YALANI ANLAMAK

Karşımızdaki kişinin yalan söylemesine engel olamayız; ama onun beden dilini iyi analiz ederek bizi inandırmasına engel olabiliriz.

Yalan söyleyen kişi,

Hatalarını azaltmak için konuşmalarında belli isim veya zamirlerin yerine daha çok genel, muğlâk ifadeler kullanır. ( Birkaç kişi var, kalabalıktık… Gibi )

Sıklıkla konuşmalarına; dürüst olmak gerekirse, yalan söylemenin kime ne faydası var ki, yanlış anlaşılmak istemem gibi cümleler ile başlar.

Sorulabilecek soruların önceden tahmin edildiği durumlarda cevapların, şiir okur gibi ezberlendiği ve önceden çalışıldığı bellidir. ( Bu durum yalancı şahitlik için önceden tembihlenmiş ve söyleyecekleri ezberletilmiş kişilerde çok sık gözlenir )

Haberin Devamı

Yalan söyleyen kişi;

Konuyu değiştirmeye, konuyu kapamaya ya da ilgiyi başka yere çekmeye çalışır; Bu şekilde tehlikenin uzaklaştığını düşünerek rahatlar, ya da tersi siz konuyu değiştirdiğinizde rahatlıyorsa bu yalan söylediğinin göstergesidir.

Yalan söyleyen kişilerde dil başka söyleyip, bilinç başka şeyler düşündüğü için sık sık dil sürçmeleri yaşanır ve bu da çelişkilerin ortaya çıkmasını sağlar.

Yalan söyleyen kişi, tüm sorulara cevap verse bile kendisi genellikle hiç soru sormaz ve yalan söylemediğini, kendinden emin ve rahat olduğunu göstermek için ortam uygun olmadığı halde şaka yapmaya çalışır ya da dalga geçer.

Yalan söyleyen kişi inandırıcı olmak amacıyla soruları, gereğinden fazla detayla cevaplamaya çalışır; fakat hem anlatılanların gerçek olmaması, hem de fazla detaya girmesi; anlattıklarını kendinin bile unutmasına neden olmakta ve söyledikleri arasında tutarsızlık ve çelişkiler ortaya çıkmaktadır.

Bu nedenle yalanı anlayabilme ve söylenenler arasında çelişkileri yakalayabilmek amacıyla çok soru sormak ve aynı soruyu değişik şekillerde sormak yalanı anlamada sonuç getiren bir yöntemdir.

Sorulara cevap hazırlamak ve vakit kazanmak amacıyla ya soruları anlamamış gibi tekrar eder ya da tekrar edilmesini ister.

Sıradan basit sorulara aşırı tepkiler verilmesi yalan söylendiği ihtimalini artırmakta.

Haberin Devamı

Dün akşam neredeydin gibi gayet ve normal bir soruya bile, benden şüphemi ediyorsun, söyledim ya gibi aşırı tepkilerin verilmesi ve ‘Nerden duydun, Kim söyledi, Ben asla böyle bir şey yapmadım’ gibi mantıksız savunmalar yalan söylendiğinin işaretidir

Pikolog - Adli Bilirkişi Bekir Fehmi Örmeci

facebook:hayatiyenidenprogramlamak