1 ) Sezaryen doğum ne zaman yapılır?
İsteğe bağlı bir şekilde, daha önceden planlanıp gerçekleştirilen sezaryen doğumlar, genel olarak hamilelik döneminin 39. Haftası içerisinde yapılır. Ancak sezaryen doğum ile alakalı olarak bilimsel derneklerin görüşleri 39. hafta dolmadan doğumun yapılmaması gerektiği yönündedir. Hamilelik, son adet tarihi ve ultrason güncellemeleri ile beraber kombine bir şekilde inceleme altına alındığı zaman, 39 hafta 0 gün olduğunda ve daha sonrasında yapılması daha uygundur. Doğumun daha erken zamanda gerçekleştirilmesi halinde, bebek ile ilgili çeşitli riskleri de beraberinde getirebilir. Ancak anne ile alakalı herhangi bir tehlikenin oluşması ise, söz konusu değildir.
2 ) Acil sezaryen doğumu ne zaman yapılır?
Daha önceden planlanmadan gerçekleştirilen acil sezaryen ameliyatları, anne veya bebek hayatı ile ilgili olan acil durumlar ortaya çıktığı için yapıldığından, hamilelik döneminin herhangi bir haftasında yapılabilir.
Acil , hamilelik döneminin 34. Haftasından sonra yapıldığı zaman, bebek ile alakalı herhangi bir problem meydana gelmez. Ancak, hamilelik döneminin 34. haftasından önce yapılan ameliyatlarda, bebeğin akciğer gelişiminin tam olmaması sebebi ile solunum sıkıntısı ve diğer problemler ile karşılaşılabilir.
24. Hamilelik haftasından önce karın katmanları ve rahimin aynı sezaryende olduğu gibi kesilerek bebeğin çıkarılmasına histerotomi (hysterotomy) işlemine verilen isimdir. Bu ameliyatın sezaryen şeklinde ifade edilmemesinin en önemli nedeni ise, bebek ile ilgili herhangi bir yaşam beklentisinin olmamasıdır. Histerotomi hamileliğin sonlandırılması amacı ile (küretaj gibi) yapılan bir cerrahi işlemdir. Histero-tomi kelime manası rahmin (uterus) organının kesilmesi anlamına gelir.