Merhabalar,

Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz terimlerden gluten, gluten diyeti, glutensiz besinler ve çölyak nedir acaba?

Gluten, başta buğday olmak üzere çavdar, arpa, yulaf gibi bazı tahıllarda bulunan bir protein grubudur.

Asli görevi, ekmeğin güçlü ve istenilen yapıda olmasına yardımcı olmak ve ekmeğin mayalanmasını sağlamaktır.

Ama bazı kişiler gluteni sindiremez. Bu durumdaki kişilerin rahatsızlıkları “çölyak hastalığı” olarak adlandırılır.

Bu yüzden gluten alerjisi bulunan kişilerin ilaç tedavisi olmadığından beslenmelerine çok dikkat etmeleri

Haberin Devamı

ve sağlıkları açısından glutensiz besinleri tüketmeleri gerekmektedir.

Malzemeler:

Glutensiz ekmek unu ( 250gr.paket Söke)

1 yumurta

1 paket kuru maya ( 6 gr.)

2 yemek kaşığı zeytinyağ

200 ml.ılık su

Yapılışı:
Derince bir kaba ekmek ununu boşaltıyoruz. Ortasına kuru mayayı, zeytinyağını,1 yumurtayı ve ılık suyu döküp mikserin burgulu aparatıyla yavaş yavaş 2 dakika karıştırıyoruz.
Daha sonra hızını bir kademe daha artırıp 4- 5 dakika daha homojen hale gelene kadar karıştırma işlemine devam ediyoruz.
Üzerine temiz bir bez örtüp yarım saat mayalanması için bekletiyoruz.
Ekmeğimiz bu sürede hacminin iki katına çıkacaktır.
Daha sonra fırın tepsisine kağıt yayıp üzerine ister kalıpta ister elde elimizi ıslatarak şekil verip, ikinci mayalanma için 45 dakika daha bekletip, önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 30-35 dakika pişiriyoruz.
Yalnız fırın içinde nem dengesinin sağlanması için 1 çay bardağı kadar suyu ısıya dayanıklı bir kapta ekmeğin yanına koymayı unutmuyoruz.
Fırından çıkınca mis kokulu, sıcacık ekmeğimize kavuşuyor ve kurumaması için üzerini örtüyoruz.
Afiyet olsun.
İnstagram takip adresim: http://www.instagram.com/gurmedengecme