14.06.2023 - 12:24 | Son Güncellenme:
Sadece kahvaltılarda değil, 5 çayında ya da akşam yemeğinde puf böreği çokça tercih edilir. Makbul olanı ise çıtır çıtır tüketilmesidir. Ancak açıkta bırakıldığı zaman hemen söner ve bir anda hamurlaşır. Bir bardak eklemeniz halinde puf börekleriniz artık çıtır çıtır olacak. İlk ısırıkta çıtırtısı duyulacak...
Milliyet'in yemek sayfasında yer alan içerikte; çıtır çıtır böreklerin sırrı açıklandı. Meğer çıtır çıtır puf böreklerinin sırrı soda eklemekten geçiyormuş...
PEYNİRLİ PUF BÖREĞİ NASIL YAPILIR?
1. adım: Unu geniş bir karıştırma kabına alın. Orta kısmını kaşık yardımıyla veya parmak uçlarınızı kullanarak açın, boşluğa da yumurtayı kırın.
2. adım: Unun kenar kısımlarına elenmiş kabartma tozu ve tuzu ekleyin. Yavaş yavaş su ekleyerek tüm malzemeyi toparlanana kadar yoğurma işlemini sürdürün.
3. adım: Hamur çok sert veya çok yumuşak olmamalıdır. Gerekirse azar azar un ekleyerek hamuru 8-10 dakika kadar daha yoğurun.
4. adım: Kıvam alan hamurun üzerine temiz nemli bir mutfak bezi kapatın ve oda sıcaklığında 45-50 dakika kadar dinlendirin.
5. adım: İç malzemeler için, yağsız beyaz peyniri rendenin ince kısmıyla rendeleyin. Maydanoz yapraklarını ince ince kıyarak rendelenmiş peynirle harmanlayın.
6. adım: Dinlenmiş hamuru ufak bezelere bölüp mutfak tezgahı üzerinde yuvarlayın. Hafifçe unlanmış tezgah üzerinde oklava ya da merdane yardımıyla olabildiğince ince açmaya özen gösterin. Hamurun ince olması böreklerin aynı zamanda çıtır çıtır olmasını sağlar.
7. adım: Hamur ruleti ya da bir kalıp yardımıyla açtığınız hamurları üçgen şeklinde kesin. Tüm hamur bezeleri bitene kadar kesme işlemine devam edin.
8. adım: Üçgen hamur parçalarının yarısını bir kenara ayırın. Kalan üçgenlerin orta kısmına hazırladığınız iç malzemeyi yerleştirin.
9. adım: Üzerlerine birer adet üçgen hamur parçası kapatarak kenar kısımlarının üzerinden de hamur ruleti ya da çatal yardımıyla geçin. Bu sayede puf gibi olacaktır.
10. adım: Derin bir tencerede ayçiçeği yağını kızdırın. Muska şekli kazandırdığınız puf böreklerini kızgın yağda renk alana kadar kızartın.
Son adım: Kevgir yardımıyla kağıt havlu üzerine çıkartarak fazla yağını aldığınız börekleri ılık olarak servis edebilirsiniz. Börekleriniz soğuduğunda fırında beş dakika düşük ısıda ısıtmanızı tavsiye ederiz.
ÇITIR ÇITIR BÖREKLER İÇİN UYGULAMANIZ GEREKENLER
Gelen misafirinize veya ev halkına çıtır çıtır börekler sunmak önemlidir. Fakat çoğu börek pişirildikten sonra hemen söner ve hamur kıvamı alır. Ancak bazı püf noktalarını uyguladığınız zaman börekleriniz çıtır çıtır oluyor ve kıvamı asla şaşmıyor. İşte o adımlar:
Böreklerinizi açarken aralarına ve üzerine yoğurt sürmek yerine yağ sürün
Börek hamurunuzu yoğururken içerisine yoğurt yerine muhakkak sütle kıvamlandırın.
Kabaran ve puf puf börekler elde etmek istiyorsanız böreğinizi yağlarken yağı soda ile karıştırabilirsiniz. Yufkalara sürdüğünüz soda kabarık ve çıtır çıtır börek elde etmenizi sağlayacaktır.
SODANIN FAYDALARI
Sodanın Faydaları
Soda, maden suyu olarak da bilinen, yeraltı sularından veya kaynaklardan elde edilen mineralli bir içecektir. Sodanın kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyum gibi vücut için önemli mineralleri içermesi onu sağlıklı bir seçim haline getirir. İşte size soda içmenin sağladığı bazı yararlar.
- Kemik sağlığını korur. Kalsiyum içeriği sayesinde kemik yoğunluğunu artırır ve kırılmalara karşı korur. Ayrıca kalp fonksiyonu, sinir iletimi ve hormon salgılanması gibi kas işlevleri için de gereklidir.
- Vücuda elektrolit sağlar. Terlemeyle kaybedilen su ve elektrolitlerin yerine konmasında soda yardımcı olur. Elektrolitler, vücuttaki sıvı dengesini sağlayan ve sinir ve kas fonksiyonlarına katkı veren minerallerdir.
- Kan basıncını düzenler. Magnezyum içeriği sayesinde kas-sinir fonksiyonlarını ve kan basıncını düzenler. Enerji üretimi için de önemlidir. Düzenli olarak soda tüketen hipertansiyon hastalarının kan basıncının düştüğü gözlenmiştir .
- Hazımsızlığı önler. Yemeklerden sonra hissedilen şişkinlik ve mide rahatsızlığı için soda iyi bir çözümdür. Sodanın içindeki sülfatlar pankreası uyararak yiyeceklerin sindirilmesini sağlar
Kaynak: milliyet.com.tr/yemek