Üç Beyazlar (tuz, un, şeker) zehirli midir?

Bölüm 1

İnsanlar zenginleştikçe daha rahat bir yaşantı sürmektedirler. Bu yaşantının başlıca özellikleri; aşırı sıcak, aşırı soğuk ve çevrenin diğer olumsuz etkilerinden korunma ve bedensel hareketleri en aza indirmedir.


Klimalı evler, asansörler, otomobiller, elektrikli ev araçları, elektrikli merdivenler, sıcak ve soğuktan koruyan giysiler zengin yaşamın özelliklerindendir. Bu yaşantı, beslenme gereksinimlerinin de değişmesine neden olur. Yeme ve içme sisteminde buna paralel değişiklikler yapılamadığında, bazı besin maddeleri zararlı kabul edilir. Yerine göre bu maddeler yaşam için vazgeçilmez nitelikler taşır, yerine göre vücuda zarar verir. Uygun kullanmayı bilmek gerekir.

Haberin Devamı


Tuz


Tuz vücudumuzda suyun tutulması, kas ve sinirlerin çalışması için gereklidir. Tuz, besinlerin bileşiminde bulunduğu gibi, göllerden, denizlerden ve kayalardan saf olarak da elde edilir. Elde edilen bu tuz, besinleri işleyerek saklamak ve yemeklerin lezzetini arttırmak için kullanılır.


İnsanın günlük tuz alımı 5-15 gram arasında değişir. Aşırı sıcaklarda, fazla beden hareketlerinde terlemeyle, ateşli hastalıklarda terleme ve idrarla, ishallerde dışkıyla su ve tuz kaybedilir. Bu nedenle rahat ortamda yaşayan kişinin tuz gereksinimi azken, ağır işte çalışanların, aşırı sıcaklardan korunamayanların, sık ishal olanların gereksinimi fazladır.


Doğal besinlerde tuz az miktarda bulunur. En çok tuz bulunan besinler; yeşil yapraklı sebzeler, süt, et ve yumurtadır. Bunun yanında, işlenmiş besinlerde daha çok tuz vardır. En çok tuz bulunan işlenmiş besinler; salamura besinler (zeytin, peynir, turşu) bisküvi, kek vb. konserveler, kahve, ekmektir. İşlenmiş besinlerin çok tüketilmesi tuz alımını da arttırır.


Fazla tuz gereksinmesi olmayan kişilerin yemeklerine tuz eklemeleri gerekmez ve hatta işlenmiş tuzlu besinleri az tüketmeleri de gerekir. Bunun yanında, fazla idrar çıkaran, aşırı terleyen ve ishal olan kişilerin içecek ve yiyeceklerine tuz eklemeleri zorunludur.


Tuz, kan basıncını arttırır. Bu nedenle, tansiyonu yüksek olanların yemeklerine tuz koymamaları önerilir. Ayrıca, böbrek bozukluklarında, bazı kalp hastalıklarında, vücudun belirli yerlerinde su toplanmalarında (ödem), doğal besinlerin bileşimindeki tuzla yetinilmeli, yemeklere tuz eklenmemelidir.

Haberin Devamı

Sağlıklı beslenerek bu gibi şikayetlerden korunmanız mümkün! Uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı bu ürünlerde!




Aşırı ishallerde ise, tuz, şeker, limon suyu, çay karışımı sıvı hayat kurtarır. Yine ishalin ve aşırı terlemenin olumsuz etkisi tuzlu ayranla giderilebilir.


Aşırı ishallerde kullanılacak sıvı reçetesi:


1 su bardağı çayın içine, 2/3 silme çay kaşığı tuz, bunun yarısı kadar karbonat, 1 çorba kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı limon suyu konup eritilir.


İshalli kişiye bu sıvı devamlı azar azar içirilir. Hasta biraz kendine gelince tuzlu ayran içirilir, yoğurt yedirilir. Görüldüğü gibi, tuz yerine göre zehir, yerine göre panzehirdir. Yerinde kullanmasını bilmek gerekir.


İshal giderici aktar ürünleri için Tıklayınız….


Gelecek hafta ; 3 beyazlardan un ve şekere devam edeceğiz….

Haberin Devamı


Sağlıkla kalın….