Merhaba,
Mevsimi geçmeden acele edelim, çünkü eşsiz lezzet ayva tatlısız kış olmaz. Güzel ayva olmazsa da o tatlıdan hayır gelmez.:)
O halde adres belli, en yakınınızdaki semt pazarı. Tezgahlara özenle dizilmiş ayvalar adeta güneş gibi parlar ama beni daha çok yol ortasında küfe ile satılanlar cezbeder.
Şöyle göz ucuyla bile ayva küfesine bakmaya görün, dönüşün alırım demenize fırsat vermeden, elinde koca bir bıçak ve yarım ayva peşinizden koşturan kara yağız delikanlı tattırmadan sizi asla bırakmaz.:)
Onun için diğer tezgahlara bakma şansınız da kalmaz.:) Çarçabuk alırsınız. Yalnız siz seçerken lekesizini mümkünse irice boylarını ve ekmek ayvası cinsini almaya çalışın.
Ben yine hızımı alamayıp çokça almışım. Bir kısmını üzerine kahve serpip yedik,(tuz ve limon ile sevenler de var) bir tanesini zeytinyağlı kerevize kullandım, geri kalanından da tatlı yaptım.
Böylece bol ayvalı, bol vitaminli bir hafta oldu.
MALZEMELER:
5 Adet orta boy ayva
2 Su bardağı toz şeker
1 Su bardağı su
4-5 adet karanfil
Üzerine kaymak ya da krem şanti
YAPILIŞI:
Ayvaların kabukları soyulur, ortadan ikiye bölünür. Çekirdekli kısım oyularak çıkartılır ama atılmaz.
Ayvalar düz ve genişçe bir tencereye yuvarlak kısmı biraz kesilerek çukur tarafı üste gelecek şekilde dizilir.
Çekirdekleri ise ayvaların yanlarına konur. Üzerine 2 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı su ve 4-5 adet karanfil atılıp tencerenin kapağı kapatılıp, önce orta ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte 1 ile 1,5 saat arası pişirilir.
Yumuşayıp ayvaların rengi değişince ve şerbeti kıvamlı bir hal alınca ocaktan indirilir.
Ben 1 saat 15 dakika tuttum. Tam kıvamında oldu. Ayvanın cinsine göre pişme süresinde değişiklik olabilir.
Ayvaların çekirdekleri renginin pembe olmasını sağlıyor. Soğuduktan sonra krem şanti ile süslenir.
Yoğun lif içeren, C vitamini kaynağı bu meyvenin faydaları oldukça uzun bir liste.
Bu yüzden sıklıkla tüketmek sağlık açısından da önemli.
Afiyet olsun.