Yazarlar
En tatlı ay ! Hoş geldin.
Geleneksel tatlımız aşurenin aslında belirli bir tarifi yoktur.
Çünkü bölgeler arasında farklılıklar gösterip, pek çok kültürde değişik şekillerde pişirilir.
Sevenleri tarafından zamanı iple çekilen aşurenin en anlamlı yönü komşularımızla paylaşmamızdır.
Şimdilerde pek kalmasa da çocukluğumuzda evlerde pişen aşurenin lojistik yönü de kızlarımıza düşerdi.:)
Bu yüzden sevginin, dayanışmanın, paylaşmanın bolluk ve bereketin simgesidir aşure.
Doğru pişirilmiş bir aşure rengi berrak, kıvamı yerinde ve malzemesi bol olandır.
Haberin Devamı
Aslında malzemelerde bir sınır yoktur. Tercih tamamen sizin damak tadınıza kalmıştır.
Kendisine uygun her malzeme kabulüdür aşurenin, hepsiyle barışıktır.:)
MALZEMELER:
Yarım kg. buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı fasulye
Kayısı, kuş üzümü, incir
5-6 adet karanfilin suyu
4 su bardağı toz şeker
ÜZERİ İÇİN:
Ceviz, üzüm, nar, dolma fıstığı, tarçın, fındık, istenirse kabuğu soyulmuş çiğ badem.
YAPILIŞI:
Bir gece önceden buğday, nohut, fasulye, kayısı, üzüm ve incir ayrı ayrı kaplarda ıslatılır.(buğday ıslatılmadan önce kararmasın diye bir kaç su iyice yıkanır.)
Ertesi gün sadece bakliyatlar ayrı ayrı tencerelerde haşlanır. Buğday için düdüklü tencereye çok su çektiği için yaklaşık 3 litre su konur.
Buğday iyice helme gibi olup suyu azalınca aynı tencereye haşlanmış suyu süzülmüş nohut ve fasulye varsa kabukları soyulup ilave edilir.
(Bu üç bakliyat çok iyi haşlanmalıdır aksi takdirde şeker ilavesinde sertleşirler.) Ardından ıslattığımız yemişler (kayısı (10-15 adet) üzüm (bir avuç) ve incir (8-10 adet) suları süzülüp üzüm hariç ufak ufak aynı tencereye doğranır.
Karıştırılır ve kaynaması beklenir. Daha sonra yarım su dolu bir cezvede 4-5 karanfil kaynatılır ve sadece suyu aşure tenceremize dökülür. Benim gibi gül suyu sevmeyenler için değişik bir aroma katıyor. Aslında bu suyu ölçülü dökersek aşure kıvamını da ayarlamış oluruz. Ya da çok koyu bir kıvam olursa sıcak su ile seyreltebilirsiniz. Son aşamada ise 4 su bardağı şeker katıp devamlı dibi tutmaması için eriyene kadar karıştırılır. Şekeri kontrollü koyarsanız istediğiniz tadı yakalarsınız. 3 bardakla başlayıp yavaş yavaş eklersiniz. Tüm malzeme birbiriyle özleşince aşuremiz olmuş demektir. Önce sulu gibi gözükse de kaplara boşaltılıp soğuyunca kendini bulur ve boza kıvamına gelir. Bu ölçülerden, fazla büyük değilse yaklaşık 30-35 kase çıkıyor.
Üzerinin süslemesi, yemişlerin çökmemesi için soğuduktan sonra yapılır. Önce tarçın serpip, sonra da yukarıdaki yazılı malzemelerden sevdikleriniz ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Haberin Devamı