22.02.2014 - 23:06 | Son Güncellenme:
Koyu renkli gıdalar, ağız temizliğine dikkat edilmemesi vesigara dişlerin sararmasına yol açar. Dişleri lekeleyecek içecek ve yiyecekleritükettikten sonra ağzı suyla çalkalamak temiz kalmasına yardımcıdır. Dişsağlığını destekleyen gıdalar gerekli besin maddelerini sunar, dişlerdekilekeleri temizler ve dişlerin dışına koruyucu bir tabaka sağlarlar. Birçokyiyecekte bakterilerin plağa dönüştürebileceği şekerler bulunduğu için düzenliolarak dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak tavsiye edilir.
DiÅŸ plağı diÅŸlerde birikir ve kendisi renksiz olsa dabunlara iliÅŸen yemek kalıntıları diÅŸlerin sararmasına yol açar. Su aÄŸzı yıkarve yemekten sonraki asidik halini nötralize eder. Elma, havuç, kereviz gibinemli ve sert gıdalar diÅŸlerin yüzeyindeki plağı temizleyerek doÄŸal diÅŸfırçaları gibi davranırlar ancak fırçalamanın yerini tutmazlar.ÂGüncel araÅŸtırmalara göre kızılcıkta(cranberry) bulunan proantisiyanidinler ağızdaki mikroorganizmaları öldürerekplağı önlemektedir.
Yemeklerden gelen veya bakteri tarafından üretilen asit dişminesini eritir. Gıdalardaki kimyasallar mineyi sertleştirir, asidin mineyieritmesini engeller ve böylece bakterilerin üreyebileceği alanlar oluşmaz.Ispanakta, brokolide ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunan oksalat kalsiyumlaberaber dişlerin üzerinde mineyi koruyacak bir tabaka oluşturur. Süt ürünlerive yeşil yapraklı sebzeler mümkün olduğunca ayrı ayrı yenmelidir çünkü oksalatkalsiyumun emilimine müdahale edebilir. Çikolatadaki bir kimyasalın da florürkadar etkili olabileceği görülmüştür.
Dişlerin sararması mine tabakasında ve dentin tabakasındaoluşur. Mine inceldikçe dentin tabakasının rengi daha görünür olabilir vedişler sarımsı bir renk alır. Mine dişi sarar, vücuttaki en sert maddedir vetekrar büyümez. Dentin tabakası ise bağlayıcı dokulardan oluşan dişinçekirdeğidir ve kalsiyuma ihtiyaç duyar. Kalsiyum süt ürünlerinde bolca bulunurve vücut tarafından emilmesi için D vitamini gereklidir.
Hangi Sebze Meyveler Dişler İçin İyidir