Ruh SağlığıTeknoloji bağımlılığıyla başa çıkmak mümkün

Teknoloji bağımlılığıyla başa çıkmak mümkün

02.09.2021 - 13:27 | Son Güncellenme:

Günümüzde sokakta bile elinden telefon düşmeyen, ekranın karşısından kalkamayan birçok kişiyle karşılaşıyoruz. Yüzünü bile yıkamadan sosyal medya hesaplarına giren, sevincini ve hüznünü sevdiklerinden önce sosyal medyayla paylaşan onlarca kişi bulunuyor. Kişinin teknolojiye ve sosyal ağlara ayırdığı zamanı kontrol altına alamadığı takdirde bağımlılık yaşayabileceğini söyleyen Psk. Hakan Kepen, teknoloji bağımlılığından kurtulmanın yolları hakkında bilgi verdi.

Teknoloji bağımlılığıyla başa çıkmak mümkün

Teknoloji, artık hepimizin hayatında önemli bir yer teşkil ediyor. Yeterli kullanımda oldukça yararlı, etkili ve hayatımızı kolaylaştıran bir araç olan teknoloji, bazen bağımlılık da yaratabiliyor. Kişinin teknolojiye ve sosyal ağlara ayırdığı zamanı kontrol altına alamaması bu bağımlılığa neden oluyor.  Psk. Hakan Kepen, teknoloji bağımlısı olup olmadığımızı anlamanın yolarını şöyle özetliyor: “Eğer sosyal yaşantıda eksikler varsa, içine kapanıksanız, sözlü iletişim kurmada problemler, uyku bozuklukları yaşıyorsanız, dikkat eksikliğiniz varsa teknoloji bağımlısı olabilirsiniz. Teknolojik aletler olmadığı takdirde sinir, stres yaşıyorsanız, iştahsızlık, öğün atlamak, sağlıksız besinler almak gibi yeme problemleriniz varsa, eklem ağrıları, bel, boyun fıtığı, gözlerde bozukluk yaşıyorsanız bu gibi belirtiler, teknoloji bağımlılığının getirisi olan olumsuz unsurlardır.”

Haberin Devamı

Kendini ifade etmekte zorlananlar kendilerine yapay bir sosyal hayat inşa ediyor

Teknolojinin sosyal anksiyete yaşayan, özgüven eksikliği olan bireylerin problemlerle başa çıkamadığı için başvurduğu bir kaçış yolu olduğunu söyleyen Psk. Kepen, “Bu bireyler bulundukları ortamlara ayak uyduramayıp, kendilerini ifade etmekte zorluk çektikleri için yapay bir sosyal hayat inşa ediyorlar ve burada kendilerini daha güvende hissediyorlar. Bir de sabah güne başlar başlamaz elini yüzünü yıkamadan telefona bakma ihtiyacı hisseden insanlar var. O sabah bakmadığında bazı yapılan paylaşımların gerisinde kalacağı yanılgısına kapılarak sabahın erken saatlerinde zihnini doldurmaya başlıyor. Gün içerisinde de her buldukları boşlukta direkt telefona yönelerek anın keyfini çıkartamıyorlar. Örneğin gezmeye fotoğraf çektirmek, tatile paylaşım yapmak için gidenler, bulunduğu ortamda dikkatini telefona vererek bulunduğu ortama ayak uyduramayıp, o manzaranın tadını çıkartamayıp yaşadığı anın kıymetini anlayamayan kişiler oldukça fazla” diyor.

Haberin Devamı

Teknoloji bağımlılığıyla başa çıkmak mümkün

İradenize yenik düşmeyin

Psk. Hakan Kepen, birçok kişinin evinde bile teknolojiyle fazlasıyla uğraştığı için çocuklarına da olumsuz örnek teşkil ettiğine dikkat çekiyor. Bu durumun çocuklarda sevgi eksikliği, ilgi eksikliği ve farklı psikolojik etkilere neden olduğunu hatırlatan Psk. Kepen, teknoloji bağımlılığından kurtulmak için kişinin iradesine yenik düşmemesi gerektiğinin altını çiziyor.

Sosyal medya hesapları ve benzer uygulamalarla zaman geçirmenin normal olduğunu belirten Psk. Kepen, burada önemli olanın buna ne kadar zaman harcadığımız ve kendimizi ne kadar kontrol edebildiğimiz olduğunu söylüyor. Bu gibi bağımlılıklarla başa çıkmak için irademize yenik düşmememiz ve zihnimizi yormamamız gerektiğini hatırlatan Psk. Kepen, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Öncelikle gün içerisinde zaruri olmayan teknolojiyle uğraştığımız zamanı kademe kademe azaltmamız gerekiyor. Teknolojiyi hayatınızın merkezi haline getirmediğinizde bir süre sonra hayatın olduğundan daha fazla anlamlı olduğunuzu göreceksiniz. Belki daha önce keşfedilmeyen yeteneklerinizi keşfetme fırsatı bulabileceksiniz.”

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar