05.05.2010 - 16:44 | Son Güncellenme:
Dünyada her yıl 510 bin kadını etkilediği tahmin edilen rahimağzı kanseri yüzünden yılda 288.000 kişi yaşamım yitiriyor. Türkiye'de ise her gün 4 kadına rahimağzı kanseri teşhisi konuluyor ve her gün iki kadın bu hastalıktan ölüyor. Bugüne kadar HPV virüsünün yaklaşık 100 türü tespit edildi. Bunların 15'i rahimağzı kanserine yol açabiliyor.
Aşı ve pap smear taramasıHPV enfeksiyonu kolayca bulaşabiliyor. Hatta enfeksiyonun bulaşması için cinsel ilişki şart olmamakla beraber, cildin cilde teması da bu duruma sebep oluyor. Kondom kullanılması riski azaltmakla birlikte, tamamen koruyucu değil. Aşılanmayla birlikte düzenli pap smear taraması yapılması bu hastalıktan korunmak için en ideal yol. Aşılar öncelikli koruma yöntemi olarak uygulanıyor. Hastalık gelişen kişilerde tedavi yolu ile hastalığın inatçı hale gelmesinin önlenmesi ise sekonder (ikinci) korunma yöntemi. Özellikle yaygın tarama programları olmayan ülkelerde aşı, rahimağzı (serviks) kanserinin önlenmesinde büyük önem taşıyor.
Aşıya ulaşmak kolaylaştı Dünyada genç kızlar ve kadınlar arasında kanser hastalığından kaynaklanan ölümlerin ikinci en büyük nedenini oluşturan rahimağzı kanserine karşı geliştirilen aşıda indirim yapıldı. 3 doz olarak ugulanan rahimağzı (HPV) kanseri aşısının doz fiyatı 129.37 TL'ye indirildi. Böylece tüm dünyada ve Türkiye'de aşıya erişim artabilecek. GSK Türkiye Genel Müdürü Yiğit Gürçay konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bütün kadınların rahimağzı kanserine karşı korunma hakkı olduğuna inanıyoruz. Ülkemizde de rahimağzı kanseri (HPV) aşısına erişim artarken ve bunun sonucunda hastalıktan yaşamlarını yitirenlerin sayısı düşerken, rahimağzı kanserinin Türkiye'nin sınırlı kaynakları üzerindeki baskısı ve ekonomik faturasının da azalmasına katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz."
Nasıl oluşuyor?
Rahimağzı kanserlerinin hemen hemen tamamına "insan Papilloma Virüs" türleri (HPV) yol açıyor. Bunlar çok yaygın görülen, belirti göstermeyen ve oldukça bulaşıcı, kılıfsız DNA virüsleri. Tüm dünyada kadınların yüzde 80'den fazlasının yaşam süreleri içinde HPV virüsü enfeksiyonunu kapacağı tahmin ediliyor. Bugüne kadar HPV virüsünün yaklaşık 100 türü tespit edilmiş durumda. Bunların 15'i rahimağzı kanserine yol açabilmekte. Dünyada rahimağzı kanseri vakalarının yüzde 70'ine HPV16 ve 18 virüs tipleri yol açıyor. Bu ikisinden sonra en yaygın görülen HPV tipleri 45, 33 ve 31'dir. Rahimağzı kanseri rastlanan her kadında HPV bulunuyor, ancak her HPV bulunan kadında bu kanser türü gelişmeyebiliyor. Yardımcı faktörler HPV enfeksiyonunun kansere dönüşmesinde önemli rol oynuyor. Kansere yol açan HPV ile enfekte kadınlarda rahimağzı kanseri ile ilişkili faktörler şöyle sıralanıyor;
• Erken yaşta cinsel ilişki,
• Çok sayıda gebelik,
• Sigara kullanımı,
• Cinsel yolla bulaşan hastalık geçirmiş olmak.