AileTekrarlayan düşüklerin nedeni romatizma olabilir!

Tekrarlayan düşüklerin nedeni romatizma olabilir!

17.08.2012 - 13:33 | Son Güncellenme:

Gebeliğinizin ilk aylarında nedeni bir türlü belirlenemeyen ve tekrarlayan düşükler yaşamanızın nedenlerinden biri de Romatizmal Hastalıklar olabilir.

Tekrarlayan düşüklerin nedeni romatizma olabilir

Hisar Hastanesi İç Hastalıkları ve Romatoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Soy’la tekrarlayan düşüklerin nedenlerinden biri olan; ancak bilinmeyen romatizmal hastalık Antifosfolipid Antikor Sendromu’nu konuştuk.

Haberin Devamı

Tekrarlayan düşükler neden olabilir?

Tekrarlayan düşükler toplumda sık karşılaşılan tıbbi bir durumdur. Tekrarlayan düşüklerin önemli bir kısmı kromozomal bozukluklar, gelişim kusurları, uterusun anatomik sorunları, enfeksiyon, kronik hastalık gibi sistemik sorunlardan kaynaklanır. Ancak tekrarlayan düşüğü olan ve başka neden gösterilemeyen olgularda Antifosfolipid Antikor Sendromu denilen bir tür romatizmal hastalık da düşünülmelidir.

Antifosfolipid Antikor Sendromu Nedir?

Antifosfolipid Antikor Sendromu (APS) bağışıklık sisteminden kaynaklanan bir hastalıktır. Otoimmün bozukluklar, vücudun bağışıklık sistemini vücudun doku ve hücrelerine saldırıp onlara zarar verecek antikorlar ürettiğinde ortaya çıkar. Antikorlar bir tür proteindir. Bağışıklık sistemi genellikle bu proteinleri enfeksiyona karşı savunma amacıyla üretir. Antifosfolipid Antikor Sendromunda vücut yanlışlıkla fosfolipidlere (bir tür yağ) saldıran antikorlar üretir. Antikor fosfolipidlere saldırınca hücrelere zarar vererek vücudun atardamar ve toplardamarlarında istenmeyen kan pıhtılarının oluşmasına neden olur. Bu kan pıhtıları kan akımını engelleyerek vücut organlarına zarar verebilir. Bu antikorların varlığı ile karakterize tabloya da Antifosfolipid Antikor Sendromu denir. Tek başına olabilir (Primer Antifosfolipid Antikor Sendromu) ya da Sistemik Lupus Eritematozus başta olmak üzere başka romatizmal hastalıklara eşlik edebilir (Sekonder Antifosfolipid Antikor Sendromu olarak adlandırılır).

Haberin Devamı

Antifosfolipid Sendromu’nun başlıca belirtileri nelerdir?

Antifsofolipid Antikor Sendromu genellikle genç kadınlarda görülür. Bu kadınlar sıklıkla gebeliğin ilk birkaç ayında tekrarlayan düşüklerin yanı sıra migren benzeri baş ağrıları, tekrarlayan derin ven trombazları (özellikle bacaklarda olan damarda kanın pıhtılaşması ve pıhtı atması), hatta arter tıkanmaları gibi sorunlar yaşarlar. Arter tıkanmaları beyin başta olmak üzere birçok yerde olabilir. Eklem ağrıları, deride çeşitli kızarıklıklar (livedo retikülaris gibi) görülebilir. Bu tür hastaların gebeliklerinde çeşitli kan sulandırıcı tedaviler gerekebilir. Bu hastalıkta bazı hastalar ömür boyu kan sulandırıcı ilaçlar kullanmak zorunda kalabilir. Bu nedenle tekrarlayan düşükleri, tekrarlayan derin ven trombozları, akciğer, beyin gibi organlara pıhtı atma ile seyreden durumları olan hastalarda bu hastalık da düşünülmeli ve Romatoloji Uzmanına başvurulmalıdır.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar