YaşamTrump'ın beyin yakan kurnazlığı! 20 milyonluk saray yavrusunu 7 milyona nasıl aldı?

Trump'ın beyin yakan kurnazlığı! 20 milyonluk saray yavrusunu 7 milyona nasıl aldı?

16.08.2024 - 06:48 | Son Güncellenme:

Eski ABD Başkanı Donald Trump birbirinden farklı olaylarla gündeme geliyor. Aynı zamanda gayrimenkul zengini ve iş insanı olan Trump'ın hafızalardan silinmeyen en ilginç girişimlerinden biri de Mar-a-Lago'yu satın almasıydı. Peki, Trump 20 milyon dolarlık bu malikaneyi nasıl 7 milyon dolara satın aldı? İşte akıllara durgunluk veren kurnazlığın detayları.

Trumpın beyin yakan kurnazlığı 20 milyonluk saray yavrusunu 7 milyona nasıl aldı

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Trump'ın gözünü diktiği ve ABD'nin en lüks malikanelerinden biri olan Mar-a-Lago (İspanyolca 'Denizden Göle') Florida, Palm Beach'te bulunan bir tatil yeri ve aynı zamanda ulusal tarihi dimgelerden biridir. Mar-a-Lago, 1924 ile 1927 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin en zengin kadını olan Marjorie Merriweather Post, kocası Edward F. Hutton ile birlikte evin inşasını üstlendi.

Haberin Devamı

Trumpın beyin yakan kurnazlığı 20 milyonluk saray yavrusunu 7 milyona nasıl aldı

123 MİLYON DOLAR HARCADI

Post, burası için 7 milyon ABD doları harcadı (2023'te 123 milyon dolara eşdeğer) ve yapımı 1927'de tamamlandı. O zamanlar, tarihte inşa edilen en pahalı ikametgahlardan biriydi. 1973'teki ölümünden sonra Post, mülkü Ulusal Park Hizmeti'ne bıraktı. Buranın eyalet ziyaretleri veya 'Kış Beyaz Sarayı' olarak kullanılabileceğini umuyordu. 1973'te ölen Post, 17 dönümlük (6,9 hektar) araziyi Amerika Birleşik Devletleri hükümetine başkanlar ve ziyaret eden yabancı ileri gelenler için Kış Beyaz Sarayı olarak kullanılmasını vasiyet etmişti. Mar-a-Lago, 1920'lerde  'Florida'da malikaneler inşa eden zenginlerin baronluk yaşam tarzını' örneklediği için 1980 yılında Ulusal Tarihi Eser ilan edildi. Ancak mülkün bakım masrafları Post tarafından sağlanan fonları aştığı ve tesisi güvence altına almak zor olduğu için mülk, Kongre'nin 1981'deki bir yasasıyla Post Vakfı'na iade edildi. Ve 20 milyon dolara satışa çıkarıldı.

Haberin Devamı

Bu malikanenin taliplerinden biri de Donald Trump oldu. Donald Trump'ın Mar-a-Lago'yu satın alma niyetinden kimse memnun değildi. Palm Beach belediye meclisi Trump'ın yeniden geliştirme planlarına katılmıyordu. Belediye meclisi Trump'ı bir yabancı olarak görüyordu, bu yüzden mülkü değiştirme isteğine yanıt olarak bir dizi kısıtlama getirdiler. Üyelik, trafik, parti katılımı, hatta fotoğrafçılık da dahil hepsi kesinlikle sınırlandırılacaktı.

Trumpın beyin yakan kurnazlığı 20 milyonluk saray yavrusunu 7 milyona nasıl aldı

ÇEŞİTLİ PLANLAR YAPTI

Trump'ın orijinal planı ise geniş araziyi bir dizi malikaneye dönüştürmekti. Bu, kendisi ve ailesi için herkesten uzakta bir ev olacaktı. Ancak bu arazinin satın alınması daha büyük bir planın parçası olabilirdi. Trump malikaneyi alırken ABD başkanı olacağını bile bilmiyordu. Ancak Donald Trump'ın Mar-a-Lago'yu alırken yaptığı kurnazlık yıllarca konuşulacaktı.

İlk olarak 20 milyon dolara satılan mülkü Trump, 15 milyon dolara almak istedi. Bu teklif anında reddedildi. O yıllarda Mar-a-Lago için hükümetin istediği fiyat 20 milyon doların altında olamazdı. Malikane için gözünü karartan Trump bu işten kolay kolay vazgeçmedi. Mülkü satın almak için planlar çizmeye başladı.

Trumpın beyin yakan kurnazlığı 20 milyonluk saray yavrusunu 7 milyona nasıl aldı

ÖNCE REKABETİN DÜŞMESİNİ SAĞLADI

Donald Trump başlangıçta Post ailesine 15 milyon dolar teklif etti ancak bu teklif reddedildi. Trump daha sonra ünlü fast food markasının eski sahibi Jack C. Massey'den Mar-a-Lago ile okyanus arasındaki araziyi 2 milyon dolara satın aldı ve Mar-a-Lago'nun plaj manzarasını engelleyecek bir ev inşa etmeyi planladığını belirtti. Üstüne tarihi bir yapı olduğunu, eğer planını devreye sokarsa yapının tarihi değerinin zarar göreceğini ve bunun da mülkün maliyetini düşüreceğini öne sürdü.

Bu tehdit, Mar-a-Lago'ya olan rekabetçi ilginin azalmasına neden oldu. Tüm olanlardan sonra takvimler 1985 yılını gösterdiğinde Trump malikaneyi 7 milyon dolara satın aldı. Farklı kaynaklar satın alma işleminin toplam maliyetini yaklaşık 10 milyon dolar olarak belirledi. Kabul edilebilir minimum teklif 20 milyon dolardı ve iç döşemeler 8 milyon dolar olarak değerlendirilmişti. Böylece Trump malikaneyi fiyatından çok daha düşük bir fiyata almayı başardı.

Yazarlar