Diyete Başlamadan Önce Duygusal Açlıkla Nasıl Başa Çıkarız?

Günümüzde tartışma programlarında ve sosyal medyada, kilo problemi olan kişilere yönelik beslenme alışkanlıkları ve sağlıklı besinler hakkında bilgiler veriliyor. Kilo problemi olan kişilerin, yeme bozukluğu tanısı konmuş veya metabolik bir hastalığı yok ise duygusal açlıktan kaynaklanan bir durumun olasılığını düşünmek gerekiyor.

Önce, “Duygusal Açlık” ve“Fiziksel Açlık” kavramını tanıma ile başlayalım.

·Duygusal açlık aniden ortaya çıkar, fiziksel açlık ise yavaş yavaş belirir.

·Duygusal açlıkta canınız çikolata, şeker, dondurma, pizza, cips gibi yiyecekleri çeker, ancak onları yerseniz doyduğunuzu hissedersiniz. Fiziksel açıkta ne yediğiniz önemli değildir, karnınızı doyurmak önemlidir ve bir süre bunun için de bekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

·Duygusal açlıkta, doymuş olsanız bile yemeye devam edersiniz. Fiziksel açlıkta, doyduğunuzda yemeği bırakırsınız.

·Duygusal açlıkta canınız faydalı yiyeceklere karşı açlık hissetmez. Örneğin, yoğurt süt istemezsiniz, bunun yerine dondurma, çikolata gibi yiyecekler ararsınız.

·Ayrıca duygusal açlıkta yedikten sonra suçluluk duygularında artış olabilir.

İnsanlar bazen, duygusal sebeplerden yemek yiyebilir ama asıl sorun; duyguları ile başa çıkabilmek için zararlı gıdaları aşırı tüketmeyi -tek yöntem- olarak saydığında ortaya çıkar.

Bu sorunun altında yatan pek çok dinamik olabilir. Stres, gerginlik, yalnızlık hissi gibi başa çıkılması zor durumlarda, ‘duygusal boşluk’ yeme eyleminin verdiği haz ile doldurulmaya çalışılır. Bunların dışında, belki de en önemlisi sorunlarla başa çıkmanın küçük yaşlarda öğrenilmemiş olmasından kaynaklanıyor olabilir. Üzülen, ağlayan bir çocuğa şeker çikolata verip susmasını sağlamak en kolay yöntemdir. Bu davranış, üzüldüğünde kendini teselli etme imkanını, “çocuğun kendisinin” keşfetmesini de engeller. Bu davranış kalıbı ile büyümüş bir yetişkinin de aynı yöntemi kullanması çok doğaldır.

Çözüm için Öneriler:

Duygusal açlığı çözmek için ilk önce bazı sorularla açlığınızın tanımını yapmanız gerekebilir. Açlık derecenizi belirleyebilirsiniz. En son ne zaman yemek yediğinizi düşünebilirsiniz. Yukarıda sayılan maddeler de durumunuzu anlamanızda yardımcı olacaktır. O gün kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Hangi duygu durumlarında duygusal açlık yaşıyorsunuz? Bu tür sorular üzerinde düşünüp cevaplar vermeniz kendi durumunuzu tanımlamada yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

Nasıl başa çıkacağız?

· Bir liste yapın. Kendinizi sıkıntılı, boğulmuş gibi hissettiğinizde ne yapıyorsunuz? Eğer yemek yiyorsanız farklı alternatifleri listeleyin. Yürüyüşe çıkın, spor yapın, arkadaşlarınızla buluşun, odanızı toplayın ya da belki biraz uyuyun.

· Zararlı yiyecekler yerine sağlıklı gıdalar tercih edin.

· Duygusal açlıkla küçük porsiyonlar yiyerek mücadele edemezsiniz. Küçük porsiyon tüketmek sorununuzu çözmeyecektir.

· Duygusal yemenin, insanların canı sıkıldığında, mutlu ya da üzgün olduklarında yaptıkları bir şey olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Eğer zayıflamak istiyor ve duygusal açlık sorununuz olduğunu düşünüyorsanız önce psikolog desteği almanız gerekecektir. Sorununuzun altında yatan nedeni çözdükten sonra diyetisyen desteği ile sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak çözümün kalıcı olmasını sağlar.

Haberin Devamı

Sevgilerimle

Dilek Söylemez

Psikolojik Danışman

www.dileksoylemez.com

Facebook İnstagram Twitter

@dileginimgeleri