Merhabalar,

Kahvaltıların en renkli yüzü kuşkusuz geleneksel reçellerimizdir.

Eskiden Osmanlı Mutfağının en itibarlı, en lüks yiyeceklerinden sayılan reçeller, sarayda reçelhanelerde özenle yapılırmış.

Hatta sunumunda da bir o kadar titizlenilir, gümüş tepsilerde Avrupa'dan ithal edilen bir birinden şık reçelliklerde ikram edilirmiş.

Ama en can alıcı nokta reçeli evinde yapmayıp çarşıdan hazır alan ev hanımlarının ayıplanması imiş.:)

Beyler şanslı, hanımlar düşünsün.:) Ne mutlu bana, hemen tarifime geçeyim.:)

Haberin Devamı

Malzemeler:

1 kg.Kayısı

900 gr. Şeker

Yarım limon

Kayısı çekirdeklerinin bademi

Yapılışı.
Kayısıların pişerken ezilmesin diye çok yumuşakları alınmaz.
Orta sertlikteki kayısılar bol su ile yıkanır.
Ortadan ikiye bölünüp çekirdeği çıkartılır. Kırılıp reçele eklemek için bademleri ayrılır.
Derince bir tencereye 900 gr. şekerle birlikte kayısılar konur ve bir gece buzdolabında bekletilir.
Ertesi gün fazla karıştırmadan orta hararetli ateşte 20-25 dakika kadar kapağı açık pişirilir. Kırdığınız kayısıların bademleri içine atılır.
İnmesine yakın yarım limon sıkılır.
Kıvamını kolayca anlamanın yöntemi kaşığa aldığınız reçeli dökerken son damlasının düşmemesidir.
Size önce sulu gibi gelecektir ama durdukça koyulaşacaktır.
Ilıkken kavanozlara doldurulur, ağızları sıkıca kapatılır ve soğuk yerde muhafaza edilir.
Afiyet olsun.