SağlıkTiroksin Hormonu Nedir, Ne İşe Yarar? Tiroksin Hormonu Azalırsa Ya Da Fazla Olursa Ne Olur?

Tiroksin Hormonu Nedir, Ne İşe Yarar? Tiroksin Hormonu Azalırsa Ya Da Fazla Olursa Ne Olur?

05.03.2021 - 15:25 | Son Güncellenme:

Tiroid bezi tarafından salgılanan tiroksin, farklı 4 iyot atomunun birbirleri ile bağlanması sonucunda oluşmaktadır. Kişilerin kilo dengesini ve vücuttaki metabolizma hızını etkileyen tiroksin hormonu önemi oldukça fazladır. Her bireyin metabolizma hızını dengeleyen, hücrelerin hareket geçmesini sağlayan ve enerjiyi ortaya çıkaran tiroksin hormonunu hakkında detayları derledik.

Tiroksin Hormonu Nedir, Ne İşe Yarar Tiroksin Hormonu Azalırsa Ya Da Fazla Olursa Ne Olur

Tiroksin hormonu genel olarak hücrelerin reaksiyonlarını dengeleyerek enerji akışını sağlamaktadır. Tiroid bezlerinin doğru şekilde çalışmasına yardımcı olan bu hormon, kişiden kişiye değişerek farklı düzeylerde çalışma göstermektedir. Vücuttaki tüm hormonların dengesini oluşturan tiroksin hormonu, bazı kişilerde hızlı çalışırken bazılarında ise yavaş çalışmaktadır.

Tiroksin Hormonu Nedir ve Ne İşe Yarar?

Hastalıklardan vücudu koruyan tiroid bezlerinin çalışmasına yardımcı olan tiroksin hormonu, adeta vücudun dengesini belirlemektedir. Saç uzama hızı, tırnak uzama hızı, kilo alıp verme durumları tiroksin hormonu ile bağlantılı gerçekleşmektedir. Metabolizma hızını ayarlayan tiroksin hormonu kişiden kişiye değişerek farklı şekillerde çalışmaktadır. Metabolizma hızı yüksek olan kişilerde tiroksin hormonu fazlayken yavaş çalışan kişilerde az olduğu kanıtlanmıştır.

Tiroksin Hormonu Azalırsa ya da Fazla Olursa Ne Olur?

Tiroksin hormonu vücudu şekillendiren hormon çeşitlerinden biridir. Tiroid bezlerinin bulunduğu yerde çalışan bu hormon hücre yenilenmesi ve hücrelerin harekete geçmesi için oldukça önemlidir. Tiroksin hormonu az olan kişilerde vücutta oluşan salgılar daha yavaş çalışmaya başlar. Metabolizması yavaş olan kişilerde kilo alımı hızlı ve kilo verimi yavaş olmaktadır. Bu durumun temel kaynağı tiroksin hormonunun azalmasıdır. Bunun yanı sıra tiroksin hormonu fazla olan kişilerin metabolizması daha hızlı çalışarak kilo dengesi daha rahat kurulmaktadır.

Tiroksin hormonu fazla olan kişiler saç ve tırnakları daha hızlı uzarken az olan kişilerde bu durum daha yavaş seyretmektedir. Tiroksin hormonu az olan kişiler diğerlerine göre daha çabuk yorulur ve halsiz düşer. Dikkat dağınıklığına neden olan bu hormon yeterli miktarda bulunmadığı takdirde kişilerin direncini düşürmektedir. Özellikle soğuğa karşı dayanamama, ciltte sürekli kaşınma hissi ve buna bağlı olarak kuruluk ve dökülmelerin en temel nedeni tiroksin hormonunun az olmasıdır.

İleri Yaşlarda Tiroksin Hormonu Azalması Sonuçları Nelerdir?

Tiroksin hormonunun yaşın ilerlemesi ile birlikte azalması kişilerde çeşitli durumlara neden olmaktadır. Bu durumlar arasında;

Haberin Devamı

● Sık sık acıkma hissi
● İştahın artmasına rağmen kilo kaybı yaşanması
● Sürekli olarak sinirli bir ruh hali içerisinde olma
● Çabuk yorulma
● Nefes darlığı
● Terleme
● Çarpıntı
● Ciltte kaşınma ve dökülme
● Kemik erimesi
● Kas ağrıları
● Tırnak kırılmaları en büyük etkiler arasında yer almaktadır.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar