Can’a hamileliğimin ilk trimesteri bitmişti. Hormonların çıldırmasından dolayı her türlü yemeğin garip koktuğu o dönemi atlatmıştım. İçimde büyüyen bebeğimi hissetmeye çalışıyor ve en çok da gelecek günlerin bize neler getireceğini düşünüyordum.
Hamilelik boyunca tecrübe ettiğim en garip durumlardan biri odaklanma yetimin azalmasıydı. Bilgisayarımın başına oturmak, televizyon izlemek ya da kitap okumak istemiyor, hangi aktiviteyi yaparsam yapayım kısa bir süre sonra yoruluyor ya da sıkılıyordum. Bir gün bunun böyle gitmeyeceğini düşündüm. Kendimi meşgul edecek bir uğraş bulmalıydım.
Sonunda bana en çok keyif veren şeye odaklanmaya karar verdim: Bebeğime… Onun aramıza katılacağı ilk günden itibaren nelere ihtiyaç duyabileceğini düşünerek bir liste hazırladım. Bugün aşağıda sizlerle paylaşacağım liste oğlum Can için hazırladığım Bebek İhtiyaçları Listesi‘nin genişletilmiş ve zaman içinde tecrübelerle süzgeçten geçirilmiş halidir. Örneğin orijinal listemde “biberon ısıtma cihazı” olduğu halde, pratikte bunun hiç ihtiyaç duyulmayan bir ürün olduğunu gördüğüm için listeden çıkardım. Keza bebeğin gündüz oturtulacağı “ana kucağı” orijinal listemde yokken, Can doğunca onu gündüzleri güvenli olarak nerede tutabileceğimiz dank diye idrak ettiği için listeye sonradan eklendi.
Listede bir bebeğin doğumundan 1. yaşgününe kadar ihtiyaç duyabileceği her türlü eşyayı alt alta yazdım. Listenin adı Bebek İhtiyaçları Listesi olmasına rağmen, annenin de hamilelik, doğum ve lohusalık sırasında ihtiyaç duyacağı eşyaları içeriyor.
Eşyaların çokluğu sizi şaşırtmasın ve bunaltmasın. Aralarında bazı opsiyonel eşyalar olduğu gibi, bebek yeni doğduğunda alınması gerekmeyen, ancak 1 yaşına kadar yavaş yavaş tamamlanabilecek eşyalar da var. Bu eşyalardan bir kısmı sizin almanıza gerek kalmadan aile üyelerinizden, arkadaşlarınızdan hediye olarak gelebiliyor. Son dönemlerde moda olan baby shower’lar da (hediye yağmuru) çok faydalı oluyor. Bu nedenle hediye olarak alınma olasılığı olan ürünlere kendinizi kaptırıp fazla almayın derim, ki bu ürünler çoğunlukla kıyafet ve oyuncak oluyor. Ayrıca birden fazla çocuğu olan anneler, önceki çocuklarının eşyalarını yeni bebek için de kullanabiliyor.
Böyle bir listeyi hazırladıktan sonra akla gelen ilk soru alışverişe ne zaman başlamak gerektiği… Kimi anne adayı hazırlıkları hamileliğin 3. trimesterine bırakıyor. Kimi hamile olduğunu öğrenir öğrenmez hazırlıklara başlıyor. Hatta hamileliğinden seneler önce bir kenara bebek eşyaları koymaya başlayanlar da var. Bence alışveriş zamanına en iyi karar verebilecek olan kişi sizsiniz. Yani içinizden nasıl geliyorsa o şekilde davranın.
Ben Bebek İhtiyaçları Listesi’ni yaptıktan sonra boş zamanlarımda içinden bir ürünü seçip internetten müşteri yorumlarını okumaya ve fiyat araştırmaları yapmaya başladım. Bu da daha sonraki aylarda yaptığım satın alımları kolaylaştırdı. Her sokağa çıktığımda bebek mağazalarına gidiyor, beğendiğim ürünleri yerinde görüyor ve ufak tefek birşeyler almaktan hoşlanıyordum. Mini-mini bebiş kıyafetleri ve aksesuarları süper sevimli oluyor. Kimi ürünlerin de mağazalarda kalitesini gördükten sonra daha uygun fiyata internetten sipariş verdim. Kısacası bebek için alışveriş yapmanın doğru zamanı diye birşey yok bence. İçinizden nasıl gelirse öyle yapın… Kararınızı verdikten sonra da diğer kişilerin yorumlarına fazla kulak asmayın. Sonuç olarak bebek sizin bebeğiniz, hayat sizin hayatınız…
Listemize dönersek, Bebek İhtiyaçları Listesi’ni 9 ana kategoriye ayırdım: Anne, banyo, beslenme, gezi, güvenlik, kıyafet, oda, oyuncak, temizlik/bakım. Bu listenin çıktısını alabilir ve alışverişlerinizi yaparken aldığınız her üründen sonra sol taraftaki kalpli kutucukları işaretleyebilirsiniz.
Listenin “anne” maddesiyle başlaması sizi şaşırtmasın. Bir bebeğin aslında en çok ihtiyaç duyacağı kişi annesi değil mi? Ben hamilelik elbisesi anlamında çok fazla elbise almayı düşünmedim. Çünkü sadece 9 ay boyunca giyebileceğim elbiselerin dolabımda yer kaplamasını istemedim. Bu nedenle beli lastikli altlar ve robadan kesilen üstler aldım. Bir-iki ürün dışında aldığım şeylerin çoğunu doğumdan sonraki senelerde de giyebildim. Annenin bu dönemde yapacağı en kritik yatırım bence süt pompası. Ne kadar faydalı bir ürün olduğu başa gelmeden anlaşılmıyor. Süt üretiminin devamını sağlamak ve yorgun olduğunuz zamanlarda babaya devredebileceğiniz bir beslenme şekline yardımcı olması açısından çok gerekli bir ürün.
Bebek genellikle ilk defa göbek bağının düşmesinden sonra yıkanıyor. Bu da yaklaşık 10. güne denk geliyor. Onun öncesinde silinerek temizlenmesi yeterli. Bebeğinizde kullanacağınız şampuan gibi her türlü kozmetik ürünün bebekler için üretilmiş, doğal formül olmasına dikkat edin.
Beslenmede ilk günlerdeki en büyük tercih emzirip emzirmemek üzerine olacak. Bence her anne emzirmeyi mutlaka denemeli. yardım almalı. Bebeklerin ilk 6 ayında sadece emzirme tavsiye ediliyor. saymakla bitmez. Konumuz alışveriş olduğuna göre, bu faydalardan biri de bebeğinizi ilk 6 ayda sadece emzirerek bütçenizi rahatlatıyor olmanız.
Anne ve bebeğin lohusalık bahanesiyle 40 gün eve kapanmasının eskilerde kalması gereken bir alışkanlık olduğunu düşünüyorum. Sağlık ve güvenlik açısından gerekli tedbirler alındıktan sonra, anne ve bebek 40 günden önce de kısa süreli de olsa dışarı çıkabilmeli ki, bunalmasın. Kısa yürüyüşler, parkta hava almak, sakin bir restoranda yemek yemek, mevsim ve saatler uygunsa deniz kenarına gitmek güzel seçenekler olabilir.
Bebeğinizi daima göz önünde bulundurmalı, asla uzun süreli yalnız bırakmamalı ve bebeğiniz hareketli hale gelmeye başlamadan bir müddet önce . Tuvalete gitmek ya da yemek pişirmek gibi kısa molalarda bebeği ana kucağına koyarak yanınıza almak ya da yatağına yatırmak en doğrusudur. Bebek biraz büyüyünce hayat kurtarıcı olan bebek parklarından alabilirsiniz.
Bebeklere en kolay alınan ürünler kıyafet oluyor. Evin her tarafına yayılan mini-mini kıyafetler, yer cücesinin yaşantınıza vurduğu damganın en güzel göstergesi. Bebek ürünlerinde birkaç altın kural var: Pamuklu alın, sentetiklerden uzak durun. Küçük bebeklere düğmeli ve iple bağlanan kıyafetler giydirmeyin. Bir yere takılacak kadar bol kıyafetler seçmeyin. Bebekleri aşırı giydirerek bunaltmayın. Siz kaç kat giyiniyorsanız, o da aynı şekilde giyinebilir. Bebek odasına alacağınız eşyalar muhtemelen birim başına en çok para harcayacağınız eşyalar olacak. Yatak, dolap gibi ürünleri almadan önce değişik mobilyacıları gezmenizi öneririm. Eşyalarda estetik kaygılardan çokna dikkat edin. Sonuç olarak bebek odanızın en güzel süsü bebeğiniz olacaktır. Şık, güvenli/sağlıklı eşyaları bulabiliyorsanız ne ala. Ancak tüm istediklerinizi bulamazsanız sade ama güvenli/sağlıklı eşyaları tercih edin. 1 yaşın altında yatağına yastık, yorgan ve battaniye gibi yumuşak şeyler koymayın. Bebeğinizi sıkı giydirmeniz ve en üste yeni nesil kundaklardan sarmanız yeterlidir. 1 yaşın altında, gece uyurken gerekirse kat kat giydirin ama örtü örtmeyin…
Bebekler ve çocuklar için üretilen oyuncakların haddi hesabı yok. Kıyafetten sonra en çok hediye gelen ürünler de bu gruptaki eşyalar oluyor. Oyuncak için önerim yine ilk planda sağlıklı ve güvenli materyallerden yapılması. Bebekler özellikle ilk senede pek çok oyuncağı ağzına sokmak, ısırmak ve koparmak isteyeceği için bu konuya çok dikkat edin ve ailenize/yakın arkadaşlarınıza bu konudaki tercihlerinizi anlatmaktan çekinmeyin. Oyuncakta plastik ve elektronik yerine, doğal malzemelerden yapılmış e gitmeniz çocuğunuzun gelişimi açısından daha faydalı olacaktır.
Aynı banyo ürünlerinde olduğu gibi, bebeğin temizlik ve bakımında doğal malzemelerden yapılmış ve bebe formüllü ürünleri tercih etmelisiniz.
Son olarak bu listenin tamamen kişisel bir liste olduğuna dikkat çekmek isterim. Sizin annelik ihtiyaçlarınız ve bebeğinizin ihtiyaçları bunlardan farklı olabilir. Her ne kadar, listeyi yayına hazırlarken güncellemeler yapmış olsam da, bazı ürünleri atlamış olabilirim. Eksik olduğunu düşündüğünüz ürünleri yazının altına yorum olarak eklerseniz sevinirim.
Bebekler ve çocuklar için yapılan alışveriş bence dünyanın en keyifli alışverişi. Çok kere kendi ihtiyaçlarım için alışverişe çıkıp, Can için poşet-poşet alarak geri döndüğümü bilirim. Mini-mini eşyaların cazibesine kim kapılmaz ki… Bu anların tadını çıkarın.
Kesenize bereket ve güzel alışverişler,
Sevgiler,
Tanla
Bumerang Blog Ödülleri Yarışmasında En Çalışkan Blog dalında yarışıyorum.
Bu yazı hoşunuza gittiyse lütfen oy verin.
Oylama ücretsiz ve 10 saniye sürüyor. Şimdiden teşekkürler
Diğer yazılarım için>> BebekveBen.com
Facebook>> Bebek ve Ben
Twitter>> @Bebek_ve_Ben
Pinterest>> bebekveben