14.10.2016 - 14:50 | Son Güncellenme:
Hastalıklarla sonbahar aylarında başetmek için dikkat edilmesi gereken önemli noktalara değinen Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel, özellikle hijyen, yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat çekti. Yetersiz beslenme durumunda hastalıkların daha ağır bir biçimde ilerlediğini anlatan Şengel, hastalıklara karşı savunma reçetesini şöyle özetledi;
Günde 4-5 porsiyon meyve tüketimi bağışıklığı artırır
“Sonbahar aylarından itibaren mutlaka C vitamini içeren meyve ve sebzelerden bolca tüketmek lazım. Özellikle mandalina, portakal, kivi gibi yüksek oranda C vitamini içeren meyveler bağışıklık sistemini artıracaktır. Kilo problemi yaşamıyorsanız eğer günde en az 4-5 porsiyon meyve tüketimi bağışıklığınızı artıracaktır.
A ve C vitamini gibi bağışıklığımızı artıran sebzeleri de unutmamak lazım. Brokoli, havuç, lahana, maydanoz, karnabahar gibi sebzeleri de her gün beslenme günlüğümüze eklemeyi ihmal etmeyelim. Önemli bir nokta, bu besinlerin haşlama suyu kesinlikle dökülmemelidir.
E vitamini vücudu toksinlerden temizler
E vitamini antioksidan yapıya sahiptir ve vücudu toksinlerden temizler. Aynı zamanda bağışıklığı artırıcı etkisi vardır. Fındık, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler, bakliyatlarda bolca bulunmaktadır. Günde 1 kez ara öğünlerde mutlaka kuruyemiş tüketilmeli ve haftada 2 defa bakliyat tüketilmelidir.
Sıvı alımı önemli
Günde 2 litre su tüketimi vücudun toksinlerden temizlenmesi için önemlidir. Bağışıklık sistemini artırarak enfeksiyonlara karşı koruma sağlayacaktır. Ateşli hastalıklarda sıvı alımını artırılmalıdır. Sıvı alımını artırmak amaçlı ıhlamur, nane limon, taze zencefil gibi çaylar tüketilebilir.
Taze zencefil tam bir bağışıklık dostu
Zencefil bağışıklık sistemini artırır ve vücuttaki toksinleri temizler. Askorbik aside yakın bir antioksidan içermektedir. Hazımsızlık ve mide bulantılarında kullanılır. Vücut ısısını artırarak bağışıklığı artırır ve enfeksiyonlar savaşmayı kolaylaştırır. Özellikle farenjitte kullanılabilir.
El Hijyenine dikkat edilmeli
Yeterli ve dengeli beslenme yanı sıra el hijyenine dikkat edilmelidir. Eller sürekli temiz tutulmalı, gıdalarla, mutfak araç ve gereçleriyle temastan önce, çiğ et, tavuk ile sebzeye ve yumurtaya dokunduktan sonra, artık gıdalar ve çöplere dokunduktan sonra, ellere öksürme, aksırma ve el mendili kullandıktan sonra, tuvaletten önce ve sonra, sigara içtikten ve yemek yedikten sonra, saçlara dokunup taradıktan sonra sabun ve ılık su ile en az 20 saniye süreyle iyice yıkanmalıdır.” dedi.
1 başparmağı kadar taze zencefil
½ adet portakal
½ adet kivi
1 adet mandalina
1 yemek kaşığı taze limon suyu
½ demet maydanoz
1 su bardağı su içerisinde blender ile oluşturulup ara öğün olarak tüketilebilir.