Merhaba,
Ramazan ayıyla özdeşleşmiş en hafif, en leziz ve en gözde tatlı güllaçtır kuşkusuz.
İsmini, içine gül suyu katılmasından alıyor.
"Güllü aş" zaman içinde güllaca dönüşmüştür.
Aslında yapımı çok kolay ama çoğu yerde istediğiniz lezzeti yakalayamazsınız.
Çünkü güllaç yufkalarının da iyisi kötüsü var. Kalın olanlar sıcak sütle hamurumsu olur. Renkleri bile süt beyazdan uzaktır.
Çok ince ve gevrek olanı makbul olanıdır.
Bu yüzden ben yıllardır aldığım markadan şaşmam.:)
MALZEMELER:
200 gr.güllaç yaprağı (yarım paket)
1,5 litre süt
1 büyük kupa ceviz
375 gr. toz şeker
Vanilya (1 paket)
Kiraz şekerlemesi ya da vişne
YAPILIŞI;
Tencereye sütümüzü, şekerimizi ve 1 paket vanilyamızı koyup ısıtıyoruz.
Pastörize süt kullandığım için kaynamasını beklemeden sıcak olması yeterli oluyor.
Zaten fazla kaynatılmış süt güllacınızın hamur olmasına sebep olur.
Güllaç yapraklarını bir kaç parçaya bölüp büyükçe bir kaba bir kat güllaç yaprağı bir kat süt olarak kepçe yardımıyla döşüyoruz.
Paketin tamamı çok geldiği için ben iki seferde yapıyorum. Tam ortasına iri iri ufalanmış cevizi ekliyorum.
Geri kalan yufkalara da süt dökme işlemini uyguluyorum. Tencerede şayet süt kalmışsa onu da en üstüne döküyorum.
1 saat kadar oda ısısında kabarmasını bekleyip, buzdolabına kaldırıyorum. Üstünü kiraz şekerlemesi, vişne ve antep fıstığı tozu ile süslüyoruz.
Her ne kadar tatlının ismine saygısızlık olsa da biz de gül suyu sevilmediği için tarifime hiç koymam.
Ama isteyenler arzu ettikleri oranda sütlerine gül suyu ilave edebilirler.
Afiyet olsun.