “yeme atakları” yaşıyorsanız, gözden kaçmış bir depresyon hastası olabileceğiniz aklınızda olsun. Hemen harekete geçin.
Depresyon dönemi daha çok ve kontrolsüz yemek yeme eğilimi kadınlarda daha sık görülür. Gidişata ne kadar geç dur derseniz bununla orantılı kazanılan kilolar da o kadar artar. Üstelik bu kilo artışı depresyonu daha da derinleştirir, ve kişiyi daha da dibe çeker. Depresyonda en iyi tedavi yöntemlerinden biri kişinin kendine iyi gelecek ne varsa style="margin: 0px; font-stretch: normal; line-height: normal; font-family: ">
Kadınlar depresyon dönemi kuaföre gider bu rahatlatıcı olabilir, ya da çılgınca alışveriş yapar bu da kişiye göre iyi çözüm yolları arasında değerlendirilebilir en azında kalori almak yerine kalori yakan aktivitelerdir ancak temel de hiç biri depresyonu tedavi edici değildir.
Ben genel de bu tarz durumlar da kalori almak yerine kalori yakan kişinin keyif aldığı aktiviteyi yapmasını öneriyorum.
Depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız ve bu sık sık tekrarlıyorsa beslenmenizde birşeyler yanlış olabilir. Çok hızlı zayıflamak, ekmeksiz yada karbonhidratsız diyetler, sadece protein ile beslenmek, aç kalarak zayıflamaya çalışmak, yanlış detoks uygulamaları, yüksek abur cubur tüketimi, az su içmek bunların hepsi depresyonun daha sık ve daha uzun süreli gelişmesini sağlar. Bunu söyleyen pek çok çalışma var.
Yaşadığınız problemler nedeniyle duygusal boşluk yaşıyorsanız bu boşlukları pasta, çikolata, makarna , pizza ile doldurmak mümkün değil. Boş alanları dolduracak tatmin duygusunda size en yakın olan yemek olsada sonunda ki pişmanlık aslında boşluklarınızın büyümesini sağlıyor. Bu dönemde hem psikolog hem de diyetisyeninizden yardım almayı, bu ataklar için size öğretecekleri terapileri uygulamayı seçin.
Depresyon dönemi diyet yapmak zor mudur ? Evet tabi ki ruhsal çöküntünüz nedeniyle diyeti veya sağlıklı beslenmeyi umursamıyor olabilirsiniz ama farkındalık bu işin ilk adımı. Bir noktadan başlamak ve başarmak size kendinizi daha iyi hissettirecektir.
Bir de işin kimyasal tarafı var. ’Serotonin’ hormonunu hemen herkes duymuştur. Hani mutluluk hormonu dediğimiz ve çikolata yediğinizde arttığını bildiğimiz, çikolata yemeye bahane bulduğumuz hormon. Depresyon dönemi vücutta gelişen bir takım hormonal olaylar da mevcut özellikle düşen serotonin, endorfin, noradrenalin gibi hormonların vücutta ki düzeyinde değişimler söz konusudur. Özellikle seretoinin vücutta duygu durum, uyku ve iştahı düzenleyen kimyasaldır. Beyin serotonin üretmek için triptofanu kullanır ve triptofandan zayıf beslenen kişiler depresyon eğilimi daha yüksek kişilerdir. Balık, yumurta, kivi, kakao, muz, domates, soya, badem, ceviz ve keten tohumu triptofandan zengin besinlerdir. Ayrıca B vitaminleri sinir sistemi üzerinde çok etkilidir. Özellikle B12 ve B9 eksiklikleri depreyonu arttırır. Yumurta, et, yeşil yapraklı sebzeler ve karaciger B vitaminlerinden zengindir. Yine bu dönemde günlük C vitamini ve kalsiyum gereksinimi karşıladığınızdan emin olun. Gece yatmadan önce ruh sağlınıza iyi gelecek papatya, melisa yada rezene bitki çaylarından içebilirsiniz.
Sağlıklı günler…