-Yağsız et, tavuk, balık, soya fasulyesi ve yumurta, protein kaynağı olduğundan doygunluk hissi sağlar.
-Katı besinler, sıvı olanlara nazaran daha fazla tok tutar.
-Elma, içerdiği çözünür lif ve pektin sayesinde yemek sonrası tüketildiğinde 1-2 saat tokluk sağlar.
-Çözünmez lif içeren buğday kepeği, yemek sırasında bir bardak suyla birlikte 1-2 yemek kaşığı tüketildiğinde yaklaşık 1 saat tokluk sağlar. Aynı şekilde yulaf ezmesi de kullanılabilir.
-Yemek öncesinde, sonrasında veya aralarında içilen yeşil çay, içerdiği fitokimyasal ( EGCG ) sayesinde doyma hissini sağlayan hormonun (kolesistokinin) faaliyetini artırır.
-Sirkedeki asetik asit, besinin midede daha uzun süre kalmasını sağlar. Bu sayede açlık hormonu olan ghrelinin salgılanma süreci uzar. Aynı zamanda birçok besindeki glisemik indeksi de azaltarak, kan şekerinin inip çıkmasını önler. Kırmızı şarap sirkesi ise bir antioksidan olan ve kalp sağlığı için önem taşıyan resveratrol açısından zengindir. Yemekle birlikte 1 yemek kaşığı kadar tüketilebilir. Yemeğin içeriğine de bağlı olarak, 1-1,5 saat kadar tokluk sağlayabilir.
-Çam fıstığı içerdiği omega 6 yağ asidi (pinoleik asit) ile doygunluk hormonlarının salınımını arttırır. Ara öğünde tüketilebilir ve en az 30 dakika doygunluk sağlar.
Aşırı Yeme İsteği
Bir yiyeceğe karşı aşırı istek duyma durumu ise, vücuttaki bazı mineral eksikliklerinden kaynaklanıyor olabilir.
-Çikolata isteği, magnezyum eksikliğinden kaynaklanır. Çiğ kakao ve çiğ yağlı tohumlar (fındık, badem vb.) ile eksiklik giderilebilir.
-Tuzlu besinlere (patates cipsi veya tuzlu kuruyemişler gibi) olan eğilim klorid eksikliğinden kaynaklanır. Sağlıklı besinlere deniz tuzu eklenerek çözüm sağlanabilir.
-Şekerli besinlere duyulan ihtiyaç, vücutta krom, karbon, sülfür ve triptofan eksikliği olduğunu gösterir. Krom için bira mayası, elma ve muz; karbon için taze meyveler, sülfür için soğan ve sarımsak, triptofan için de patates ve ıspanak tüketilebilir.
-Kırmızı ete olan eğilimin artması demir eksikliğinin habercisidir. Çözüm olarak ıspanak tüketilebilir.
-Yağlı besinlere ve karbonatlı içeceklere istek duyulduğunda ise brokoli, hardal, şalgam ve kuru baklagiller tüketilebilir.