05.03.2021 - 15:07 | Son Güncellenme:
Geçmeyen öksürükler hastanın yaşam standardını düşürür. Birçok kişi gece uykusundan kalkar. Bazıları ise yemek yemekte ve konuşmakta güçlük çeker. Öksürük nöbetleri 2 -3 boyunca devam ediyorsa mutlaka hastaneden randevu alınmalı ve doktorun yazdığı ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
Sürekli Öksürük Nedenleri Nelerdir?
1- Astım:
Hem kronik hem de alerjik astım hastalığının en yaygın görülen belirtilerinden biri kuru öksürüktür. Öksürük nöbetleri bazen dakikalar boyunca sürebilir.
2- Zararlı alışkanlıklar:
Sigara, nargile ve pipo gibi zararlı alışkanlıklar akciğerlere zarar verir. Bu da nefes darlığı ile birlikte öksürük nöbetlerine neden olur.
3- Hava kirliliği:
Özellikle metropollerde görülen hava kirliliğinin vücuda birçok zararı vardır. Üst solunum yollarını tıkanmasına neden olan hava kirliliği, kronik öksürüğün temel nedenleri arasında yer alıyor.
4- Akciğer hastalıkları:
Başta Bronşektazi, Plörezi ve KOAH olmak üzere tüm akciğer hastalıklarının belirtilerinden biri kuru ve inatçı öksürüktür.
Geçmeyen Öksürük Nasıl Geçer?
İlaç tedavisi dışında öksürüğü geçirmek için birçok bitkisel çözüm uygulanabilir. Bunların başında papatya çayı, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları geliyor. Bu çayların ortak özelliği boğazı yumuşatması ve bademciklerin şişmesine neden olan enfeksiyonun yayılmasını önlemektir. Nefes açıcı etkiye sahip olan bitki çayları sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez içilebilir.
Kronik öksürüğe iyi gelen diğer organik gıdalar ise şunlardır:
Tahin Pekmez
Nane Limon
Zencefil
Ada Çayı
Kuru Üzüm
Geçmeyen Öksürüğün Tedavisi Var mı?
Öncelikli olarak kuru ve inatçı öksürüğe neden olan hastalığın teşhis edilmesi gerekir. Bunun için hasta hikayesi dinlenir ve gerekli tetkikler yapılır. Hastalığın teşhisinden sonra en uygun tedavi yöntemlerinden biri seçilir.
Astım kronik bir hastalık olduğu için tedavisi yoktur. Ancak hastalığın semptomlarını azaltan birçok ilaç vardır. Kuru öksürüğe grip ve nezle gibi kış hastalıkları neden olmuşsa, hastalığın tedavisinde öksürük şurubu kullanılır.
Antikolinerjik adıyla bilinen nefes açıcı ilaçlar da kronik öksürüklerin tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında yer alıyor. Enfeksiyon kaynaklı öksürüklerde ise doktorun yazdığı antibiyotikler aksatılmadan ve tam saatinde içilmelidir.