Günlük hayatın sorunları nedeni ile pek çok kişi stresle başa çıkma yollarını arar. Aslında en kolayı baş etme stratejisi geliştirmektir. Nasıl mı? Aşağıda bazı yöntemler ile ilgili yapacağım açıklamalardan kendiniz için en uygun olanlarını kullanabilirsiniz. Özellikle stres yaratan durumlarda seçtiğiniz yöntemi alışkanlık haline getirmeyi başardığınızda zihninizde ve bedeninizde pek çok faydasını göreceksiniz.
Stres kaçınılmaz olarak hayatımızın gerçeğidir ancak kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Birinin stres seviyesini artırabilecek durum bir başkası için çok da önemli olmayabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta stres yaratan durumları kendiniz için tanımlamış olmanızdır.
Stres kaynağını bulmak için kendinize şu soruları sorun.
· Ailenizle ya da ilişki kurduğunuz biriyle sorun mu yaşıyorsunuz?
· Yaşlı, kronik hastalığı olan ya da engelli bireye bakmakla yükümlü müsünüz?
· Stres altındaki bir aile üyesiyle mi uğraşıyorsunuz? (Sınavı çok olan bir eğitim sisteminde -YGS/TEOG/KPSS- sınava girecek çocuğunuz, işinden ayrılan bir aile bireyi vs)
· Hayatınızda köklü değişiklik yaratacak bir durumu kısa süre önce yaşadınız mı? Değişim de stres yaratabilir. (Ev-iş-şehir değişikliği, evlilik ya da boşanma vs)
· Değerleriniz ve hedeflerinizi gözden geçirin. Birbiriyle çelişen durumlar farkında olmadan size stres kaynağı olabilir.
· Şu ana kadar stresle başa çıkma yönteminiz nasıldı? Sigara ya da alkol kullanmak, sağlıksız beslenme, aşırı uyku veya uykusuzluk gibi sorunlar stresin hem nedeni hem de sonucu olabilirler.
Zihninizi rahatlatmanın yolları
· Stresle başa çıkmanın yollarından bir tanesi yazmak olabilir. Duygularınızı bir deftere yazarak ifade edebilirsiniz. Yazarken aklınızdan pek çok düşünce geçeceği için farkındalık seviyeniz de artabilir, stresin asıl kaynağını bulmanızda yardımcı olabilir.
· Duyguları ifade etmekten çekinmeyin. Hislerinizi bir yakınınıza aktarabilirsiniz, ancak -dikkat edin- konuştuğunuz kişi sizi daha fazla strese sokmasın. Duygular hakkında konuşmak kişinin sıkıntılarının hafiflemesine yardımcı olur.
· Sevdiğiniz bir uğraş edinin. Herkesin yapmaktan keyif duyduğu ya da henüz yeteneğini keşfedemediği bazı uğraşları olabilir. (Bahçe işleri, sanatsal faaliyetler, el işi, evde hayvan beslemek ya da gönüllü yardım işlerine katılmak vs)
· İmgeleme çalışması yapabilirsiniz. Bu çalışmayı yaparken sessiz bir ortamda nefesinizi kontrol ederek rahatlamaya çalışabilirsiniz. Rahatlatıcı müzik eşliğinde yaparsanız etkisini çok daha fazla hissedersiniz.
“Yönlendirilmiş İmgeleme Çalışması”
·Rahat, sakin bir ortam seçin. Gözlerinizi kapatın. Birkaç derin nefes alın.
·Zihninizde sakin bir ortam imgeleyin. Bir deniz kenarı, bir dağ yamacı, yeşil bir alan ya da seçtiğiniz bir sahne olabilir.
·Sahnenizi hayal edin ve ayrıntılara dikkat edin. Örneğin, esinti var mı? Nasıl hissettiriyor? Nasıl bir koku alıyorsun? Gökyüzü nasıl? Açık mı yoksa bulutlar var mı? gibi detaylar hayal edin.
·Sahnenize bir yol eklerseniz daha yardımcı olur. Çayırda giderken ağaçlara giden bir yol düşünün. Çayırdan uzaklaştıkça daha rahatlamış hissettiğinizi düşleyin.
·İmgelediğiniz resmin derinliğine yaklaştığınızda ve rahatladığınızda yavaş nefes alın sakinleşmek için birkaç dakikanızı ayırın.
·Buraya geri dönmenize yardımcı olmak için şifreli bir kelime düşünün. Size iyi hissettiren bu kelime ile gelecekte de ihtiyaç duyduğunuzda bu sözcük ile aynı imgeye hemen ulaşabilirsiniz.
·Hazır olduğunuzda yavaş yavaş sahneden çıkın ve şu ana geri dönün. Kendinizi rahat hissettiğinizi, yenilendiğinizi ve sakin duygularınızı yanınıza aldığınızı söyleyin.
·3’e kadar sayın ve gözlerinizi açın. Şu anda nasıl hissettiğinize dikkat edin.
Bu uygulamayı bir seslendiren eşliğinde yapmanız daha iyi olabilir. Bir yazılı talimatlar dizisini kendi ses kaydınızı yaparak da kullanabilirsiniz. Bu rahatlamak için daha iyi bir yol olabilir.
Unutmayın! Stres yaratan durumu önleyemezsiniz ancak ona vereceğiniz tepkiyi kontrol etmeyi öğrenebilirsiniz.
*Stres düzeyinizi belirlemek için bizden destek alabilirsiniz.
Facebook-Twitter-İnstagram: @dileginimgeleri