08.08.2021 - 13:20 | Son Güncellenme:
Yöresel peynir çeşitlerinin içinde yer alan sürk peyniri, Hatay ilinde üretilen bir ürün olmaktadır. Sürk, Arapça dilinde "çökelek" manasına gelmektedir.
Sürk Peyniri Nedir?
Sürk peyniri içerisinde çeşitli baharatları ve zeytinyağını barındıran bir peynir türüdür. Sürk peyniri genel olarak bakıldığında çökelek peynirine benzetilmektedir. Bu peynir yapıldığı an tüketilebileceği gibi uygun koşulların sağlanması durumunda kurutularak küflendirildikten sonra da kullanılabilmektedir.
Sürk Peynirinin İçindekiler Nelerdir?
Sürk; taze çökelek, karabiber, zeytinyağı, fesleğen yaprağı, karanfil, pul biber, zahter, yenibahar, kimyon, tarçın, muskat, acı biber salçası ve sarımsağın karıştırılmasıyla üretilmektedir. İçerisinde çeşitli baharatlar yer alan sürk peynirine kimi bölgeler içerisinde baharatlı çökelek şeklinde de hitap edilmektedir. Baharat aroması ile sofralara tat katan sürk peyniri, aynı zamanda tuzlu olan bir peynir çeşididir. Sürk peyniri, tansiyon hastalarının kolay bir şekilde tüketebilmesi için tuzsuz türleri de bulunmaktadır.
Sürk peyniri, yüksek besin değeri aracılığı ile vücut için de pek çok fayda sağlamaktadır. Sürk peyniri esasen kaynatılan sütten üretildiği için bir hayli daha sağlıklı bir peynir türüdür. Aynı zamanda sürk peyniri, içeriğindeki yüksek düzeyde bulunmakta olan K vitamini ile kemiklerin gelişimini desteleyip düzenli olarak tüketilmesi halinde kanın pıhtılaşmasını sağlamakta olan bir gıda maddesidir.