Merhaba,
Geleneksel Türk Mutfağının eşsiz lezzetlerinden biridir. Yapılışı yörelere göre farklılık gösterir. Ama Osmanlı Mutfağı en tercih edilenidir. Biraz zahmetli uğraş olsa da yerken tüm yorgunluğunuzu unutur, eşsiz lezzetiyle emeğinizin karşılığını alırsınız.
Malzemeler: Yaprak, soğan, pirinç, zeytinyağı, nane, dolma fıstığı, dolma baharı, dolmalık üzüm, şeker, tuz.
Yapılışı: Mümkünse Tokat yaprağı ( 350 gr. ) Kaynar suya atılıp hemen çıkartılır. Süzülmeleri için delikli bir kaba konur. Bir tencerede 5 tane iri soğan 1 su bardağı zeytinyağ ile kavrulur. 2 su bardağı pirinç eklenir ve 2-3 dakika kavurmaya devam edilir. 1 bardak su eklenip pirinçlerin diri kalacak şekilde biraz pişmesi sağlanır. Ocağın altı kapatılır ve 8 tatlı kaşığı şeker ile 2 tatlı kaşığı tuz ilave edilir. Güzelce karıştırılır.Daha sonra karabiber, dolma fıstığı,dolma baharı, kuş üzüm ve nane eklenir. Hazırlanan harçtan yapraklara yeterli miktarlarda konup düzgün şekilde sarılır.Zeytinyağlı dolmaya yaprağın büyük boyları seçilmelidir. Büyüklüklerinin de eşit olmasına dikkat edilmelidir. Sarılan yapraklar düzenli ve bitişik olarak tencereye dizilir. Dolmanın miktarına göre üstüne çıkmayacak şekilde suyu eklenir. Pişerken tadılarak istenilen kıvamda ocaktan alınır.
Afiyet olsun.