LYS SONUÇLARI AÇIKLANDI SIRA DOĞRU TERCİH YAPMAKTA
Kişiliğiniz ile gerçekleri birleştirin
İnsanların hayatını şekillendiren iki önemli tercih vardır, biri eş seçimi, diğeri ise iş seçimi. Şu anda öğrenciler meslek seçimi öncesi, hayatlarını ilgilendiren bu önemli tercihi yaparken kişiliği ile gerçekleri birleştirmek zorundalar. Çünkü meslek seçimi geri dönüşü çok zor olan bir süreçtir.
İnsanlar anlaşamadığı veya yürütemediğini düşündükleri zaman eşlerini bile değiştirme şanslarına sahipken, işini, mesleğini değiştirme şansları maalesef o kadar kolay olmamaktadır.
Hem kişiliğinize uyan, hem de mantıklı ayakları yere basan bir tercih yapmak çok kolay değildir. Tercih yaparken ömür boyu çalışacağınız mesleği seçtiğinizi unutmadan kişiliğinize uygun, severek çalışabileceğiniz alanlardan tercih yapılmasını, ama bunu yaparken iş imkânları, çalışma koşulları gibi gerçekleri de göz ardı etmemek gerekir.
Açıkta kalmamak kaygısıyla ve çevrenin bir yeri kazanamamış gibi düşüncelerine maruz kalmamak için; sırf bir yeri kazanmış olmak için, istenilmeyen bölümlere tercih yapılması sizi mutsuz edeceği gibi, ertesi yıl sınava girildiğinde puan kayıplarına yol açacağı da unutulmamalıdır.
Klasik meslekler olan tıp, hukuk, öğretmenlik gibi alanların dışında öğrencilerin bölümler hakkında fazla bilgileri yoktur. O nedenle tercih yapılmadan önce o alanla ilgili bilgiler araştırılmalı ve ona göre tercihler yapılmalıdır.
Yani; meslek hakkındaki gerçeklerle kişiliğiniz kişiliği asgari düzeyde uyuşmalıdır.
Kesişen iki küme düşünün, biri o meslekle ilgili gerçekler, diğeri ise ilgi alanlarınız, zevkleriniz ve kişiliğiniz. İki küme ne kadar fazla kesişiyor ve ortak alanı artıyorsa tercihlerinizin doğru ve mantıklı olma oranı da o derece artacaktır. İki veya daha fazla alan veya bölüm size aynı uzaklıkta ve aralarında tercih yapmanız, sıralama yapmanız gerekiyorsa; burada istek ve sizin kişiliğiniz devreye girmelidir. Yukarıda belirttiğim gibi hem çok mantıklı hem de kişiliğinize, isteğinize yüzde yüz uyan bir tercih yapmak çok kolay değildir, o nedenle en akıllıca yol; mantıklı seçenekleri ve alternatifleri, isteklerinize, kişiliğinize göre sıralamak olacaktır.
Tercihler puana mı? Sıralamaya göre mi yapılmalı?
Tercihleri yaparken puanları değil, sıralamayı esas almaları ve ona göre yapmaları önemli bir noktadır. Çünkü üniversitelerin ve bölümlerin puanları, bölümlerin popülerliğine ve tercih eden öğrenci sayısındaki değişikliklere göre önemli değişiklikler göstermekte ve yanıltıcı olabilmektedir. O nedenle tercihler yapılırken; sıralama esas alınarak yapılırsa hata ve yanılma oranı daha az ve daha akıllı bir tercih yapılmış olacaktır. (Yani geçen yıl o bölümü kazanan en düşük puanlı öğrencinin sıralaması esas alınmalı)
Bütün öğrencilere hayırlı olması dileğiyle
Psikolog Bekir Fehmi Örmeci
e.mail: psikolog43@gmail.com