10.04.2017 - 15:15 | Son Güncellenme:
Peptik ülser, karnın veya ince bağırsağın ilk kısmının iç tabakasında oluşan bir yaradır. Peptik ülserler duodenal, gastrik veya mide ülseri olabilirler. Helikobakterpilori (H.pylori) adlı bir bakteri peptik ülserlerin ana sebebidir.
Ülserin en sık görülen belirtisi gelip giden bir karın ağrısıdır. Bu ağrı günler veya haftalar boyunca sürebilir. Ülserin tedavisi asit üretimini azaltmak ve var olan bakterileri öldürmek şeklinde gerçekleştirilir. Ülser ağrısına iyi gelen şeylerden bazıları evde uygulanabilmektedir.
Bazı gıdalar asit üretimini artırarak ülser ağrısını artırırken, bazıları zararlı bakterilerin çoğalmasını engeller ve ağrı gibi belirtileri azaltır. Asit üretimini artırabilecek ve kaçınılması gereken şeyler arasında alkol, kafein, baharatlı gıdalar, yağlı gıdalar, kızartılmış gıdalar ve turunçgiller vardır. İşlenmiş makarna ve et gibi gıdalar da problem yaratabilir.
Bakteri çoğalmasını sınırlayan ve ülser ağrısınaiyi gelen şeyler arasında ise elma, kereviz, cranberry (kızılcık), sarımsak, blueberry (yaban mersini), kiraz, badem, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllar bulunur. Ayrıca günde 6-8 bardak su içilmesi önerilir.
Probiyotik takviyelerin içinde bulunan sağlıklı bakteriler sindirim kanalının dengesini korumaya yardımcıdır. Bu bakteriler, zararlı olanları (örneğin H.pylori) azaltır. Takviyeler haricinde yoğurt ve kefir ürünlerinde probiyotik bakteriler mevcuttur.
Bazı otlar da ülser ağrısınaiyi gelen şeyler arasındadır ancak ilaçlarla etkileşime girebileceklerinden mutlaka doktor tavsiyesiyle alınmaları gerekir. Cranberry takviyeleri midede bakteri çoğalmasını azaltmaya yardımcıdır. Gliserizini alınmış meyan kökü (DGL) yemeklerden bir saat önce ve iki saat sonra alınabilecek bir özüttür ve asit üretiminden kaynaklanacak hasarlardan mideyi korur. Nane (peppermint) tabletleri ise ülser belirtilerini azaltmak için günde 2-3 kez alınabilir.
Muzun asit karşıtı özellikleri mevcuttur. Ülser ağrısına karşı olarak bir muz, sütle karıştırılarak mide asitlerinin sindirim kanalarına verdiği zarar azaltılabilir. Muzun içindeki maddeler karnın iç tabakasındaki hücreleri aktive ederler. Muz tüketildiğinde karnın iç yüzeyinde mukoza içeren daha kalın bir bariyer gelişir. Bu bariyer asitlerin, hassas dokulara ulaşmasını ve zarar vermesini önler. Muz ayrıca bir proteaz inhibitörüdür, bu da mide ülserlerine yol açabilecek bakterileri azaltmakta etkilidir.