Hayatımın hiçbir döneminde yaratıcı olmak için bu kadar kafa çalıştırdığımı hatırlamıyorum. Can’ın aramıza katılldığı şu son 2 seneden bahsediyorum elbette. Bu seferki yaratıcılık alanımız anaokulu için öğle yemeği seçenekleri… Okula götürmeye uygun ve Can’ın seveceği menüleri bulmak gerçekten cambazlık istiyor, ama, çözeceğim elbet. Çocuğu aç bırakacak halimiz yok
Öğle yemeği menüsünü anlatmadan önce sabah kahvaltısını nasıl verdiğime değineyim. Biliyorsunuz Can Haziran ayının ortasında anaokuluna başladı. Yaz mevsimi boyunca haftaiçi hergün, yarım zamanlı gidiyor. Sabah kalktığımızda, Can’ı tuvalete sokup, üzerini giydirdikten sonra ilk işim onu kahvaltı sofrasına oturtmak oluyor. Babası bizden önce kalkıp yumurtasını haşlamaya başlamış oluyor. Her sabah 1 yumurta veriyoruz, keyifine göre yiyor ya da yemiyor. Yanında inek sütü, soya sütü, hindistan cevizi sütü, taze sıkılmış portakal suyu ya da çok sıkışıksak hazır meyve suyu içiyor. Hazır meyve sularına fazla gitmemeye çalışıyorum, çünkü şeker deposu olup, obeziteye yol açtıklarını duymayan yok. Arada-sırada veriyorum. Ha illa meyve suyu vermek zorunda mısın? derseniz, başta taze sıkılmış meyve suyu olmak üzere meyve sularını mutlaka vermek durumunda olduğumu keşfettim. Çünkü içmediği zaman kabız oluyor. Kabızlık hikayelerimiz de başka bir alem. Benim hatam yüzünden büyük tuvaleti sorunlu oldu. Onu da bir diğer yazımda anlatacağım.
Kahvaltıya dönersek, haşlanmış yumurtasının üzerine bazen bizi taklit ederek karabiber ve zeytinyağı da döküyor. Acayip gusto sahibi oldu maymuncuk, tam evlere şenlik. Diğer kahvaltılıkları şu aralar pek sevdiği yaaa (tereyağı), baaa (bal, reçel), domates, salatalık, kaşar peyniri. Bazen de süt ile cereal (mısır gevreği) yiyor. Bunların hepsini her kahvaltıda yemiyor. O gün yatağın hangi tarafından kalktığına bağlı.
Can kahvaltıya devam ederken ben de onun anaokulunda yiyeceği öğle yemeğini hazırlıyorum. Kaplarımız plastik kapaklı cam kaplar. Gerçi anaokulunda sanırım kırılma riskinden ötürü camı pek istemiyorlar, ama, ben de plastik kaplara uyuz olduğum için (BPA’lı, BPA’sız farketmez) onlardan uyarı gelene kadar cam ile göndermeye devam edeceğim. İşte her sabah o 2 cam kap ile birbirimize bakıp duruyoruz. Acaba içini ne ile doldurmalı?
Şimdi Amerika’dayız ya, bunların da çocuklarının çok sevdiği bir peanut butter-jelly sandeviçleri (fıstık ezmesi ve reçel) var ya, heves edip onlardan yapayım dedim. Peanut butter aslında yağlı bir besin olmasına rağmen, doymuş yağ oranı düşük, ayrıca protein ve lif yönünden de zengin. Can’ın ilk peanut butterlı sandeviçi olacağı için, test etmek amacıyla evde kavanozu ve kaşığı eline verdim, adam kaşık-kaşık götürdü. Tamam dedim, turnayı gözünden vurduk. Özene bezene bir paket tam buğday ekmeği aldım. İki dilimin arasına peanut butterı ve reçeli sürdüm. Tabii bal da sürülebilir. Küçük lokmalar halinde kestim, hazırladım. Lakin sivri zekamla pek iyi bir iş yaptığımı düşünerek gönderdiğim bu yemek, günlük rapor kağıdının üzerinde “kırmızı kalemli uyarı” olarak geri döndü. Meğer bizim anaokulunda alerji riskine karşı her türlü nut (fıstığımsı şeyler) yasakmış. Ühüüüü! Gitti bizim öğle yemeği opsiyonu.
Anaokulunun Menüsü
Benim hazırladığım yemekler anaokulunda öğlen yemeği olarak veriliyor. Bunun dışında sabah saat 10 gibi de hafif bir kahvaltı veriyorlar. İşte bugüne kadar okul kahvaltısında Can’ın yediği yemekler:
1. HAFTA
6/18 – Üzüm, tuzlu kraker (yarısını yemiş)
6/19 – Kereviz sapı (celery), peynir (hiç yememiş)
6/20 – Kavun, tuzlu çubuk (çoğunu yemiş)
6/21 – Havuç, vanilyalı waffers (çoğunu yemiş)
2. HAFTA
6/24 – Okula gitmedi
6/25 – Kavun, graham krakeri (çoğunu yemiş)
6/26 – Havuç, ranch sosu, tuzlu çubuk (hepsini yemiş)
6/27 – Portakal, tuzlu kraker (biraz yemiş)
6/28 – Elma, graham krakeri (hepsini yemiş)
3. HAFTA
7/1 – Elma, graham krakeri (çoğunu yemiş)
7/2, 7/3 – Hasta olduğu için göndermedik
7/4, 7/5 – Tatil ve hastalık
4. HAFTA
7/8 – Hasta olduğu için göndermedik
7/9 – Üzüm, tarçınlı graham krakeri (biraz yemiş)
7/10 – Kavun, graham krakeri (çoğunu yemiş)
Menüden anlayabileceğiniz gibi her gün bir meyve, bir de krakerimsi birşey veriyorlar.
Benim Hazırladığım Öğle Yemekleri
Şu ana kadar beynimi patlata-patlata bulabildiğim menü seçenekleri aşağıda listeledim. Maalesef gün-gün yazmayı unutmuşum, bu nedenle hangisini yeyip-yemediğini takip edemedim. Ancak şunu söyleyebilirim ki, anaokulunun yemeklerine kıyasla benim yemekler yenmiyor. Hain evlat Ökkeş!!! Önümüzdeki haftadan itibaren daha koordineli gitmeyi düşünüyorum. Kendi hazırladığım yemekleri evde bir kağıda yazacağım. Okuldan eve gönderilen günlük rapordan yola çıkarak, hangilerini severek yediğini tespit edeceğim.
- Meyve: Karpuz, elma, portakal, şeftali, böğürtlen, üzüm
- Ev yapımı tarçınlı-elmalı kek
- Sade Makarna (içine bezelye taneleri serpiştirdim. hiç yememiş eşek…)
- Cereal
- Peynir parçacıkları
- Krem peynir ve reçelli sandeviç (peanut butter hatasından sonra buna döndük)
Bulabildiğim en sağlıklı, dökülmesi-saçılması olmayan, Can’ın da sevebileceği yiyecek opsiyonları bunlar. Aslında ısıtılan yemekleri de göndebiliyoruz, ama, mikrodalgada ısıttıkları için ve ne kadar ısıtacaklarına güvenemediğim için o tür yiyecekleri göndermeyi düşünmüyorum. Özetle, şu ana kadar okul için hazırladğım yiyecekler çok da tatmin etmedi beni. Sanki çok kuru şeylermiş ve fazla bir seçenek sunamıyormuşum gibi geliyor.
Aslında daha önce de yazdığım gibi anaokulu yemeklerinden büyük bir performans beklentim yok. Sabah kahvaltısını zaten ettiriyorum, öğlen de eve geliyor. Okulda kaldığı süre maksimum 3 saat 45 dakika. Dolayısıyla orada yediği yemekler, evde yediklerinin yanında kar kalıyor. Yine de bu çocuk yemiyor diye dertlenmekten kendimi alamıyorum. Hem okul yemeklerinden performans beklemiyorum diyorum, hem de yeni ve sağlıklı seçenekler yaratmaya çalışıyorum. Anne deliliği işte…
Anaokulu İçin Diğer Öğle Yemeği Seçenekleri
Okuldaki yemek işini sıkıya almaya karar verdiğim için bugün biraz araştırma yaptım. Yukarıdaki listemde yer almayan ve okula uygun olduğunu düşündüğüm başka yiyecekler de buldum. Benimle aynı dertten muzdarip anne arkadaşlarım için listeliyorum:
- Ev yapımı elma rendesi (apple sauce)
- Pişirilmiş buğday lapası (oatmeal)
- Kuru üzüm, minik parçalara kesilmiş kuru kayısı, kuru incir
- Haşlanmış sebzeler: bezelye taneleri, havuç, brokoli (bu noktada dua ediyoruz), patates
- Meyveler: Armut, muz, çilek, kivi, ananas
- Ev yapımı peynirli makarna (macaroni & cheese)
- Domates-salatalık
- Yoğurt (Avakadolu, meyve püreli ya da küp-küp kesilmiş meyveli)
- Pancake
- Pilav (sade ya da şehriyeli, kahverengi pirinçten)
- Mısır ekmeği
- Peynirli poğaça (Tanla hanııım, Tanla hanııım, haydi mutfağa!)
Aaah, ah! Oğlanın hapur, hupur yediği günleri bir görsem…
Tanla
Diğer yazılarım için>> BebekveBen.com
Facebook>> Bebek ve Ben
Twitter>> @Bebek_ve_Ben
Pinterest>>