15.06.2015 - 14:46 | Son Güncellenme:
Sahur ile iftar saati arasında geçen oruç süresi içinde, tükürük akışının azaldığını ve ağız içerisinde asidik bir ortam oluştuğunu belirten DentGroup Estetik Diş Hekimi Dt. Kerem Adalet, ”Yiyip içilmeyen süre içinde, tükürüğün özellikle dil ve diş yüzeylerini temizleme özelliği çok azalır. Bu nedenle dil üzerinde ve dişler arasında biriken bakteriler, önce ağızda kötü koku, sonra da çürüğe yol açacak plakların oluşmasına neden olur” uyarısında bulunuyor.
İftarda ve sahurda, çay, kahve gibi kafein içeren içeceklerin de vücutta daha fazla su kaybına yol açarak ağız kuruluğunu artırdığını belirten DentGroup Estetik Diş Hekimi Dt.Kerem Adalet, bu durumun ağızdaki asidik birikimi daha da hızlandırdığını ve bakterilere davetiye çıkardığını, bu içecekleri olabildiğince az tüketip su tüketimini artırmak gerektiğini söylüyor.
Sahurda tüketilen besinlerin ertesi günkü ağız florasını direkt olarak etkilediğini kaydeden Dt. Adalet, yağlı, şekerli ve baharatlı besinlerin sindirilmesi güç yiyecekler olduğunu hatırlatarak, “Sindirim sisteminde biriken gazlar veya dil arkasında üreyen bakteriler yüzünden, bu yiyecekler ağız kokusunu artırabilir. Özellikle sahurda bu yiyeceklerden kaçınmak önleyici bir etki yaratabilir.
Bunların yerine liften zengin elma, portakal, brokoli, domates, marul, pırasa, havuç vb yiyeceklerin tüketimi, sindirimlerinin kolay olması ve ağız içerisinde kalıntılar bırakmamaları nedeniyle ağız kokusundan korunmada oldukça etkilidir. Ayrıca yemekte limon suyu içilmesi ağız kokusuna karşı faydalıdır” şeklinde konuşuyor. Lokmaların iyi çiğnenmesinin de tükürük salgılanmasını artıracağını ve besinlerin sindirimlerinin kolaylaşacağını kaydeden Dt. Adalet, böylece ağızda bakteriye yol açacak birikimlerin önleneceğini ifade ediyor.
Ramazanda ağız hijyeni çürük riski için önemli
Ramazan’da ağız hijyenine dikkat edilmezse çürüklerin artacağını söyleyen Dt. Kerem Adalet, “Oruçluyken diş fırçalamanın su ve macun yutulmadığı sürece bir sakıncası olmadığı, din adamları tarafından da defalarca açıklanmıştır. Macunun kaçması sonucu orucunun bozulacağından endişe edenler, dişini macunsuz fırçayla temizleyebilir. Yine de rahat etmeyeceklerse gün içinde ağızlarını birkaç defa su ile çalkalayabilirler. Ağız ve diş temizliğini gündüz yapmamayı tercih edenler, iftar ve sahurdan sonra mutlaka yapmış olmalıdır ”diyor.
Sadece dişleri değil, dilin üstü ve yanakların iç yüzeyinin de 2’şer dakika fırçalanmasını, diş ipi ve antibakteriyel gargara kullanılmasını öneren Dt. Adalet, “Ramazan ayı öncesinde bir diş hekimi kontolünden geçerek varsa diş çürüklerinin ve dişeti problemlerinin tedavi edilmesi, hijyenik olmayan sabit ya da hareketli protezlerin değişimi ağız kokusunun engellenmesine önemli katkı sağlar. Diş hekimi tarafından yapılacak diş temizliği hem ağız kokusunu engeller, hem de diş çürükleri ve dişeti hastalıkları riskini azaltır” şeklinde konuşuyor.
Oruçlu iken de diş tedavisi yapılabilir
Oruçluyken de ağız ve diş sağlığına özen gösterip tedavilerin aksatılmaması gerektiğini vurgulayan DentGroup Estetik Diş Hekimi Dt. Kerem Adalet, “Din adamları tarafından da defalarca onaylandığı gibi diş temizliği ve tedavileri sırasında suyu ve kanı yutmadıkça oruç bozulmadığından diş tedavileri de rahatlıkla uygulanabilir.
Oruçluyken diş çekimi, dolgu ve kanal tedavisi işlemleri yapılabilir. Fakat çekim sonrası orucun bozulmaması için kan ve tükürük yutulmadan kanamanın durdurulması sağlanmalıdır “şeklinde konuşuyor.