Genel SağlıkTedaviye başlanmazsa kronikleşebilir! 'En az 1.5-2 litre su içilmeli'

Tedaviye başlanmazsa kronikleşebilir! 'En az 1.5-2 litre su içilmeli'

11.10.2023 - 16:22 | Son Güncellenme:

Böbreklerin birinde ya da ikisinde birden ilerleyen bu idrar yolu enfeksiyonu, birçok kişiye ciddi sağlık problemleri yaşatabiliyor. Uzmanlar ise su tüketiminin önemine vurgu yaparak böbrek iltihabı ve tedavisiyle ilgili bilinmeyenleri anlattı.

Tedaviye başlanmazsa kronikleşebilir En az 1.5-2 litre su içilmeli

Farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilen böbrek iltihabı, nefrit ya da piyelonefrit olarak da biliniyor. Böbreklerin birinde ya da ikisinde birden ilerleyen bu idrar yolu enfeksiyonu, birçok kişiye ciddi sağlık problemleri yaşatabiliyor. Yaşanan iltihap nedeniyle böbrek fonksiyonlarında ciddi oranda azalma meydana gelebiliyor. Ancak böbrek iltihabının oluşmasını engelleyen önemli unsurlar da var. Doç. Dr. Bülent Altunoluk, böbrek iltihabı ve tedavisiyle ilgili bilinmeyenleri anlattı.

Haberin Devamı

Tedaviye başlanmazsa kronikleşebilir En az 1.5-2 litre su içilmeli

'MESANEDE BAŞLAR'

Böbrek iltihabının genellikle alt idrar yollarındaki enfeksiyonun yayılması sonrası geliştiğini söyleyen Doç. Dr. Bülent Altunoluk, "Böbrek iltihaplanmasının pek çoğu önce alt idrar yollarında yani mesane veya üretrada başlar. Daha sonra enfeksiyon yukarıya doğru ilerleyerek böbrekte de enfeksiyon gelişir. Alt idrar yolları enfeksiyonunun bu aşamada tedavi edilmemesi sonucu enfeksiyon yukarıya yani böbreğe doğru ilerleyerek daha şiddetli bir tablonun gelişmesine yol açar" dedi.

BULANTI, KUSMA, ATEŞ GÖRÜLEBİLİYOR

Doç. Dr. Bülent Altunoluk, böbrek iltihabında görülebilen belirtileri şöyle sıraladı:

- İdrar yaparken yanma veya ağrı hissi
- Sık idrara gitme isteği
- Bulanık, kötü kokulu veya kanlı idrar
- Kasıklarda ve göbek altı bölgede ağrı
- Karında veya yanlarda (hastalanan böbrek tarafında) ağrı
- Bulantı, kusma
- Yüksek ateş, üşüme ve titreme

Haberin Devamı

Tedaviye başlanmazsa kronikleşebilir En az 1.5-2 litre su içilmeli

KİMLER RİSKLİ GRUPTA?

Böbrek iltihabında belirtilerin şiddetine göre hafif vakalar ağızdan antibiyotik desteği ile ayaktan takip edilebildiğini söyleyen Prof. Dr. Bülent Altunoluk, "Yüksek ateşli ve kanda beyaz küre veya CRP yüksekliği olan tüm akut vakalar hastaneye alınmalı ve derhal damardan sıvı ve antibiyotik tedavisine başlanmalı. Özellikle kadınlarda tedavi edilmeyen genital enfeksiyonlar, idrar yollarına geçerek enfeksiyon gelişmesine neden olabilir. Vezikoüreteral reflü, böbreklerinde diğer doğumsal anomaliler bulunan, böbrek taşları bulunan, az su içen, idrarını tutan kimselerde böbrek enfeksiyon gelişme riski yüksek. Ayrıca diyabet varlığında, nöropatik mesane gelişmişse, sürekli idrar yolu sondası varsa ve ameliyat gerektiren belirgin prostat büyümesi olan hastalar riskli grupta" diye konuştu.

"Böbrek iltihabının oluşmaması için vücudun ihtiyaç duyduğu günlük 1.5-2 litre civarındaki suyu kesinlikle tüketmek gerekiyor." Prof. Dr. Bülent Altunoluk

'TEDAVİYE BAŞLANMAZSA SORUN KRONİKLEŞİR'

Böbrek iltihabının idrar tahlili ile anlaşılabildiğini söyleyen Prof. Dr. Bülent Altunoluk, idrar kültürü yaptırılarak hastalığa neden olan mikroorganizmanın saptanabileceğini söyledi. Prof. Dr. Altunoluk, "Ultrasonografi cihazı ile böbrek genişliği, böbrek parankim yapısı, böbrek taşı veya apse olup olmadığı da görülebilir. Uygun tedavi edilmeyen alt idrar yolları enfeksiyonunun böbreklere ilerlemesi sonucunda böbrek iltihabı gelişebilir. Böbreklere ulaşan enfeksiyon sonucunda hastada yüksek ateş, yan ağrısı, üşüme ve titreme yaşanabilir. Bu aşamada hastaneye yatırılarak uygun antibiyotik tedavisi başlanmalı. Tam tedavi edilmediği takdirde enfeksiyon kronikleşir ve sık sık böbrek iltihaplanması meydana gelir" uyarısında bulundu.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar