Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Dünya üzerindeki canlılar olarak henüz ne kadar büyük olduğunu bile kavrayamadığımız evrende 'başka bir yaşam' olup olmadığını merak ediyoruz. Bugüne kadar UFO ve uzaylıların varlığına yönelik bir kanıta ulaşılamadı ancak bilim insanları geçmişte ve günümüzde yaşam belirtilerine ilişkin araştırmalarına devam ediyor. Ancak bu durumun matematiksel ihtimali karşısında yani milyarlarca yıl galaksi ve milyarlarca yıldız hesapları arasında adeta kayboluyorlar. “Biz evrende yalnız mıyız?” sorusunun yanıtının yeryüzündeki tüm insanların ilgisini çekmesi dolayısıyla bilim dünyasının bu konuda çok çalışma yaptığını söyleyen Ankara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Uzmanı Prof. Dr. Ethem Derman, sözlerine şöyle devam etti:
“10 milyar dolara mal olan Webb teleskobunun ikinci temel amacı budur. Güneş sisteminin ötesinde 6 bin ötegezegen keşfedildi. Bilim insanları daha fazla ötegezegen bulmak için yeni uzay teleskopları hazırlıyorlar. Bulunan ötegezegenler içinde dünya benzeri olanlar çok daha ayrıntılı inceleniyor. Fakat insanların tahmin edemeyeceği kadar uzakta olan bu ötegezegenler bize sadece bir nokta olarak görülüyor. Yani yüzeylerini görme olanağımız yok, sadece atmosferlerini tayf yöntemiyle inceleyebiliyoruz. Bilim dünyası ötegezen çalışmaları için bütçelerinin neredeyse yüzde 75’ini harcıyor.”
‘UZAYLILARA OLAN İLGİYİ KULLANANLAR VAR’
“Kafası çalışan birtakım insanlar uzaylılara olan ilgiyi kendi çıkarları için kullanıyorlar” diyen Prof. Dr. Ethem Derman, “Bu işi yapanları üç grupta inceliyorum. Birinci grup, insanların çok ilgisini çeken bu konuyu kaşıyarak para kazanan sahtekârlar. İkinci grup, bu ilginç konuya merak duyup ama araştırma yapmayan körü körüne inanan normal insanlar. Üçüncü grup ise, tüm yaşamını bu konuya ayırarak kafayı üşüten insanlar. Her üç grup da evreni tanımayan, tanımak için çaba sarf etmeyen ve bilgi düzeyleri çok kısıtlı insanlardan oluşuyor” dedi.
YILDIZLARARASI SEYAHAT MÜMKÜN MÜ?
Bugünkü bilgilerle yıldızlararası seyahatin mümkün olmadığını açıklayan Prof. Dr. Ethem Derman, “Çünkü yıldızlararası mesafeler tahmin edemeyeceğiniz kadar çok büyük. Güneşe en yakın yıldız 40 trilyon kilometre uzakta. Işık hızına yakın hızla bir uzay aracı yapacak teknolojiye sahip olsanız bile 5-6 senede gidebiliyorsunuz. Işık hızı saniyede 300 bin kilometre iken, bugün NASA’nın uzayda ulaştığı hız sadece saniyede 17 kilometre. Bilim kurgu film ve romanlarında bu seyahatin yapıldığını gören insanlar bunun çok kolay olduğunu sanıyorlar ama değil” bilgilerini paylaştı.
“Diğer yandan ‘paralel evrenler’ ve ‘solucan deliği’ gibi teoriler var ama bunların kanıtlanması olanaksız” diyen Prof. Dr. Ethem Derman, “O nedenle seyahat etmemiz olanaksız ama belki 1-2 bin yıl sonra insanoğlu bir yöntem bulabilir diyerek binde 1 olsa da bir imkan tanıyalım” görüşünü paylaştı.
"Bilim dünyasının uzayda yaşam bulacağından eminim çünkü çok ilginç çalışmalar yapılıyor. Önümüzdeki 50 yılda bunu başarırlar. Bulduğumuzda ne olacak sorusunu sormamız gerekir. Net olarak ne biz onlara gidebiliriz ne de onlar bize gelebilirler. Fakat iletişim kurabiliriz. Astronomi dünyasında yanımızda diyebileceğimiz 50 ışık yılı uzaklıkta bir yıldızın çevresinde dolanan bir ötegezegende yaşam bulduğumuzda, radyo teleskopları kullanarak onlara bir mesaj gönderebiliriz, mesaj 50 yılda gidecektir. Yani yazdığımız mesajın yanıtını en az 100 yıl sonra alırız. Bu durum büyük bir olanaktır." - Prof. Dr. Ethem Derman
'EVRENDE BAŞKA BİR YAŞAM OLMA OLASILIĞI ÇOK YÜKSEK'
Bugüne dek bulunan ötegezegenlerden hareketle sadece içinde bulunduğumuz Samanyolu galaksisi içinde bir trilyondan fazla ötegezegen olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ethem Derman, “Evrende 2 trilyondan fazla galaksi olduğunu bildiğimize göre, evrende ne kadar çok gezegen olduğunu tahmin edebilirsiniz. O zaman neden sadece dünyamızda yaşam olsun da başka bir gezegende olmasın. Normal bir şekilde düşündüğümüzde evrende bizden başka yaşam olma olasılığı çok yüksek ama henüz bulamadık, bilim dünyası araştırmaya devam ediyor” bilgilerini paylaştı.
‘DÜNYAMIZA GELEN UZAYLI YOK, VARLIKLARINDAN SÖZ EDEMEYİZ’
UFO’nun tanımlanamayan uçan cisim olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ethem Derman, “Fakat tüm sahtekârlar bunu uçan daire yerine kullanıyor. Bu nedenlerden dolayı NASA ilk iş olarak bunun adını UAP yani (Tanımlanamayan Hava Olayı) olarak değiştirdi. Evet tanımlanamayan atmosferik olaylar var ama bunların uzaylılar ile ilişkisi yok. Dünyamıza gelen giden uzaylı yok ancak bu işin sahtekârları çok” diyerek uzaylıların varlıklarından söz edemeyeceğimize vurgu yaptı.