Merhabalar,
İncir Uyutması Anadolu’nun oldukça eski en leziz, en basit ve en sağlıklı tariflerinden biridir. Yörelere göre farklı isimler almasının bir örneği de Trakya da Çoban Uyutması denmesidir.
Bu tatlıya sadece 2 malzeme yeterlidir. Süt ve incir. Ama yedikten sonra övgüye çok kelimeyi hazır edin.:)
MALZEMELER:
15 adet kuru incir (yaklaşık 175 gr.)
3 bardak süt (bardak 200 ml.lik)
YAPILIŞI:
Önce incirler yıkanır ve kaynar suda 5-6 dakika yumuşamaları için bekletilir. Ben incirler minik olduğu için adetini fazla kullandım, siz gramajını önemseyin.
Sonra incirleri minik minik doğruyoruz. Bu arada orta boy bir tencereye 3 bardak sütü boşaltıp ısıtıyoruz.
Süt kaynamayacak fakat ısısı parmağımızı yakar sıcaklıkta olacak. Aynı yoğurt mayalamadaki sıcaklık gibi. Ocağı kapatıp, incirlerin az sıvıda daha kolay ezileceğinden tenceredeki sütten bir kaseye yarıdan fazlasını boşaltıyoruz ve doğradığımız incirleri tenceredeki kalan süte atıp blender ile eziyoruz. Sonrasında kasedeki sütü de ekleyip karıştırıyoruz.
Ben hiç şeker kullanmadım. Ama bu tadı yetersiz bulanlar 1 yemek kaşığı bal ya da pekmez ilave edebilir.
Artık kadehlere aktarabiliriz. Üstlerini streç kağıt ile kaplayıp bir de mutfak havlusu ile örtüyoruz. İncir uyutması ismi de buradan geliyor. Böylece 1-2 saat oda ısısında dinleniyor. Daha sonra buzdolabında muhafaza edilir.
Üzeri istenirse incir, ceviz, tarçın, nane ile süslenir.
Afiyet olsun.
İnstagram takip için:http://www.instagram.com/gurmedengecme