13.03.2021 - 11:55 | Son Güncellenme:
Ses kısıklığı genel olarak soğuk algınlığı ile görülmektedir.
Ses Kısıklığı Nedir?
Seste sürekli olarak değişmeler, boğuklaşmalar veya kısıklıklar olabilir. Ancak ses kısılması genel olarak kişinin rahatsız olacağı anlamına gelmektedir. Ses çıkışları bazı dönemlerde düşük, titrek veya aşırı kısık olabilir. Özellikle gırtlak bölümünde bu tarz bir rahatsızlığın olması durumunda kişilerin ilk düşünmesi gereken konu enfeksiyondur. Ancak genel olarak ses kısıklığı, soğuk algınlığı yüzünden de olmaktadır. Kişilerin uzun süre boyunca kısık sese sahip olması durumunda, kişilerin mutlaka bir hekim tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.
Ses Kısıklığı Neden Olur?
Sesin çıkmasında üç ana görevli bölüm bulunmaktadır. Bunlar dil, dudak ve çene kaslarıdır. Akciğer ve ses telleri de bu durumda büyük bir görev oynamaktadır. Ses yapısı gırtlakta bulunmaktadır ve ses telleri boğaz içerisinde bulunan boşlukları doldurmaktadır. Özellikle ses kısıklığı, ses tellerinin tahriş olmasından kaynaklanabilir. Ses kısıklığının sebep olabilecek durumlar şu şekildedir;
Grip nezle ve soğuk algınlığı gibi durumlar ses kısıklığına neden olabilir.
Reflü ses kısıklığına neden olabilir.
Aşırı sigara kullanımı veya pasif içicilik ses kısılmasına neden olabilir.
Alkolü içecek tüketimi ses kısıklığına neden olabilir.
Yüksek sesli şarkı söylemek, ses kısıklığına neden olabilir.
Nörolojik bozukluklar.
Ani gelişen veya kronik bulunan alerjiler.
Zehirli madde solunması.
Aşırı öksürme veya kronik öksürük.
Ses tellerinde oluşan anormal yapı durumları.
Tiroid bezleri.
Akciğer kanseri.
Ses kaslarının zayıflaması.
Nörolojik problemler.
Psikolojik sorunlar.
Hamilelik veya aşırı kullanılan hormon ilaçları.
Kötü huylu tümör veya kitleler.
Ses Kısıklığı Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ses kısıklığı probleminin yedi günden fazla sürmesi durumunda kişilerin mutlaka uzman bir hekim tarafından destek alması gerekmektedir. Ses kısıklığı için kişilerin belirli sebepleri doktora iletilmesi gerekmektedir. Ya da düzenli olmayan ses kısıklığında kişilerin durumun çıkış anını belirlenmesi gerekmektedir. Eğer uzun süre bir ses kısıklığı olması durumunda, kişilerin boğazında ne olup, ne olmadığına bakılır.
İlgi çekici bir durum olması durumunda kişilerin boğazlarına biyopsi yapılabilir. Bununla beraber bir kitle görülmemesi durumunda, kaynak aranarak ilaç tedavisine başlanmaktadır. Özellikle ilaç tedavisi iltihap, alerjik veya psikolojik durumlarda tercih edilmektedir.