14.07.2023 - 15:16 | Son Güncellenme:
Hiç şüphesiz Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında köfte geliyor. Ancak köfte pişirirken yapılan bazı hatalar köftenin kuru kuru olmasına neden oluyor. Anne eli değilmiş gibi köfte için usta aşçıların tarifi içeriğimizde…
Malzemeler;
- 1 kg orta yağlı kıyma
- 2 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1 tutam kekik (eğer seviyorsanız 1 çay kaşığı toz kişniş ve 1 çorba kaşığı galeta unu)
- 1 tatlı kaşığı karbonat ya da kabartma tozu
- Tuz
Yapılışı;
* 1 kilo dana kıyma 100 gr. kadar kavram yağı isteyin ve iki kere çektirin. Kuyruk yağı da olabilir.
* Evde kıymayı ve yağı birkaç dakika yoğurup dolaba kaldırın.
* İki adet soğanı çok minik doğrayıp buzdolabında dinlendirin. Eğer bir gün bekletirseniz daha güzel olur.
DİPNOT: Soğanın suyunu sıkın, bize soğanın kendisi lazım.
* Şimdi sıra baharatları karıştırmaya geldi; 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber, 1 tutam kekik, eğer seviyorsanız 1 çay kaşığı toz kişniş ve 1 çorba kaşığı galeta unu. İnegöl köfte gibi sert bir köfte istiyorsanız 1 tatlı kaşığı da karbonat ilave edin.
* Yumurta kullanmayın çünkü yumurta durdukça kokusu ağırlaşır; bizim köftemiz bir gün bekleyecek.
* Baharatları kıymanın üzerine dökün, eğer köftemizin bir parça sert olmasını istiyorsanız 1 paket kabartma tozu kullanabilirsiniz.
* Köfteyi 10 dakika durmadan yoğurun sonra buzdolabına koyup 15 dakika bekleyip tekrar 10 dakika yoğurun.
* Köfteyi kesinlikle hemen pişirmeyin, bir gün beklettikten sonra pişirin.
* Köfteyi yaklaşık 50 gr.’lık toplar halinde yuvarlayın. Elinizle bastırarak her tarafını eşit kalınlığa getirin.
* Döküm tavanız varsa ızgaraya en yakın tadı alırsınız ama köfte ne olursa olsun ağır ateşte pişmelidir.
* Piştikten sonra sıcak tabakta servis edin ve fazla bekletmeyin çünkü birkaç dakika sonra köftedeki yağlar donar, görüntü matlaşır ve köfte sertleşir.