13.03.2021 - 10:03 | Son Güncellenme:
Sinüzit geniz yollarının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Halk arasında burnun direği denilen bölümün üst kısımları bu rahatsızlıktan etkilenir. Tıkanan sinüsler ise doğru metotlar ile temizlenir.
Sinüs Temizleme Nasıl Yapılır?
Geniz yollarının iltihaplanması sonucu oluşan sinüzit önemli bir rahatsızlıktır. Sinüzit ise burnun üst kısımlarını etkilemektedir. Bu bölgede tıkanıklık oluştuktan sonra ensede, yüzde, alın bölgesinde ve yüzde şiddetli ağrılar oluşur. Sinüslerin boşaltılmaması ve akıtılmaması nedeni ile çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlığa erken önlem alınmaz ise haftalarca ve aylarca bu sorun ile boğuşulabilir.
Sinüzit ilerleyen dönemlerde şiddetli baş ağrılar, yüksek ateş ve sinüslerde ağrı oluşturabilir. Akut ve kronik sinüzit nedeni ile yaşam olumsuz etkilenebilir. Sinüsleri temizlemek için doğru yöntemler kullanılmalıdır. Bunun için 45 derecelik bir açı ile arkaya doğru otururken baş bölgesi sağa ve sola doğru çevrilmelidir. İşaret parmakları burnun üst kısmındaki sert kemikli yapının üstüne konulur. Burnun yanlarındaki kemiğin bittiği yere gelene kadar da doğru hareket ettirilir.
Evde Sinüs Temizliği Yapmak İçin Öneriler
- Kemikteki küçük bir çentiği bulunana kadar işaret parmakları ile göz çukurunun kemikleri üzerinde gezinilir. Ayrıca 20 saniye boyunca bu bölgeye masaj yapılır. Yapılan bu masaj hareketleri rahatlama sağlar.
- Dil damağa doğru baskı uygulanarak 1 saniye boyunca ittirilir.
- Baş parmak kaşların tam ortasına yaklaşık 1 saniye bastırılır.
- Ayrıca sırasıyla bu iki yöntem de 20- 30 saniye boyunca tekrarlanır.
- Sinüslerdeki iltihaplar ile mücadele edebilmek için vücudun sıvı takviyesine ihtiyaç duyulmalıdır. Bu nedenle günde en az 2,5 litre su içilmelidir.
- Taze ananas tüketilmesi burun ve sinüslerin şişmesini engelleyerek iltihapları da azaltır.
Sinüs İltihapları Nasıl Temizlenmelidir?
Sinüs iltihaplarının temizlenmesi ağrıyı azaltacaktır. Hastalık belirtilerinin de yok edilmesi bu şekilde sağlanır. Özellikle zencefil içeriğindeki gingerol maddesi sayesinde solunum ve sindirim sistemi hastalıkları için kullanılıyor. Zencefil sinüslerdeki zayıf dokuları da onarır. Potasyum içeren elma sirkesi aşırı mukus üretimini ve baskıyı azaltır.
Elma sirkesi enfeksiyonlu bölgedeki mukusun temizlenmesini sağlar. Böylece mukus da burundan atılır. Özellikle vücudun kendini toplayıp iyileştirmesi için kaliteli bir uyku da oldukça önem taşır. Kişi tıkandığı zaman sırt üstü yatmalıdır. Sinüzit problemi yaşayan kişiler yatmadan önce 4 ve ya 6 saat öncesinden kafein, alkol ve şekerli yiyecekler tüketmemeliler. Yatmadan önce egzersiz yapılmaktan kaçınılmalı.
Sinüs Temizleme Metotları İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Sinüslerin doğru bir şekilde temizlenmesi için farklı metotlar uygulanabilir. Evde doğal yöntemler ile sinüsler temizlenir. Sinüzit problemi yaşayan kişiler düzenli ve rutin aralıklar ile egzersiz yapmalılar. Ayrıca stres de yönetilebilmeli. Stresli bir yaşam tarzı bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu da enfeksiyon ile mücadele etmeyi zorlaştırır.
Stresi azaltmak sinüziti yenmenin ön koşullarından bir tanesidir. Arkadaşlar ile sosyalleşmek, müzik dinlemek ve stresi azaltan etkinlikler yapmak da gerekir. Sinüzit rahatsızlığına sahip olan kişilerin sigara içmemeleri gerekir. Bunun yanı sıra sinüzit rahatsızlığı olan kişiler yatarken mutlaka başlarını yüksek bir yere yaslamalılar. Bu şekilde rahat bir uyku uyuyabilirler. Doğal kürler ile sinüsler de temizlenir.
Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sinüzit belirtileri görüldüğü andan itibaren mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerekir. Ayrıca sinüs temizleme yöntemleri ile sinüsler de doğru bir şekilde temizlenir. Soğuk algınlığına bağlı sinüzit tedavisinde antibiyotikler kullanılmalıdır. Semptomların kötüleşmesi durumunda ise doktora gidilmesi gerekir. Sinüslerin tıkanması durumunda temiz su ile hazırlanan tuzlu- karbonatlı sular ve okyanus suları ile burun yıkaması yapılmalıdır. Bu şekilde sinüsler de doğal yollar ile temizlenir.