Az yemek yemek
Öğünlerde çok az yiyip, doyumsuz hissedip, daha sonra aşırı yemek ya da tıkınırcasına yemek hatadır. Eşit enerji dağılımı ve tokluk sağlamak için doğru protein, yağ ve lif dengesi ile gün boyunca yeterli kaloriyi yediğinizden emin olun.
Yiyecekleri iyi veya kötü olarak kategorize etmek
Kilo vermek için herhangi bir besinden vazgeçmeniz gerekmez çünkü tek bir yiyecek kilo alımına neden olmadığı gibi yine tek bir yiyecek de kilo vermeye neden olmaz. Önemli olan sizin alışkanlıklarınız ve sürekli olarak ne kadar kalori tükettiğinizdir.
Hızlı bir çözüm aramak
Bir sürü moda diyet var ve bunların hiçbiri uzun vadede işe yaramıyor. Bu yüzden kısa süreli hevesleri geçin ve yerine güvenli ve sağlıklı bir şekilde kilo vermeye odaklanın.
Tartıya çok fazla odaklanmak
Terazideki sayının sadece yağınızın ağırlığının değil, aynı zamanda kaslarınızın, kemiklerinizin, sıvınızın, dokularınızın vs. -vücudunuzdaki her şeyin- toplamı olduğunu unutmayın!
Tartıdaki sonuçlardan ziyade, uzun vadede bu işi sürdürmenize yardımcı olacak davranışlara odaklanın.
Kalori saymak
Uygulamaları yalnızca kalorileri izlemek için kullanmak, büyük olasılıkla yalnızca kalorilere dayalı kararlar almanıza ve bir bütün olarak yeme düzenini kaçırmanıza neden olabilir. Bir kalori izleme uygulamasına güvenmek, açlık veya tokluk ipuçlarını görmezden gelmenize yol açabilir. Açlığa ve tokluğa uyum sağlamak, bir sonraki gün daha fazla veya daha az yemek yiyeceğiniz ve uygulamanın size ulaşmanızı söylediği sayıya nadiren ulaşacağınız anlamına gelir. Unutmayın, bedenlerimiz bilgisayar değildir ve aktivite düzeyi, stres, uyku ve daha fazlası gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak açlığımız veya tokluğumuz dalgalanacaktır.
Her 2-3 saatte bir yemek yemek
2-3 saatte bir yemek yemek, sürekli yemek hakkında düşünmenize neden olur ve kendinizi gerçekten tatmin etmeyen küçük öğünler yediğiniz zaman, günün ilerleyen saatlerinde fazla yemek yeme ihtimaliniz çok daha fazladır. Yemekler sizi en az 4 saat tok tutmalıdır.
Uykudan fedakarlık etmek
Vücudunuz uyurken leptin ve ghrelin (tokluk ve açlık hormonlarınız) üretir, bu nedenle yeterince almazsanız ertesi gün daha acıkmış olursunuz. Uyku yoksunluğu ayrıca vücutta strese neden olur ve iltihaplanmaya neden olabilir.
Sadece kardiyo yapmak
Koşma ve bisiklet gibi kardiyo egzersizleri karnı acıktırır ve aç olduğunuzda kilo vermeniz zordur, bilinçaltında egzersiz yaparken daha fazla yiyebileceğinizi hissedersiniz. Kardiyoyu ruh halini iyileştirici etkiler, kalp sağlığını desteklemek ve kilo verme çabalarını desteklemek için evet kullanın ancak yanına kuvvet antremanları da ekleyin. Kardiyodan farklı olarak, kuvvet antrenmanı yaptığınızda, egzersizi bitirdikten çok sonra kalori yakmaya devam edersiniz, bu sayede ince ve fit görünümü elde edebilirsiniz. Ne kadar yağsız kasınız varsa, metabolizmanız o kadar hızlıdır çünkü dinlenirken bile yağsız vücut kütlesi aktiftir, kalori yakar. Haftada birkaç gün 30 dakika yürüyün, haftada 1-2 gün yüksek yoğunluklu kardiyo yapın ve haftada 3-4 gün kuvvet antrenmanı yapın.
Karbonhidratları kesmek
Karbonhidratlar vücudun tercih edilen enerji kaynağıdır. Sorun karbonhidratların kendileri değil, onlardan çok fazla yemenizdir. Vücudunuz enerji için ihtiyacı olanı kullandıktan sonra geri kalanını yağ olarak depolar. Şeker, yağ ve besin öğesi içermeyenleri değil, lif zengini doğru karbonhidratları seçin.
Beslenme temellerini ihmal etmek
Herkes kilo verebilir, ancak uzun vadede kilo vermeyenler, değişiklikleri sonsuza kadar sürdürmeyenlerdir. Yani yaptığınız şeye sonsuza kadar bağlı kalamazsanız, sonuçları sonsuza kadar göremezsiniz. Temel konulara odaklanın: meyve ve sebzelerden, yağsız proteinlerden, tam tahıllardan, bakliyatlardan ve bol sudan elde edilen bol renkli dengeli tabaklar. Bu temel bilgilerin size rehberlik etmesine izin verin (tabi ki egzersiz yaparken ve kilo vermek için biraz kalori açığındayken), ancak daha çok yemeğin kalitesine ve davranış değişikliğinize odaklanın.
Kendi kendine kötü tavsiye vermek
‘Bunu sadece ölçülü olarak yiyorum.’, ‘Şımartıcı/sağlıksız yiyecekler sınırların dışındadır’ gibi kendinize çabalarınızı sabote eden şeyler söylüyor olabilirsiniz. Bu zihniyet, asla yiyemeyeceğinizi söylediğiniz öğeye aşırı takıntılı olma eğiliminde olduğunuz için genellikle geri teper ve bu da aşırı yemeye yol açabilir.
‘Bunu asla yemem' demek yerine, 'Bunu yiyebilirim, sadece bugün yememeyi seçiyorum' demeyi deneyin. Bu konuşma biçimi, planınızdaki tüm yiyeceklere yer açar ve aynı zamanda hedefinize yaklaşırken size ölçülü seçme gücü verir.