05.03.2021 - 12:10 | Son Güncellenme:
Romatizmada erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Erken teşhis olmadığı durumlarda kişinin yaşam kalitesi düşebilir. Romatizmada düzenli tedavinin önemli olmasının yanı sıra, uzman doktorların belirttiği kurallara uymak gereklidir.
Romatizma Nedir?
Romatizma, çocuklarda seyrek yetişkinlerde daha çok görülebilen, iskelet, kas ve bağ gibi hareket sisteminde oluşabilen, hareketi kısıtlayıp ağrılı olan kronik bir rahatsızlıktır. Kimi durumlarda iç organları bile etkileyebilen romatizma, halk arasında hava olaylarının neden olduğu hastalık olarak bilinse de gerçek böyle değildir. İltihapsız ve iltihaplı romatizma olarak iki ana gurupta incelenebilir.
Romatizma Neden Olur?
Romatizma, vücudun iskelet, kas ve bağlarını etkileyen bir rahatsızlıktır. Genellikle genetik akış yoluyla görülen romatizma net nedeni tam olarak bilinmiyor. İltihaplı romatizma genellikle genetik geçişli iken, iltihapsız romatizmada durum farklıdır. İltihapsız romatizmada spor yaralanmaları, aşırı kilolu olma durumu, genetik durum ve çeşitli diğer faktörler etkenlerdir.
Romatizmal Hastalıklarının Nedenleri Nelerdir?
Romatizmal hastalıkların ortaya çıkmasının nedenleri birbirlerinden farklıdır. Kişinin yaşı, kilosu, fiziki yapısı, sahip olduğu romatizmal rahatsızlığın çeşidi hastalıkların nedenlerinin birbirinden farklı olmasına neden olabilir. Kişinin cinsiyeti ve yaşı romatizmal hastalıkların en önemli nedenleri arasında yer alır.
Romatizmal Hastalıklarının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Romatizmal hastalıkların tedavisi tanı konulduktan sonra belirlenir. Tedavinin nasıl olacağı hakkında kişinin yaşı, cinsiyeti önemlidir. İlk olarak tedavi programı yapılır. Bu program kişideki romatizmal hastalıkları yok etmek amaçlı değil, kontrol etme amaçlıdır.
Tedavide genellikle ilaçlar kullanılır. Hastalığı kontrolü için ilaç tedavisine gerek görülmezse lokal tedaviler kullanılabilir. İlaç tedavisinin yetmediği durumlarda da lokal tedavi ihtiyacı duyulabilir. Buradaki önemli unsur uzman doktorun önerdiği tedavi yöntemini devamı hale getirmektir. Bu durumda romatizmal hastalıklar daha kolay şekilde kontrol altına alınabilir.
Romatizma Belirtileri Nelerdir?
● Kişide nefes darlığı,
● Böbrek fonksiyonlarında azalmalar görülmesi,
● Nörolojik bazı şikayetler,
● Harekette kısıtlama hissi, hareket etmekte zorluklar,
● Cildin güneşe karşı daha fazla duyarlı hale gelmesi,
● Güçsüzlük hissi ve gözlerde görme kaybının artması,
● Uzun süreli devam eden yüksek ateş,
● Eklemlerde sertlikler romatizmal hastalıkların nedeni olabilir.
Bu belirtiler farklı hastalıkların habercisi olabileceğinden, romatizma teşhisi için mutlaka uzman doktora başvurulmalı ve gerekli tüm tetkikler yapılmalıdır.