Yaz aylarında hem terlemenin çok fazla olması hem de tatil yerlerinde çok fazla insanın aynı havuzu kullanıyor olması nedeniyle bazı enfeksiyonların bulaşması ihtimali de artış göstermektedir. Özellikle kadınların vajinal enfeksiyonlarının en sık yaşandığı zamanlar araştırılmış ve yaz aylarında belirgin bir artış olduğu tespit edilmiştir. Bunun başlıca nedeni havuzlardaki kirliliğin ve terleme nedeniyle oluşan nemin vücutta uzun süre kalması nedeniyle mantar, parazit ya da zararlı bakterilerin vücutta enfeksiyon oluşturmasıdır.
Enfeksiyon Oluşmasına Karşı Ne Tür Önlemler Alınabilir?
? Havuzun en kalabalık olduğu saatlerde mümkün derece havuza girmekten kaçınmak gerekir. Çünkü havuzda yüzmekte olan her birey az veya çok havuzu kirletecektir. Havuzun temizleme sistemlerinin, fazla kişinin havuzda olması durumunda yetersiz kalma ihtimali vardır. Böyle bir durumda enfeksiyon kapılması kaçınılmaz bir hal alabilir.
? Kalabalık olmasa bile bazı havuzlarda su sirkülasyonu yeterli seviyede olmayabilir. Bu durumun tespiti yapıldıktan sonra havuza girilmesinde yarar vardır. Eğer havuzun kirli olduğu zannı galip geliyorsa bu durumda havuza girmemek gerekir. Bu durum sadece havuz için geçerli değildir. Suyu kirli olduğunu düşündüğünüz denizler de aynı şekilde sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden gireceğiniz suyun temiz olup olmamasına nerede olursanız olun mutlaka dikkat etmeniz gerekir.
? Denizden veya havuzdan çıktıktan sonra ıslak mayo ile uzun süre durmamak gerekir. Çünkü ıslak durulması halinde yine enfeksiyon oluşması durumu söz konusudur. Vajinal enfeksiyon rahatsızlıklarının büyük bir bölümü bu şekilde oluşmaktadır. Uzun süre ıslak kalınması durumu çeşitli zararlı bakterilerin yaşamasına elverişli bir imkan sağlamaktadır. Ayrıca mantar enfeksiyonları da bu yolla oluşabilmektedir.
? Havuzdan çıktıktan hemen sonra duş almayı da alışkanlık haline getirmek gerekir. Vücutta eğer enfeksiyon oluşturabilecek zararlı bakteriler varsa bunlardan duş alınarak hemen kurtulmak gerekir. Hastalık oluşmaması için her gün mutlaka duş almak şarttır. Duş hem havuza veya denize girmeden öncesinde hem de havuzdan veya denizden çıktıktan sonra alınmalıdır. Havuza girmeden öncesinde alınan duş; vücutta oluşan zararlı bakterilerin başka insanlara bulaşmasını engelleme amacıyladır. Sadece başka insanlar için değil kişinin kendisi için de bu durum oldukça önemlidir. Çünkü vücuttaki zararlı bakteriler havuz suyuna karıştığı andan itibaren sadece başkalarını değil bireyin kendisini de olumsuz yönde etkileyecektir. Havuzdan veya denizden çıktıktan sonraki alınan duş ise; vücuda eğer bir zararlı bakteri bulaşmışsa bundan kurtulmak amacıyladır.
? Duş alınan suyun PH değeri de çok önemlidir. Duş alınan su eğer yine deniz suyu ya da havuzdaki kirli su gibi olursa bu durumda duş almanın da bir anlamı kalmayacaktır. Duş alınan su da aranacak özellik PH değerinin ortalama 7 civarında olmasıdır. Mümkün derece saf su olmasına dikkat etmek gerekir. Eğer tercih yapabilecek durumdaysanız deniz suyunun arındırılmış halindense içilebilecek düzeyde temiz olan su ile duş almak daha sağlıklıdır. Ancak deniz suyunun arındırılmış hali dışında duş alabilme imkanı yoksa o zaman bu suyla da duş alınmasında bir sakınca yoktur.
? Yine duş alırken kullanılan duş jellerinin PH derecesinin nötr seviyelerinde olması çok önemlidir. Deniz suyundaki tuz oranı ya da girilen havuzdaki klor oranı gibi etkenler metabolizmayı etkileyecek düzeyde olabilir. Eğer PH değeri nötr olan duş jelleri kullanılırsa vücudun toparlanmasına da ekstra yardımı olabilir. Bu yüzden duş alırken kullanılan duş jellerinin PH değeri de büyük önem arz etmektedir.
? Yaz aylarında mevsimin çok sıcak geçmesi nedeniyle sıklıkla terleme durumunun olması ya da havuz veya denize sık girilmesi nedeniyle vücutta çok fazla nem olur. Bu durum zararlı bakterilerin en sevdiği durumdur. Bu yüzden iç çamaşırların hemen her gün değiştirilmesi çok faydalıdır. Bunun yanı sıra giyilen iç çamaşırların da pamuk oranı ne kadar yüksek olursa o kadar iyi olur. Sentetik olan iç çamaşırlarından mümkün derece sakınmak gerekir. Yine bir tercih yapamamanız halinde sentetik olan iç çamaşırlarını kullanmanızda da bir sakınca yoktur.
? Vajinal bölgedeki herhangi bir kaşıntı veya kötü koku gelmesi durumunda hiç beklemeden hemen bir doktora başvurmak gerekir. Eğer enfeksiyon kapması gibi bir durum söz konusu olursa doktorun müdahalesi ne kadar erken olursa o kadar durumu kontrol altına almak kolaylaşır. Birçok konuda doktora erken başvurmak önem arz eder ancak bu durum diğer durumlardan biraz daha farklıdır. Enfeksiyon vücuda çok yayılmadan doktora gitmek, hastalık oluşmadan hemen kurtulmanız için çok önemlidir.
Kadınların bu sıralanan maddelere dikkat etmeleri durumunda enfeksiyon kapma olasılıkları çok düşüktür. Hatta bu maddelere dikkat edilmesine rağmen enfeksiyon kapmaktan korkarak havuzdan ve denizden uzak durmak çok anlamsızdır. Çünkü havuza ve denize girmek metabolizmanın işleyişi için çok faydalıdır. Yüzmek ve suyun içinde hareket etmek hem psikolojik anlamda olumlu yönde etkileyecektir hem de metabolizmanın daha sağlıklı işlemesine katkı sağlayacaktır. O yüzden bu yukarıda sıraladığımız maddelere mümkün derece özen göstererek hareket edildiği müddetçe havuzlara ve denizlere girmekte hiçbir sakınca yoktur.
Yaz aylarında kadın hastalıklarının kahir ekseriyeti vajinal bölgenin enfeksiyon kapması ile alakalıdır. Ancak güneş yanığı gibi vakalar da yine sık karşılaşılır.
Güneş Yanığı Nedir?
Güneş yanığı yaz aylarında sadece kadınların değil hemen herkesin başına gelebilecek bir rahatsızlıktır. Güneş yanığı; güneş ışığının olduğu yerlerde uzun süre kalma sonucu oluşur. Güneşin zararlı ultraviyole ışınlarının deriye uzun süre temas etmesi, derinin yapısında bozulmaya neden olur. Özellikle beyaz tenli ve hassas cilt yapısına sahip insanlarda daha belirgin bir şekilde görülmektedir.
Güneş Yanığına Karşı Ne Tür Önlemler Alınabilir
? Güneş altında durduğunuz sürenin çok önemli olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Mümkün derece güneş altında vakit geçirmemeye çalışmalısınız.
? Sıcak havalarda dışarıya çıkmadan öncesinde ılık ile soğuk arasında olan su ile duş almak çok faydalıdır. Bu durum güneşin zararlı ultraviyole ışınlarının etkisini azaltacak en önemli etmenlerden biridir.
? Losyon gibi cildi hissetmenizi engelleyen türde kremlerden uzak durmalısınız. Bu tür kremlerin kullanılması hem ısının vücutta tutulmasına neden olur hem de güneş yanığı oluşmasını anlamanızı da geciktirebilir.
? Evden çıkmadan önce güneşe karşı koruyucu özelliği olan kremleri kullanmak gerekir. Bu kremler derinizde yanık oluşmasını engelleyici niteliktedir. Güneş ışığında az bir süre durmuşsunuz gibi bir etki oluşturur. Güneş ışığının etkisinin deriye zarar verecek düzeye oluşmasını engelleyici özellik taşır.
? Çok sıvı tüketmek de güneş yanığına karşı alınabilecek önlemler arasında sıralanabilir. Vücudun suya ihtiyaç duymasını azaltmak daha sağlıklı olmanıza yardımcı olur.
Güneş Yanığının Belirtileri Nelerdir?
Deri dökülmesi ve kızarıklık şeklinde kendini gösterir. Daha ileri boyuttaki güneş yanıklarında ise deride su toplaması görülmektedir. Deride oluşan bu su toplama eğer büyük bir alanı kaplayacak düzeye ulaşmışsa bu durumda hiç beklemeden hemen doktora başvurmak gerekir.
Güneş yanığı kızarıklığı oluştuğu anda hemen acı ve ağrı vermeye başlamaz. Aradan 3-5 saat geçtikten sonra kendini göstermeye başlar. Bazen şiddetli bir acı ve ağrı hissedilebilir. Vücutta kızarıklık olan bölgelerde kaşıntı başlayabilir. Kızarıklığın olduğu bölgelere bir kumaşın değmesi acıyı daha da çok artırır. Bu yüzden güneş yanığının olduğu yerlere temas etmekten mümkün derece sakınmak gerekir. Aksi taktirde derideki dökülmeyi artırarak daha derin yaralar oluşmasına neden olur.
Güneş yanığı olan kişilerde ateşin yükselmesi de sık görülmektedir. Sıklıkla terleme ve aşırı stres de yine en sık karşılaşılan belirtiler arasındadır.
Güneş Yanığı Oluşması Durumunda Ne Tür Tedavi Yöntemleri Uygulanmalıdır?
Eğer ciltte oluşan yanık yuvarlak bir şekilde su toplayıp bir kabarcık oluşturacak duruma gelmişse bu durumda evde tedavi etme yoluna gitmeyip hemen doktora başvurmakta fayda vardır. Eğer sadece deride biraz dökülme, kızarıklık, kaşıntı, ağrı ve acı hissediliyorsa bu durumda evde tedavi etmek de mümkündür. Evde şu tür tedavi yöntemleri uygulanabilir:
? Ağrının ve acının fazla olması durumunda ağrı kesici kullanılabilir. Ağrı kesici rahatsızlıkların azalmasını sağlayacaktır.
? Soğuk ile ılık arasında olan su ile duşa girmek de ağrıların ve acının azalmasına yardımcı olur. Ancak suyun çok soğuk olmaması önemlidir. Soğuk su ağrının artışına da sebebiyet verebilir.
? Cildin kuruluğunu gidermek ve ciltte kabarıklıklar olmasını engellemek adına nemli kremler kullanmak gerekir.
? Güneş yanığı gidene kadar güneş ışığına maruz kalmaktan korunmak gerekir. Mümkün olduğu sürece gölge olan yerlerden dışarı çıkmamaya çalışılmalıdır. Aksi taktirde derideki tahribat daha da çok artabilir.
Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu
Kadın Hastalıkları ve Uzmanı