Sınav öncesi dönemde pek çoğumuzun kaygılı ve stresli olması normal bir sonuçtur. Sınav öncesinde, çocuklar bundan sonraki yaşamlarını şekillendirecekleri önemli bir dönemi yaşamaktadır. Sınavı kazanıp kazanmamak bundan sonraki hayatı ve atılacak adımları belirleyecektir. O nedenle çocuklar kaygılanmakta haklıdır, fakat böyle bir durumda kaygılanarak kendini engellemek yerine derslere çalışmak daha mantıklı bir seçenek olmasına ve herkesin bunu bilmesine rağmen birçok öğrencinin başaramadığı nokta burasıdır,
Bunu nasıl başaracaksınız?
Kendimizi kötü veya iyi hissetmek çoğu zaman bizim elimizdedir. Kötü bir olayı düşünerek veya olumsuz düşünerek kendimizi istediğimiz kadar üzgün, karamsar ve içinden çıkılamayacak halde hissedebiliriz. Bu bir seçenek.
Diğer seçenek ise; canınız sıkıldığında, kendinizi yetersiz hissettiğinizde, neden mutsuz ve olumsuz düşünerek kendimizi iyice karamsarlığa itmek yerine mutlu olduğumuz veya olumlu anılarımızı düşünmüyoruz. Olumlu anıları düşünerek şu anımızı da olumluya çevirebiliriz. Sadece olumlu geçmiş anılar değil, gelecekle ilgili olumlu ve pozitif, hoş düşünmekte yaşadığımız anı olumlu yapacak ve bizi rahatlatacaktır.
Sınavların bizde stres yaratmasının sebeplerinden biri arz ve talep arasındaki dengesizliktir. Yani çevremizdekilerin veya kendimizin bizden beklentileri ile ilgilidir. Beklentileri karşılayamama endişesi; stres kaynağıdır.
Ama burada yapılan en büyük hata kendi değerimizi tamamen sınavın sonucuna göre derecelendirmek ve sınavı anlamı dışında bir anlam ve değer yüklemektir.
İnsanı oluşturan tek kriter sınav başarısı mıdır? İnsanların gözünde tek özelliğiniz sınavlarda aldığınız notlarımıdır? Başarılıysan becerikli, mükemmel ve değerlisin, başarısızsan beceriksiz, değersiz bir insansın!
Stresin asıl nedeni; Sınav stresi yaşamanın asıl nedeni başarısız olduğumuzda her şeyin mahvolacağını, her şeyin biteceğini düşünmemizden kaynaklanır. Sınav hayatın tamamını simgelemez. TEOG, YGS, LYS, KPSS, TUS kariyerimiz için adımlardan biridir. Genel olarak çalışma hayatımızla ilgilidir. Ancak çalışma hayatına yönelmek ve iş hayatında başarılı olmak için birçok alternatif vardır. Mesleki kurslar. Meslek liseleri, sertifika programları vs. Etrafınıza bakın ve tanıdığınız kişileri gözünüzün önünden geçirin. İş yaşamında başarılı olmanın tek ve vazgeçilmez yolu YGS, LYS ve diğer sınavlar değildir.
Çevrenizle olan ilişkileriniz, duygularınız, düşündükleriniz, davranışlarınız sizi oluşturur.
Bunları anlatırken elbette ders çalışmamanızı savunmuyoruz, elbette elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız. Fakat YGS ve LYS ye anlamından fazla değer yükleyerek size ket vurmasını engel olabilmelisiniz.
Stres, kaygı gibi psikolojik faktörlerin sizin başarınızı azaltmaması için bilmeniz gereken ayrıntılardır.
En büyük stres nedeni olan başarısızlık tehdidini, aşmak sizi aslında güçlendirecek ve daha başarılı olmanızı sağlayacaktır.
Başarısızlık korkusu başarısızlık getirir, başaracağınıza inanmak başarı getirir.
Psikolog
Bekir Fehmi Örmeci