Hint Kültüründe Ayurveda ve Baharatların Kullanımı
Eczacı ve Homeopat Ezgi Nevçehan Ayurveda’nın bedenin doğal dengesi için bireylerin dosha adı verilen beden tiplerine göre beslenmesini öneren, Hindistan kökenli binlerce yıllık bir sağlık sistemi olduğunu söyledi. Nevçehan, “Üç ana dosha olan Vata, Pitta ve Kapha, kişisel sağlık ihtiyaçlarını belirler ve buna uygun baharatlar önerir:
Vata (Hava ve Uzay Elementi): Vata tipi bireyler genellikle soğuk ve kuru bir metabolizmaya sahiptir. Onları dengelemek için zencefil, tarçın, kakule ve kimyon gibi ısıtıcı baharatlar önerilir.
Pitta (Ateş ve Su Elementi): Pitta tipi bireyler için serinletici etkileriyle bilinen kişniş, rezene ve nane gibi baharatlar idealdir.
Kapha (Toprak ve Su Elementi): Kapha tipi bireylerin metabolizmasını hızlandırmak için zencefil, karanfil, hardal tohumu ve karabiber kullanılması önerilir.