GündemFilistin Devlet Başkanı Abbas, TBMM’den dünyaya seslendi: Gazze’ye ve Kudüs’e gitme kararı aldım

Filistin Devlet Başkanı Abbas, TBMM’den dünyaya seslendi: Gazze’ye ve Kudüs’e gitme kararı aldım

16.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Filistin Devlet Başkanı Abbas, “Ben Filistin liderliğindeki bütün kardeşlerimle birlikte Gazze’ye gitme kararı aldım. Gazze’den sonra inşallah Kudüs’e yöneleceğimi söylemek istiyorum ve ebedi başkentimize de gideceğim” dedi.

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU - ASLIHAN ALTAY KARATAŞ - HANDE ATILGAN - Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, dün TBMM Genel Kurulu’ndaki tarihi oturumda konuştu. Abbas, konuşmada özetle şunları söyledi: 

Haberin Devamı

BÜYÜK BİR MÜCADELE: Sizlere, mübarek Filistin’den, Kudüs’ten; 1948’deki büyük acıyı yaşayan halkımın mesajıyla geliyorum. Halkım, uluslararası adaletten yoksun olarak vatanına ve haklarına sarılarak işgalci İsrail’in suçlarına karşı büyük bir mücadele yürütmekte. İsrail’in saldırı, cinayet ve soykırım suçu nedeniyle Gazze’de Batı Şeria’da ve Kudüs’te şehit olanları anarak başlamak istiyorum. Bunların sonuncusu da lider İsmail Heniyye’ye karşı işlenen suç olmuştur.

TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR: Tarihi adaletsizliğe, soykırıma karşı Filistinlilerin yanında yer almaktasınız. Erdoğan öncülüğünde Türkiye’nin cesur ve ilkeli tutumundan dolayı kendisini kutluyoruz. İsrail’in topraklarımıza, kutsal mekânlarımıza işlediği iğrenç suçları kınayan Türkiye’nin tüm siyasi partilerini, kuruluşlarını kutluyorum. Samimi duyguları ve asil duruşu ile Filistin halkını ve haklı davasını destekleyen kardeş Türk halkına teşekkür ediyorum. Halkımızın Filistin için şehit olan Türk halkını unutması mümkün değildir. Türkiye’nin Uluslararası Adalet Divanı’nda açılan davaya müdahil olma kararını da kutluyorum. Yine aynı şekilde İsrail ile ticareti, Filistin halkına destek için durdurdu. Filistin davası Türkiye’de bir ana mesele hale gelmiştir, bu Türk halkının ahlakının bir göstergesidir. Türkiye’ye gönderdiği on binlerce ton insani yardımdan dolayı teşekkür ediyorum. 

Haberin Devamı

GAZZESİZ FİLİSTİN OLMAZ: 7 Ekim’den bugüne 40 bin Filistinli şehit edildi, 10 bin kayıp var, 80 bin yaralı var; Batı Şeria’da 10 bin şehit var. Biz dik duracağız ve topraklarımızdan ayrılmayacağız. Mısır ve Ürdün’ün tehcir planlarını reddetmelerini takdirle karşılıyoruz. Gazze, Filistin devletinin ayrılmaz, asli bir parçasıdır. Gazze’de bir başka devlet kurulamaz ve Gazzesiz bir Filistin devleti olmaz. 

Filistin Devlet Başkanı Abbas, TBMM’den dünyaya seslendi: Gazze’ye ve Kudüs’e gitme kararı aldım

CAMİ DE KİLİSE DE BİZİM: Filistinliler, direnişle sadece anavatanını değil, tüm bölgeye egemen olmak isteyen, yayılmacı ve sömürgeci, açgözlü siyonist harekete karşı Arapları ve İslam ümmetini savunmak adına ön saflarda yer almaktadır. Kudüs’ten taviz vermemiz mümkün değil, Osmanlı’dan beri siz de söylüyorsunuz. Kudüs ve Mescid-i Aksa ilk kıblemiz, sizin ve bizim için kırmızı çizgidir. Filistin toprağının bir zerresini ve bir taşını gözden çıkaran ne bizdendir ne de sizdendir. Kutsal yerlerin tarihi yapısını değiştirmek için ne yaparlarsa yapsınlar, bu hakaretler sonuç vermeyecektir, ki en sonuncusu iki gün önce oldu, işgal güçleri Mescid-i Aksa’ya girdi. Bu tür saldırılar, hakaretler hiçbir sonuç vermeyecektir. Oranın camileri bizim camilerimiz, kiliseleri bizim kiliselerimizdir. Bize hakkımızı vermezseniz bu şiddet sarmalı devam edecektir. Barış ve güvenliğe giden yol, Filistin’de başlar ve Filistin’de biter.

Haberin Devamı

YA ZAFER YA ŞEHADET: Gazze bütün topraklarıyla bizimdir. Topraklarımızı bir karış dahi olsa parçalayan hiçbir çözüme eyvallah demiyoruz. Önümüzde bir çözüm kalmadı. Ben Filistin liderliğindeki bütün kardeşlerimle birlikte Gazze’ye gitme kararı aldım, bunu yapacağım. Sınır tanımayan düşmanlığa karşı birlikteyiz. Bizim hayatımız Gazze’deki en ufak bir çocuğun hayatından daha değerli değildir. İslam’ın hükmünü uyguluyoruz, ya zafer ya şehadet. Gazze’den sonra inşallah Kudüs’e yöneleceğimi söylemek istiyorum ve ebedi başkentimize de gideceğim. 

Haberin Devamı

UZLAŞI ÖRNEĞİ TÜRKİYE:

‘Ben de aynı şeyi istiyorum’

Mahmud Abbas, “Bizler ülkemizin birliği için samimi şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Ulusal uzlaşı için görüşmelerimiz devam ediyor, uzlaşıyı ne kadar hızlı tesis edersek zafere de o kadar kısa sürede ulaşırız. Ulusal birliğimiz güvenliğimizin vanasıdır. Ulusal uzlaşıyı gerçekleştirmediğimiz sürece rahat etmemiz mümkün değil. Size bakıyorum, bir parlamento başkanı ve dört siyasi partiden yardımcısı var. Ben de aynı şeyi istiyorum” ifadelerini kullandı.

‘Yaşasın Filistin-Türkiye kardeşliği’

FİLİSTİN TANINSIN: Gece gündüz Filistin Devleti’nin tanınması için çalışmaya devam edeceğiz. Şimdiye kadar 149 devlet Filistin’i tanıdı, onlarda ise 50 devlet. Amacımız BM nezdinde tam üyeliği elde etmek. Siyasi, hukuki ve diplomatik mücadelemiz, halk direnişinin yanında devam edecektir. Avrupa ülkeleri artık Filistin’i tanıyor. ABD’yi, Filistin Devleti’ni tanımaya mecbur bırakana kadar çalışmaya devam edeceğiz. Bağımsızlık ve özgürlüğü er ya da geç kazanacağız. İşgal sona erecektir. Filistin özgür ve ebedi kalacaktır. Hep birlikte hürriyete, devlete ve Kudüs’e doğru. Yaşasın Filistin Türkiye kardeşliği.

Haberin Devamı

‘Filistin meselesi bizim için milli bir davadır’

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM Başkanvekillerinin de katılımıyla bir görüşme gerçekleştirdi. Kurtulmuş ve Abbas daha sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı karşıladı. 

Filistin Devlet Başkanı Abbas, TBMM’den dünyaya seslendi: Gazze’ye ve Kudüs’e gitme kararı aldım

Kurtulmuş, Abbas ile ikili görüşmesinde, “Ümit ederim ki bu konuşma, Filistin davasının daha ileriye gitmesi için önemli bir katkı sunacaktır” dedi. Abbas ise, “Filistin halkının önünde her türlü yardım kapıları kapanırken Türkiye, on binlerce ton insani yardımı Filistinlilere yetiştirmek için var gücüyle çalışmış ve bu konuda öncü rol oynamıştır” ifadelerini kullandı. Kurtulmuş, Abbas’a yerli altın kaplama bir silah, Filistin Bayrağı ve Kuran-ı Kerim hediye etti. Kurtulmuş, Genel Kurul’u açış konuşmasında da “Netanyahu ve çetesinin uluslararası mahkemelerde hesap vereceği, yargılanacağı günler yakındır. Filistin meselesi bizim için milli bir davadır” dedi.

TBMM’DEN ‘ALKIŞ’ MESAJI

Cumhurbaşkanı oturumu takip etti

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU, ASLIHAN ALTAY KARATAŞ - Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın Meclis kürsüsünden dünyaya seslendiği olağanüstü toplantı nedeniyle TBMM’de ve çevresinde yoğun güvenlik önemleri alındı. Genel Kurul Salonu’nda K-9 köpekleriyle bomba araması yapıldı. 

Filistin Devlet Başkanı Abbas, TBMM’den dünyaya seslendi: Gazze’ye ve Kudüs’e gitme kararı aldım

■ Vekiller için Genel Kurul’da tüm koltuklara TBMM Başkanlığı’nca özel olarak hazırlattırılan, üzerinde Filistin ve Türkiye bayrakları olan atkılar konuldu. Öldürülen Hamas lideri İsmail Haniye’nin fotoğrafı, kırmızı karanfilli bir çerçeve içinde AK Parti grubunun ön sırasına konuldu. Saadet Partisi (SP) vekillerinin oturduğu sıralarda ise Haniye ile Necmettin Erbakan’ın fotoğrafı dikkati çekti. Bazı AK Partili vekiller İsrail’in Gazze saldırılarını gösteren pankartlar açtı. 

■ TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un bizzat yönettiği oturumu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendi locasından izlerken, MHP lideri Devlet Bahçeli, İYİ Parti lideri Musavat Dervişoğlu, DEM Parti eş başkanları Tülay Hatimoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan, Abbas’ın konuşmasını salonda takip etti. Milletvekili olmayan Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve BBP liderleri de oturumu izledi. CHP lideri Özgür Özel ise ayağındaki kırık nedeniyle oturuma katılamadı. 

Filistin Devlet Başkanı Abbas, TBMM’den dünyaya seslendi: Gazze’ye ve Kudüs’e gitme kararı aldım
Haniye’nin fotoğrafı, AK Parti grubunun ön sırasına konuldu.

Ayakta alkışlandı 

■ İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Kongresi’nde ayakta alkışlanmıştı. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ eşliğinde salona giren Abbas’ı da tüm milletvekilleri 1 dakika 7 saniye boyunca ayakta alkışlarla karşıladı. 45 dakika süren konuşması sırasında Abbas’ın sözleri 29 kez, vekillerin çoğunun ayağa kalkarak yaptığı alkışlarla kesildi. Erdoğan, Abbas salona girdiğinde ve konuşmasını bitirdiğinde vekillerle birlikte ayakta alkışlara eşlik etti. Erdoğan’ın, Abbas’ın konuşması sırasında kullandığı “Benim hayatım Gazze’deki bir çocuğun hayatından daha değerli değildir” ve “Kudüs’e, ebedi başkentimize de gideceğim” ifadelerinin ardından da ayağa kalkarak alkışladığı görüldü. 

Filistin Devlet Başkanı Abbas, TBMM’den dünyaya seslendi: Gazze’ye ve Kudüs’e gitme kararı aldım
AK Partili vekiller pankartlar açtı./ MUSTAFA İSTEMİ

■ Abbas’ın hitabının ardından Erdoğan, Kurtulmuş ve Abbas, Bahçeli’nin de aralarında bulunduğu bazı milletvekilleriyle birlikte kısa bir görüşme gerçekleştirdi. 

■ Meclis Şeref Holü’nde Filistin’i anlatan ve Tahran’da suikastla öldürülen Haniye’nin Türkiye ziyaretlerinden oluşan bir fotoğraf sergisi açıldı. Erdoğan, Kurtulmuş ve Abbas, sergiyi gezdi birlikte gezdi. 

Doğu Türkistan bayrağı 

■ Oturum sırasında İYİ Parti grubunun ön sırasına Filistin bayrağının yanı sıra Doğu Türkistan bayrağının da asılması dikkati çekti. Abbas’ın geçtiğimiz yıl Çin’e yaptığı resmi ziyareti sırasında Doğu Türkistan ile ilgili kullandığı ifadeler, Türk ve dünya kamuoyunda tartışma yaratmıştı. 

‘Katiller değil, vatanları için direnenler alkışlandı’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, sosyal medyadann Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın TBMM Genel Kurulu’nda hitap etmesine ilişkin paylaşımda bulundu. Emine Erdoğan, paylaşımında şunları kaydetti: “ABD Kongresi’nin aksine TBMM Genel Kurulu’nda bugün katiller değil, vatanları için direnen, şehit olan kahramanlar alkışlandı. Kendi çıkarlarını masum bir çocuğun hayatından daha değerli görenlere karşı Türkiye olarak, Filistin’in sesi olmaya devam edeceğiz. Zira biliyoruz ki Filistin’in zaferi, zulme boyun eğmeyen bir halkın, adaletin yanında duran her insanın zaferidir.” Emine Erdoğan paylaşımında, ABD Kongresi ve TBMM Genel Kurulu’ndan görüntülerin yer aldığı “Mazlumları alkışlıyoruz, katilleri değil” yazılı fotoğrafa da yer verdi. ● ANKARA Milliyet